advanced-leaderboard-banner-ab-naida-ci-m-nieuwsbrief-19-april
 

Inspiratie voor wie leeft met
een gehoor- en/of evenwichtsaandoening

 

2 op de 5 Nederlanders heeft ervaring met gehoorverlies

Zondag 3 maart 2024 was het World Hearing Day, een dag om meer aandacht te vragen voor de 466 miljoen mensen wereldwijd die leven met gehoorverlies. Het thema is 'Let's make ear and hearing care a reality for all', gekozen door de World Health Organisation. 

 

 

Afgelopen zondag organiseerde het Oorfonds in samenwerking met 8 andere organisaties, waaronder Hoormij∙NVVS een benefietmiddag. We blikken terug op een geslaagd evenement met onder meer aandacht voor ervaringsverhalen, de impact van gehoorverlies en een veiling en loterij om meer geld beschikbaar te krijgen voor onderzoek. Er werd € 60.200,- geschonken door betrokken donateurs. Was je er niet bij? Doneren kan nog steeds.  Je kunt zelfs nog bieden op één van de veilingitems van Hoorwerk. Jouw bod - op de zelfleiderschapstraining ter waarde van € 1.250,- - wordt gedoneerd aan het Oorfonds.

Meer informatie
 

 
banner-cochear-6-maart
 

 

Wie komt er voor jou op?

Wij streven ernaar dat goede (hoor- en evenwichts)zorg vanzelfsprekend is voor iedereen. Hoe? We bieden betrouwbare informatie, organiseren bijeenkomsten om ervaringen uit te wisselen en behartigen jouw belangen bij het ministerie van VWS, zorgverzekeraars, audiciens en audiologen. Waar dat kan, werken we aan preventie en we volgen de ontwikkelingen op het gebied van onderzoek. Voor joú en al die mensen die hiermee te maken hebben. 

 

 

Maand maart in teken van cholesteatoom

Last van gehoorverlies, loopoor of druk op het oor? Denk ook aan cholesteatoom. Het is een zeldzame ooraandoening, waardoor deze vaak (te) laat opgemerkt wordt met ingrijpende gevolgen. Van 1 tot en met 31 maart vragen we extra aandacht voor de aandoening. Help jij mee cholesteatoom in het licht op te zetten?

 

Kort nieuws

 

UWV vergoedt Speaksee

Demissionair minister Carola Schouten heeft aangekondigd dat de spraak-naar-tekst-technologie van Speaksee door het UWV vergoed kan worden voor doven en slechthorenden. Dit baanbrekende besluit opent de deuren naar een meer inclusieve arbeidsmarkt en kan een oplossing zijn voor het tekort aan gebaren- en schrijftolken in Nederland.

Meer informatie
 
speaksee
 

 

Leven met een beperking in de toekomst – wat denk jij? 

board-1647323-1280-1-next-toekomst
Ja, ik wil meer weten
 

Het Verwey-Jonker Instituut en Q-Consult Zorg doen in opdracht van het ministerie van VWS, directie langdurige zorg een toekomstverkenning over leven met beperkingen in 2050. Ze hebben een literatuurstudie gedaan en oriënterende gesprekken gevoerd over de verwachte macro-ontwikkelingen op het gebied van demografie, technologie, economie, en sociaal cultureel. Vervolgens hebben ze in focusgroepen met vakprofessionals en filosofen de toekomst voor zes leefdomeinen doordacht. Nu is de fase van de spiegelsessies met cliënten en naasten aangebroken. Doe jij mee?

 

 

Sencity Festival 2024

Revelland, een netwerk dat livemuziek transformeert tot inclusieve, multisensorische ervaringen, maakt zijn debuut met zes live acts op Sencity Festival 2024. De bands zijn geselecteerd door vooraanstaande Europese festivals.H et begin van de festivaltour met aankomende optredens op Roskilde en Sziget. Ben jij erbij?

Lees verder

Let's Connect 2

Dit is het derde internationale congres dat de Stichting Plots- en Laatdoven organiseert. Het congres vindt plaats op 22, 23 en 24 maart 2024 in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. Prinses Laurentien van Oranje, Co-founder & Director van de Number 5 foundation, opent het congres. Bestel snel je kaarten.

Lees verder
 

 

Tinnitus: webinar en (online) in gesprek

 

Tinnitus Trefpunt: (online) in gesprek

Heb je een piep, ruis, rinkel of ander geluid in je oor? Je bent niet alleen. In Nederland hebben ruim 1 tot 2 miljoen mensen een vorm van tinnitus. Het voortdurende geluid kan er in een lichte vorm zijn, maar ook allesoverheersend. Dit heeft vaak impact op het dagelijks leven en functioneren. Heb je tinnitus en wil je praten met mensen die hier ook mee te maken hebben? Schrijf je dan in voor één van deze bijeenkomsten die Hoormij∙NVVS online of in Houten organiseert.

Bekijk de data

Online gespreksgroep duizeligheid & evenwicht

Heb je te maken met duizeligheid of evenwichtsproblematiek? Dan kan dat een (flinke) uitdaging zijn. Hoe blijf je in balans met alle activiteiten op je werk of privé? Wil je in gesprek met anderen die hier ook mee te maken hebben? Schrijf je dan in voor deze gespreksgroep. In een groep (max. 6) gaan een gespreksleider en een ervaringsdeskundige in op je vragen en is er ruimte voor het delen van ervaringen en uitwisselen van ‘tips en trucs’. Interesse? Meld je dan aan!

26 maart 2024
 

 

Agenda

 

 

Meer informatie?
Check de agenda

 

In de media

 

In de aanloop naar het benefietevenement om meer geld op te halen voor ooronderzoek richtte Rene van der Heijden, Judith Veen en Wil Verschoor zich tot de lezers van Trouw. Zij vragen zich af: Waarom doen we niet meer aan de oorzaken van gehoorpro-blematiek? Daar heeft iedereen baat bij.

Lees verder in Trouw
trouw-opinie-a-b
 

 

Tijd voor meer begrip over tinnitus; 'een kaars in je oor gaat niet helpen'

Nee, het is niet alleen een harde piep in je oor als gevolg van een festival te veel. Tinnitus, ook bekend als oorsuizen, komt in allerlei soorten voor. Componist Stephen Emmer en gezondheids-psycholoog Rilana Cima pleiten voor meer aandacht voor het onzichtbare fenomeen.

 

Wie inspireer jij?

 

Deze nieuwsbrief informeert en inspireert mogelijk ook anderen. Ken jij iemand die dit interessant vindt? Attendeer ze erop via deze link.

De volgende nieuwsbrief verschijnt over twee weken.

inspireer-je-vrienden
 

 
hoe-hoort-het-op-de-werkvloer
hoorwijzer-2