Nieuwsbrief

9 december 2020

 
 

Actueel

 

Wat zijn uitzonderingen op de mondkapjesplicht voor slechthorenden en doven?

Inmiddels geeft de Rijksoverheid concreet aan dat mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen (en hun begeleiders) uitgezonderd zijn van de mondkapjesplicht. Daarnaast hoort het spatscherm (face shield) nu ook tot de alternatieven. Dit geldt alleen als je vanwege je beperking of ziekte geen mondkapje kan dragen, maar wel een faceshield. Dan mag je daar wel voor kiezen. Om dit, in een confrontatie met een handhaver, aan te kunnen tonen is er een kaartje beschikbaar gesteld via de website van Vilans.

 
wendelina-klein

Leven en werken met gehoorverlies.
Hoe kan het wél?

"Het is mijn droom dat iedereen die met gehoorverlies te maken krijgt – zelf slechthorend of niet – kan beschikken over een complete toolkit met de kennis, techniek en strategieën die je nodig hebt om goed te functioneren en samen te werken. Thuis, op school, op het werk. Mijn uitgangspunt is om slechthorenden, hun omgeving en professionals te helpen bij de vraag: hoe kan het beter, makkelijker, creatiever?” Bij Wendelina Timmerman (59), oprichter van het bureau Hooridee, is het glas halfvol. Elk probleem of conflict is een uitnodiging om te bekijken hoe het wél kan.

Lees meer
 

Webshop

Steun ons

 

Zie je mij? Ik hoor je niet!

Limited Hearing maakt verkeersdeelnemers met een gehoorbeperking zichtbaar. Belangrijk in deze donkere dagen. Hier vind je er een artikel over, dat recent verscheen in Verkeersknooppunt van de politie.

Ik bestel het bordje van Limited Hearing
 
limited-hearing-verkeersknooppunt

Word lid of donateur

Wil jij, net als wij, een wereld achterlaten waarin stilte, horen en evenwicht vanzelfsprekend zijn? Steun ons dan. Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden het lidmaatschapsgeld (deels).

Ik word lid of donateur
 

Agenda

 
 
agenda-2020
 

 

Advertentie

 

‘Opening the heart to the ears! Met mijn AB CI en de Naída CI Connect’

De Naída CI Connect geeft mij een verbinding met het hart, want door de Connect op mijn processor heb ik de vrijheid, rust en dus ook het zelfvertrouwen om te telefoneren, maar vooral het streamen van muziek met de Connect naar mijn AB CI heeft mijn hart zo ongeveer opengebroken! Wat een supergoed en mooi geluid. 

Ook nieuwsgierig naar de ervaringen van Monique met de Naída CI Connect?
 

advanced-monique-wandelcoach

 

 

Erasmus MC bevordert communicatie met slechthorenden

Het Erasmus MC vraagt aandacht voor de communicatie met slechthorenden. Op de afdeling KNO en het gehoor- en spraakcentrum hangen vanaf 1 december posters om mensen er op attent te maken dat ze vooral aan moeten geven dat ze slechthorend zijn. In dat geval kan de behandelaar gebruik maken van een face shield waardoor spraakafzien mogelijk is. Ook delen ze buttons uit.

Lees verder
 
erasmus-mondkapje-dragen

Chronisch verdriet om gehoor- en evenwichtsverlies is normaal

Bij ‘normale’ rouw na verlies neemt de intensiteit van verdriet vaak af. Bij 'levend' verlies, bijvoorbeeld omdat je steeds weer geconfronteerd wordt met je (chronische) beperkingen, kan de intensiteit toenemen. Bij bijvoorbeeld tinnitus, gehoor- en/of evenwichtsverlies moet je elke dag opnieuw je leven vormgeven met die grenzen. De bron van het verdriet blijft.

Lees verder
 

Advertentie

 
 
cochlear-25-november

Als hoortoestellen niet voldoende zijn

Er bestaan ook andere oplossingen voor een ernstig gehoorverlies. Wilt u meer weten over ernstige slechthorendheid en over de mogelijkheden als hoortoestellen alleen niet meer volstaan? Bent u benieuwd naar cochleaire implantatie (CI) en wilt u in contact komen met CI-gebruikers? Of wenst u graag een gratis informatiepakket te ontvangen?

Kijk snel wat we voor u kunnen betekenen
 

 

Door Corona eerder aan nieuwe hoortoestellen toe?

Zorgverzekeraars Nederland en het Zorginstituut gaven een reactie op de brief van Hoormij∙NVVS. De conclusie? Neem contact op met je zorgverzekeraar als jouw hoorsituatie door Corona is verslechterd en je eerder aanspraak wilt maken op nieuwe toestellen. Vind je het lastig om dit aan te kaarten bij je zorgverzekeraar? Hier vind je een voorbeeldbrief.

Meer weten?

Doe mee aan het onderzoek van de NS

NS wil weten hoe het contact met de klantenservice makkelijker is voor mensen met een auditieve beperking. NS verstaat onder klantenservice de afdeling die, via Twitter, Chat, Facebook of telefonisch vragen, suggesties en klachten afhandelt. Heb je een auditieve beperking? Dan wil NS weten hoe zij de contacten met de klantenservice makkelijker kan maken voor jou.

Ik vul de enquête in
 

 

Oproep: Vragenlijst De Nederlandsche Bank (DNB)

Iedereen in Nederland moet in staat zijn om bijvoorbeeld te pinnen, overschrijvingen te doen of bij een bankkantoor te kunnen komen. Hoe toegankelijk zijn de diensten van DNB? Onderzoeksbureau Conclusr voert dit onderzoek uit. Doe je mee? Vul dan de vragenlijst in.

Meer informatie

Saskia heeft 'Ménière' en vertelt erover in Viva

"Een aanval voelt net alsof ik in een draaiende wasmachine zit." Van de ene op de andere dag krijgt Saskia (35) last van extreme duizeligheids- en misselijkheidsaanvallen. Na onderzoek blijkt dat ze de ziekte van Ménière heeft. "Ik maak liever een bevalling mee dan een Ménière-aanval."

Lees verder in Viva
 

 

Tinnitus

 

Hoormij∙NVVS reageert op wanhoopsactie Sven van der Woude

Sven van der Woude (45) heeft autisme en een ernstige vorm van oorsuizen. Het is een combinatie die zijn leven al jaren ondragelijk maakt. Zo erg dat hij heeft besloten niet meer te willen leven. In zijn strijd om een oplossing heeft hij zich vastgeketend aan een hek tegenover het huis van de algemeen directeur van het UWV. Voor de uitzending van Hart van Nederland op 5 december 2020 waarin de situatie van Sven belicht werd, is ook Hoormij∙NVVS om een reactie gevraagd. Wil Verschoor, directeur van Hoormij∙NVVS leeft mee met Sven én benadrukt dat het een uitzondering betreft. Ruim 1 miljoen mensen hebben last van tinnitus en het merendeel vindt een manier om ermee te leven.

Meer informatie
 

Prikkelarme avondopenstelling Rijksmuseum 12 december

Het Rijksmuseum organiseert één keer per maand een prikkelarme avondopenstelling  voor mensen voor wie, vanwege overprikkeling, een museumbezoek tijdens reguliere openingstijden écht niet gaat. In goed vertrouwen. Ze gaan er van uit dat er geen misbruik van gemaakt wordt. Het is mogelijk om iemand mee te nemen. 

Meer informatie

Hoe OPCI de wachtlijst-problematiek voor CI-kandidaten aanpakt

De wachttijd van twee jaar voor een cochleair implantaat (CI) is sinds januari 2020 bij vier van de acht CI-centra weggewerkt. Hoe kreeg het Onafhankelijk Platform Cochleaire Implantatie (OPCI) dat voor elkaar? Voorzitter Hennie Epping vertelt dit in een interview voor het Participatiekompas.

Meer informatie
 

 

In de media

 

Hoortest online kan tegenwoordig bij de meeste audiciens

hoortest-hp-de-tijd

Met de nieuwe corona maatregelen van de overheid wordt er geadviseerd om zoveel mogelijk thuis te blijven. De gehoorbranche heeft verregaande maatregelen genomen om te zorgen dat een bezoek aan een audicien veilig kan plaatsvinden. Een online hoortest is tegenwoordig makkelijker dan ooit. Lijkt jou dit interessant? HP De Tijd legt uit wat een online hoortest inhoudt en wat je kan verwachten.

Lees het artikel in HP De Tijd
 

Vacatures

Vrijwilligers van Hoormij∙NVVS zijn van onschatbare waarde: de ervaringskennis en betrokkenheid die zij meedragen, geeft de meerwaarde aan alles dat onze organisatie biedt. We zijn constant op zoek naar mensen die zich vrijwillig willen inzetten voor mensen met een gehooraandoening. 

vrijwilliger
 

 

De volgende nieuwsbrief verschijnt...

6 januari 2020


Hoormij∙NVVS wenst je een fijne decembermaand en een gezond 2021!

december-kerst-2021
 

Kijk op www.stichtinghoormij.nl voor meer informatie, bijeenkomsten en aandoeningen. Nóg meer nieuws? Word lid en ontvang vier keer per jaar het Hoormij magazine met achtergronden en interviews.

 

Interessante websites

 
ervaringrijknl
hoorwijzer-2