banner-world-hearing-day-nl
 

Horen, stilte en evenwicht
moeten vanzelfsprekend zijn voor iedereen

 
save-the-date-jpg-def

De kaartverkoop is gestart: Feest voor je oren

Op zondag 3 maart 2024 - World Hearing Day - organiseert het Oorfonds met ondersteuning van acht andere organisaties het Feest voor je Oren. Dit wil je absoluut niet missen. Een onvergetelijke ervaring met bekende Nederlanders die er een groot feest van maken. En het beste van alles? Dit feest is speciaal voor de circa 2 miljoen mensen in Nederland die slechthorend zijn. Het Oorfonds, Hoormij∙NVVS en de andere deelnemende organisaties willen meer aandacht en geld voor gehoorproblemen en wetenschappelijk onderzoek. Wees er snel bij...

Ja, hier wil ik bij zijn!
 

 

NL-Alert app 

NL-Alert is het alarmmiddel van de Nederlandse overheid dat je via een pushmelding op je mobiele telefoon waarschuwt en informeert over noodsituaties bij jou in de buurt. Vanaf nu is er ook de NL-Alert app., die biedt extra functies die NL-Alert duidelijker maken voor slechthorenden en doven.

Meer informatie
 
nl-alert-app
 

Steun mensen met tinnitus

 
banner-tinnitus-doner
 

 

Tinnitus? Hoormij·NVVS helpt je verder

Tinnitus. Het is een geluid dat alleen in je eigen hersenen bestaat. Er vindt veel wetenschappelijk onderzoek plaats, maar er is nog geen remedie. Wat helpt je als paniek of machteloosheid de overhand nemen? Hoe leer er mee omgaan? Wat kan wel? Hoormij·NVVS geeft handvatten, stimuleert onderzoek, fungeert als wegwijzer en vraagt onvermoeibaar aandacht voor wie ermee moet leren leven. In het bijzonder tijdens de de Week van Oorsuizen van 5 t/m 11 februari 2024.

 

 

TU Delft organiseert Congres over tinnitus

tu-delft-tinnitus-congres
Meer informatie en aanmelden

Kunnen we met crowdscience en bio-elektronica tinnitus het zwijgen opleggen? Volgens de laatste klinische inzichten is tinnitus het gevolg van neuronen in het brein die niet de door hen verwachte informatie krijgen en dan maar spontaan signalen afvuren. Bovendien doet er een heel netwerk aan neuronen aan mee dat zich over meerdere delen van de hersenen uitspreidt. Ingewikkelde materie die Dirk de Ridder (hoogleraar neurochirurgie) beheerst. En hoogleraar bio-elektronica Wouter Serdijn vertelt over het meest vernuftige neurostimulatie-apparaat ter wereld dat vanaf januari 2024 klinisch getest wordt. Meer weten? Kom naar het congres dat de TU Delft organiseert.

 

 

Wat er als er niemand meer voor jou opkomt?

Wij streven ernaar dat goede (hoor- en evenwichts)zorg vanzelfsprekend is voor iedereen. Hoe? We bieden betrouwbare informatie, organiseren bijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen en behartigen jouw belangen bij het ministerie van VWS, zorgverzekeraars, audiciens en audiologen. Waar dat kan, werken we aan preventie en we volgen de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek. Voor joú en al die mensen die hiermee te maken hebben. Vind je dit belangrijk? Help ons dan...

 

Kort nieuws

 

Hoe is jouw muziekbeleving met je hoortoestel?

Er zijn redenen waarom spraakbeleving met hoortoestellen wél en muziek-beleving minder goed slaagt. Dat heeft te maken met boventonen in de muziek en het verschil in registratie in de hersenen. Muziek is in verschillende opzichten complexer dan spraak. Hoortoestelfabrikanten doen hun best ook muziekbeleving te verbeteren, maar veel mensen geven er de voorkeur aan hun toestel uit te doen bij het luisteren naar muziek. De startup Golden Hearing heeft - met succes - gewerkt aan het verbeteren van de muziekperceptie met een hoortoestel. Ook deze vragenlijst is van hun hand. Vul jij 'm in ten behoeve van meer onderzoek?

 

 

Samen in actie tegen onbehandeld gehoorverlies

De omvang en impact van onbehandeld gehoorverlies op het werk en in het dagelijks leven zijn groot. Ook is duidelijk dat de kosten ervan voor de maatschappij hoog zijn. Partijen in de hoorwereld - onder wie Hoormij∙NVVS - stelden gezamenlijk een actieplan op met een aanpak. Het doel? Erover in gesprek gaan met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en onbehandelde slechthorendheid met 20% per jaar terug te dringen. Het vergroten van bewustwording over de gevolgen is een belangrijke factor.

Lees verder

Slechthorend en sporten? Check: Ongehoord Sportief

Sport is fantastisch om te doen en te beleven. Dat geldt voor iedereen. Het vergroot de fysieke en mentale fitheid. Sport is ook contact maken met anderen, van elkaar leren, een passie delen, grenzen verkennen en bovenal plezier hebben. De sportparticipatie van mensen met een auditieve beperking blijft echter achter bij die van mensen zonder beperking. Ongehoord Sportief wil hier iets aan doen. Op zaterdag 3 februari 2024 vindt er een sportdag plaats voor mensen die doof en/of slechthorend zijn! Kom jij ook?

Lees verder
 

 
banner-tinnitus-doner
 

 

Beter functioneren met gehoorverlies

Te maken met gehoorverlies en wil je weten hoe je door (soms kleine) aanpassingen beter kunt functioneren op je werk? Of wil je voorkomen dat je vastloopt? Heb je behoefte aan informatie over wat je kunt doen om beter te communiceren en/of samen te werken? Wie je daarbij kan helpen? En op welke manier geluid en gehoor (op het werk) de gezondheid kunnen beïnvloeden? Dan is dit Webinar iets voor jou! Wendelina Timmerman, Arne Koole en Judith Veen helpen je op weg.

1 februari 2024

Neuromodulatie voor tinnituspatiënten

Tijdens dit Webinar - dat plaats vindt tijdens de week van het Oorsuizen - staan we stil bij vragen als: Wat biedt de toekomst aan behandelingen voor tinnitus? Wat is neuromodulatie? Prof. Dirk de Ridder vertelt tijdens dit Webinar meer over zijn visie op neuromodulatie bij oorsuizen, pijn, neurologische en psychologische klachten. Wil je hier meer over weten en heb je interesse in onderzoek en mogelijke toekomstige behandelingen bij oorsuizen? Meld je dan aan!

8 februari 2024
 

 

Agenda

 

 

 

 

samen-sterk-b

Meer informatie?
Check de agenda

 

In de media

 
 
gamen

Gaming kan tot gehoorschade leiden

Gamers hebben het geluid vaak zo hard staan dat dat tot gehoorschade kan leiden, blijkt uit een nieuwe studie. De onderzoekers pleiten daarom voor een groter bewustzijn van de mogelijke gevaren van videogames.

Lees meer via de NOS
 

Wie inspireer jij?

 

Deze nieuwsbrief informeert en inspireert mogelijk ook anderen. Ken jij iemand die dit interessant vindt? Attendeer ze erop via deze link.

De volgende nieuwsbrief verschijnt op: 7 februari 2024

inspireer-je-vrienden
 

 
hoe-hoort-het-op-de-werkvloer
hoorwijzer-2