med-el-information-meeting-banner-r4-02-002-600x78px-25-november
 

Nieuwsbrief

25 november 2020

Uitgelicht

verliezen-kwijtraken

Hoortoesteldragers ervaren problemen door corona-maatregelen

Maar liefst 43% van de Nederlanders met een hoortoestel ervaren problemen door de maatregelen in combinatie met hun gehoorverlies, blijkt uit onderzoek van Specsavers onder haar klanten. Daarnaast is 70% van de hoortoesteldragers wel eens (bijna) een hoortoestel kwijtgeraakt bij het afdoen van een mondkapje. Specsavers vraagt aandacht, net als Hoormij∙NVVS, voor de problemen die deze groep ervaart zodat anderen hier rekening mee kunnen houden én biedt zij haar klanten een oplossing tegen het mogelijk verliezen van hun hoortoestel.

Het onderzoek

Hugo de Jonge: "Uitzonderingen mondkapjesplicht mogelijk voor auditief beperkten"

Magreet de Boer (GroenLinks): “Is het kabinet bereid om een oplossing te zoeken voor doven en slechthorenden?" Hugo de Jonge: "Ja. Sowieso komt er een uitzondering voor mensen die vanwege een medische oorzaak geen mondkapje kunnen dragen, die vanwege een beperking of een chronische ziekte niet in staat zijn om met zo'n ding op te lopen. Maar ook mensen die spreken met of iemand assisteren die vanwege een auditieve beperking moet kunnen liplezen, of vanwege een verstandelijke of communicatieve beperking afhankelijk is van non-verbale visuele signalen, zouden eigenlijk daarvan uitgezonderd moeten zijn. Dat is ook nu zo, ook bij het dringende advies zijn ze daarvan uitgezonderd.”

Lees verder
 

Word lid van Hoormij∙NVVS en...

 

...ontvang het bedrag van je zorgverzekeraar

Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden een deel van het lidmaatschapsgeld. Kijk voor meer informatie op bijvoorbeeld Zorgwijzer of de Patiëntenfederatie. En als je jaarlijks - gedurende vijf jaar - een zelfde bedrag doneert, kun je dit als een periodieke gift aftrekken van de belasting. Leuker kunnen we het niet maken. En Hoormij∙NVVS kan jouw steun goed gebruiken! 

Ik word lid of donateur
 
vrouw-geld-doneren
 

 

Advertentie

 

‘Opening the heart to the ears! Met mijn AB CI en de Naída CI Connect’

De Naída CI Connect geeft mij een verbinding met het hart, want door de Connect op mijn processor heb ik de vrijheid, rust en dus ook het zelfvertrouwen om te telefoneren, maar vooral het streamen van muziek met de Connect naar mijn AB CI heeft mijn hart zo ongeveer opengebroken! Wat een supergoed en mooi geluid. 

Ook nieuwsgierig naar de ervaringen van Monique met de Naída CI Connect?
 

advanced-monique-wandelcoach

 

 

Samen sterk voor meer en beter toegankelijke televisie

Op zaterdag 21 november 2020 was het weer de jaarlijkse Wereld Televisie Dag. Precies een jaar geleden riep Ieder(in) andere gehandicapten- en patiëntenorganisaties op om zich samen sterk te maken voor meer en beter toegankelijke televisie. Het resultaat van deze samenwerking? Een position paper waarin de gezamenlijke wensen van belangenorganisaties en kennis- en expertise organisaties staan om televisie voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk te maken.

Meer informatie

Enquête voor schrijftolkgebruikers

De Nederlandse Schrijftolkenvereniging (NSV) vraagt medewerking voor het invullen van een enquête. Dit naar aanleiding van het pilotproject monitoring 'Nascholingen schrijftolken'. De hoofdvraag van de pilot is: 'Wat is het effect van het aangepaste reglement ten opzichte van het oude reglement?' En deelvragen als: wat is de tevredenheid onder gebruikers van schrijftolken over deze pilot? Daar gaat deze vragenlijst voor tolkgebruikers over. Doe je mee? 

Lees meer
 

Advertentie

 
 
cochlear-25-november

Als hoortoestellen niet voldoende zijn

Er bestaan ook andere oplossingen voor een ernstig gehoorverlies. Wilt u meer weten over ernstige slechthorendheid en over de mogelijkheden als hoortoestellen alleen niet meer volstaan? Bent u benieuwd naar cochleaire implantatie (CI) en wilt u in contact komen met CI-gebruikers? Of wenst u graag een gratis informatiepakket te ontvangen?

Kijk snel wat we voor u kunnen betekenen
 

 

Eerlijk over Evenwicht start bewustwordingscampagne -
Help je mee?

Hoe maak je duidelijk wat de impact is van evenwichtsuitval en -ziekten op het dagelijkse leven? Om meer bewustwording te creëren is de Facebookboekgroep Eerlijk over Evenwicht een campagne gestart. De vraag is om één of meerdere foto's te plaatsen van een situatie waar jij tegenaan loopt nu je evenwichtssysteem niet (meer) goed werkt. Het liefst met een begeleidende tekst, maar zonder mag ook. Zo kan Eerlijk over Evenwicht in beeld brengen wat de dagelijkse obstakels zijn.

Ik doe mee

Erasmus Universiteit treft voorzieningen voor slechthorenden

Op de Erasmus Universiteit Rotterdam zijn in een aantal hoorcollege zalen voorzieningen getroffen voor studenten met een verminderd gehoor. In de hoorcollege zalen CB-01, CB-05 in Theil Building en in een deel van de Aula in Erasmus Building is een ringleiding aanwezig. Op de plattegrond van de aula staat aangegeven waar een slechthorende installatie aanwezig is. Belangrijk is dat het gebruikte hoortoestel een zogenaamde T-stand heeft. Op deze manier is het versterkte geluid vanuit de zaal te ontvangen.

Lees meer
 

 

Hoormij∙NVVS zoekt lid stuurgroep belangenbehartiging

Hoormij∙NVVS streeft o.a. naar preventie van slechthorendheid en tinnitus, een ruimere vergoeding van hoortoestellen door zorgverzekeraars en invoering van het hoorprotocol 2.0. Hoe? Door in gesprek te gaan met zorgverzekeraars, audiciens, audiologen, KNO-artsen, producenten van hoortoestellen en VWS. Wil jij hieraan bijdragen? Reageer dan!

Nieuwsgierig naar de vacature?

Wil je meewerken aan een toegankelijke treinreis voor iedereen?

NS wil weten hoe het contact met Klantenservice makkelijker is voor mensen met een auditieve beperking. NS verstaat onder Klantenservice de afdeling die, via Twitter, Chat, Facebook of telefonisch vragen, suggesties en klachten afhandelt. Heb je een auditieve beperking? Dan wil NS weten hoe zij de contacten met NS Klantenservice makkelijker kan maken voor jou.

Ik vul de enquête in
 

 

Tinnitus

 

UMC Utrecht zoekt kandidaten voor tinnitusonderzoek

De afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht is een onderzoek gestart naar de behandeling van tinnitus. In de studie wordt bekeken wat het effect is van een cochleair implantaat op de tinnitus klachten. 

Meer informatie
 

umc-utrecht-afbeelding-tinnitus-onderzoek

 

Tinnituspatiënten ervaren voordelen beeldbellen 

Stel, je krijgt plotseling tinnitus in corona-tijd. Bijvoorbeeld door te harde muziek, stress, of gewoon zonder aanleiding. Als de ziekenhuizen vol liggen met corona-patiënten of er is opnieuw sprake van een lockdown, kun je mogelijk niet snel terecht bij een audioloog. Wat moet je dan doen? In Groot-Brittannië is daar een oplossing voor: 'Digital First to reduce football into Hospitals'. Dat houdt in dat zo veel mogelijk naar digitale hulp wordt gezocht.

Meer informatie

Heeft de COVID-19 pandemie effect op tinnitus?

“Toen ik COVID-19 kreeg, kreeg ik er ook nog eens tinnitus bij”, “Door coronastress is mijn tinnitus luider”, “Eenzaamheid maakt mij meer bewust van mijn tinnitus” en “Het viel mij tijdens de lockdown voor het eerst op dat ik tinnitus had”. Herkenbaar? Dit zijn voorbeelden uit een grootschalig onderzoek naar de invloed van corona op tinnitus. Hoofdonderzoeker Dr. Eldré Beukes vindt de lockdown een zware periode. Dit brengt haar op het idee om een grootschalig onderzoek te doen. 

Meer informatie
 

 

In de media

 

Student Marloes werd in januari ernstig slechthorend, maar ziet dat niet als beperking

Begin dit jaar dacht Social Workstudent Marloes Wiegmans dat ze last had van een oorontsteking en daardoor minder hoorde. Het antwoord van de audicien? 'Je gehoor is dusdanig verslechterd dat je nu ernstig slechthorend bent.' “En toen stond ik, flabbergasted, na tien minuten weer buiten”, begint Marloes haar verhaal.

 

Vacatures

Vrijwilligers van Hoormij∙NVVS zijn van onschatbare waarde: de ervaringskennis en betrokkenheid die zij meedragen, geeft de meerwaarde aan alles dat onze organisatie biedt. We zijn constant op zoek naar mensen die zich vrijwillig willen inzetten voor mensen met een gehooraandoening. 

vrijwilliger
 

 

De volgende nieuwsbrief verschijnt...

9 december 2020

 

Kijk op www.stichtinghoormij.nl voor meer informatie, bijeenkomsten en aandoeningen. Nóg meer nieuws? Word lid en ontvang vier keer per jaar het Hoormij magazine met achtergronden en interviews.

 

Interessante websites

 
ervaringrijknl
hoorwijzer-2