advanced-leaderboard-banner-ab-feb-21-nieuwsbrief-17-febr
 

Nieuwsbrief

17 februari 2021

 
 

Erkenning voor vestibulaire migraine

 

In gesprek met neuroloog dr. Roeland van Leeuwen

Vestibulaire migraine (VM) staat voor aanvallen van duizeligheid bij mensen die bekend zijn met migraine. Hoofdpijn en duizeligheid komen los van elkaar veel voor. Dat de combinatie van duizeligheid en migraine ook vaak voorkomt, is al lang bekend. Maar heb je van beide aandoeningen last, dan werd nog wel eens gezegd: dat is toeval. Na lange discussies onder neurologen en KNO-artsen zijn rond 2012 uiteindelijk criteria vastgesteld en is de diagnose VM officieel erkend. Wat zijn de oorzaken en hoe kun je het herkennen en behandelen? Neuroloog dr. Roeland van Leeuwen, verbonden aan het Apeldoorns Duizeligheidscentrum, geeft uitleg.

Lees verder
roeland-van-leeuwen
 
 
enquete-opkomst

Hoge respons enquête effect Covid-19 op tinnitus

Een wereldwijde studie (Beukes, a.o. 2020) toont aan dat veel mensen meer last van hun tinnitus hebben door de gevolgen van de Covid-19 pandemie. Hoormij∙NVVS brengt de situatie in Nederland in kaart. Maar liefst 1.356 respondenten vulden de vragenlijst in na onze oproep. Een samenvatting van de uitkomsten verschijnt, voorafgaand aan de Online Conferentie Oorsuizen: Tips voor Tinnitus op 27 maart 2021, online. Tijdens de conferentie wordt er uitvoeriger ingegaan op enquête-resultaten. 

Meer informatie
 

 

Webshop

Steun ons

 

Laat anderen horen wat jij hoort

"Het geluid van een wasmachine overstemt alles", zegt Yvon. Wat is jouw geluid? Laat anderen horen wat jij hoort en bestel de geluidsfile! Hierop vind je 150 tinnitusgeluiden. Zoek je eigen geluid en creëer meer begrip en bewustwording bij mensen in je omgeving.

Ik bestel de geluidsfile
 
man-gehoor-oor-geluid-akoestiek

Word lid of donateur

Wil jij, net als Hoormij∙NVVS, een wereld achter laten waarin stilte, horen en evenwicht vanzelfsprekend zijn? Steun ons dan. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden het lidmaatschapsgeld (deels). Wij hebben jouw steun hard nodig. Kom in actie. Word lid of donateur.

Ik kom in actie
 

Agenda

 

Waar mogelijk vinden er activiteiten digitaal plaats (via Zoom, WhatsApp of Skype bijvoorbeeld). Houd de agenda in de gaten voor de actuele stand van zaken. 

agenda-2020
 

 

Advertentie

 

MRI-veiligheid is onze garantie

MED-EL cochleaire implantaten hebben de hoogste MRI-veiligheid op de markt. Waarom is dat zo belangrijk? Omdat 3 van de 4 mensen de komende tien jaar een MRI-scan nodig hebben. We hebben zoveel vertrouwen in de MRI-veiligheid dat we het eerste en enige bedrijf voor gehoorimplantaten zijn dat een uitgebreide en levenslange MRI-garantie biedt. Wilt u meer weten over onze CI’s, laat u dan goed voorlichten op een van onze online informatiebijeenkomsten voor CI.
Wil je in contact komen met een ervaringsdeskundige, kijk dan eens op ons HearPeers platform.

 

med-el-1702-mri-guarantee-nogmaals

 

 

Online Conferentie Oorsuizen: Tips voor Tinnitus

 
adv-hoormijmagazine-conferentieoorsuizen

Hoormij∙NVVS organiseert op zaterdag 27 maart 2021 van 10.30 - 16.00 uur een Online Conferentie Oorsuizen. De centrale thema’s? Onderzoek, behandeling en perspectief voor mensen met oorsuizen. Je krijgt antwoord op vragen als: Wat is tinnitus? Wat zijn de ervaringen van anderen? Waarom heeft de één er zoveel last van en de ander niet? Wat zijn de gevolgen voor mij en mijn omgeving? Wat zijn de mogelijkheden op het gebied van behandeling en hoe kan ik leren zo goed mogelijk met tinnitus om te gaan? Behandelaren en onderzoekers informeren je over verschillende behandelmogelijkheden en de stand van de wetenschap.

Meer informatie
 

 

Advertentie

 

Phonak Naída Paradise binnenkort leverbaar!

sonova-naida-paradise

Phonak introduceert na lange tijd weer een echte UltraPower met 675 batterij, het eerste UP toestel ter wereld met universele Bluetooth. Met de modellen Naída P-UP (Ultrapower met 675 batterij) en de oplaadbare Naída P-PR geniet u van de unieke Paradise-techniek. Koppel uw hoortoestellen direct met miljarden Bluetooth apparaten en geniet van o.a. handsfree bellen en RogerDirect. De zeer effectieve Speech Enhancer maakt zachte spraak aanzienlijk beter hoorbaar. Een grote stap vooruit voor de zwaar slechthorende!

Niets klinkt als het geluid van Paradise!
 

Webinars Hoormij∙NVVS

 

Webinar Cholesteatoom was een succes

 

Op 18 januari 2021 organiseerde Hoormij∙NVVS een online bijeenkomst over cholesteatoom en de grote gevolgen die deze - tamelijk onbekende ooraandoening - kan hebben. Deelnemers waren enthousiast over de verkregen informatie en waren blij om KNO-arts dr. Pauw (ErasmusMC) te spreken en vragen te stellen. Doorpraten met mensen die hetzelfde meemaken? Meld je aan voor een groepsgesprek op 18 mei (voor volwassenen) of op 20 mei (voor ouders).

Meer informatie

robert-jan-pauw-erasmus-mc

KNO-arts dr. Pauw

 

Webinar Hyperacusis

Ben jij overgevoelig voor geluid en kan je normale omgevingsgeluiden slecht verdragen? Dan heb je waarschijnlijk last van hyperacusis. Wil jij er meer over weten? Wat het is, maar ook wat er aan te doen is? Of wil je mensen ontmoeten die weten wat het is om met hyperacusis te leven? Meld je aan voor dit webinar van Hoormij∙NVVS op woensdag 3 maart 2021. 

Aanmelden

Webinar Spraakafzien 

Ben jij slechthorend? Of heeft iemand in jouw naaste omgeving een gehoorprobleem? Wil je weten hoe je kunt communiceren via spraakafzien of NmG (Nederlands met Gebaren)? Of wil je mensen ontmoeten die ook slechthorend zijn? Meld je dan aan voor het webinar dat Hoormij∙NVVS op maandag 22 maart 2021 organiseert in samenwerking met de GGMD. 

Aanmelden
 

 

In de media

 

Veel media-aandacht voor Week van het Oorsuizen

De jaarlijkse bewustwordingscampagne voor tinnitus die Hoormij∙NVVS organiseert tijdens de Week van het Oorsuizen is goed opgepakt door de media. Dit jaar heeft tinnitus letterlijk een gezicht gekregen door het fotografieproject van John Arkes. De beelden zijn aangrijpend. Gewone mensen, met een neutrale uitstraling, tegen een grijze achtergrond. Met voor zich een afbeelding van hun eigen geluid. Van tjilpende krekels, triangels, slijpende zaagmachines tot de ruisende zee en hele blazersensembles. 

 

 

Ervaringsdeskundigen hoortoestellen gezocht

Voor het project 'Wat Hoor ik' zoekt Deelkracht ervaringsdeskundigen die zich willen aansluiten bij één van de werkgroepen. Ben jij een ouder van een slechthorend kind of ben je zelf slechthorend? En lijkt het je leuk om met mee te denken over het gebruik van hoortoestellen? Dan zijn zij op zoek naar jou!

Interesse?

Nieuw online: vestibularimplant.com

De Genève-Maastricht onderzoeksgroep is in samenwerking met MED-EL (fabrikant van medische apparaten) bezig met onderzoek doen naar een kunstmatig evenwichtsorgaan. Op de nieuw website vestibularimplant.com kan je meer lezen over evenwichtsuitval en het onderzoek dat plaatsvindt naar het kunstmatig evenwichtsorgaan. 

Lees verder
 

 

Onderzoek

 

Nieuwe technologie verbetert ontwikkeling hoortoestellen en spraakherkenning

hoortoestellen-nvg-2

De Universiteit Gent (België) bericht: UGent-onderzoekers ontwikkelden een nieuwe manier om de werking van het gehoor 'na te bouwen' en in te zetten voor 'realtime' audiotoepassingen. Met deze technologie kunnen ze de werking van hoortoestellen verbeteren en werken ze aan een toekomst waarin spraakherkenning feilloos wordt en robots even goed kunnen horen als mensen.

Meer informatie
 

 

Bestuurslid Hoormij·NVVS, specialisme Communicatie gezocht

Het aantal mensen met tinnitus, een gehoor- en evenwichtsbeperking neemt toe. Maar dit leidt niet tot een toename van het aantal leden of donateurs. Ook is er een ambitie om het dienstenpakket richting de doelgroepen uit te breiden, maar daarvoor zijn extra inkomsten nodig zoals fondsen en subsidies. Die deskundigheid ontbreekt in het huidige Hoormij·NVVS bestuur. Kom jij ons team (vrijwillig) versterken?

Lees verder
vacature-1
 
vrijwilliger

Vacatures

Vrijwilligers van Hoormij∙NVVS zijn van onschatbare waarde: de ervaringskennis en betrokkenheid die zij meedragen, geeft de meerwaarde aan alles dat onze organisatie biedt. We zijn constant op zoek naar mensen die zich vrijwillig willen inzetten voor mensen met een gehooraandoening. 

Actuele vacatures
 

 

De volgende nieuwsbrief verschijnt...

3 maart 2021

 

Kijk op www.stichtinghoormij.nl voor meer informatie, bijeenkomsten en aandoeningen. Nóg meer nieuws? Word lid en ontvang vier keer per jaar het Hoormij magazine met achtergronden en interviews.

 

Interessante websites

 
ervaringrijknl
hoorwijzer-2