klik hier om de nieuwsbrief online te bekijken
Bekijk hier ons aanbod en schrijf u in

Last call voor de themadag: Staan 'schulden' en democratie tegenover elkaar? op 28 januari 


Wegens grote belangstelling hebben wij een grotere zaal gereserveerd.  Hierom zijn de inschrijvingen heropend. Schrijf u snel in!

Uw kranten staan er vol mee - berichten over (negatieve) rente, schulden en saneringen.

In het Nederlands hebben we geen aparte woorden voor wat men in het Engels noemt ‘debt’, een economische stand van zaken, en ‘guilt’, een moreel begrip. Wij hebben het in beide gevallen over ‘schuld’. Dat is veelzeggend omdat het laat zien dat wat in eerste opzicht een economische relatie aanduidt, ook een sterk morele achtergrond kent.

Met de huidige ontwikkelingen zoals de verlaging van de spaarrente naar 0, de grootste collectieve hypotheekschuld uit de Nederlandse geschiedenis, het voordelig vergroten van de Staatsschuld en nu geld lenen of beleggen meer oplevert dan sparen, staan we voor grote vragen die niet enkel vanuit economisch perspectief beantwoord kunnen worden. 

Tijdens deze themadag krijgt u verschillende theoretische contexten maar ook inzichten uit de praktijk aangereikt om deze vragen te kunnen beantwoorden.

Docenten:

  • Freek de Haan MSc - Socioloog. Postdoc onderzoeker op de EUR (RSM) over controle, data en privacy in de smart city.
  • Dr. Piotrek Swiatkowski – Econoom & filosoof. Docent aan de Rotterdam Business School op het gebied van economie, globalisatie en duurzaamheid.
  • David van Putten MA – Filosoof. PhD onderzoeker aan de Erasmus School of Philosophy, PhD-onderzoek naar schuld.
  • Drs. Regina van Oorsouw MBA – Programmamanager Rotterdamse schuldenaanpak. Zij richt de schulddiensterlening in van 15.000 Rotterdammers en monitort deze dienstverlening.

Voor deze dag nodigen wij naast onze vaste cursisten ook expliciet beleidsmakers, maatschappelijk hulpverleners, dienstverleners gemeentelijke schuldenaanpak, redacteuren en journalisten uit. 


  • Datum: 28 januari 2020 
  • Dag en tijd: Dinsdag 10.00 – 16.00 uur (inclusief gezamenlijke lunch)
Bekijk hier ons programma over Schuld en schrijf u in

Heeft u last van vliegschaamte?

“Vliegschaamte” is een nieuw begrip rond luchtvaart dat de veranderende positie van de luchtvaart weergeeft. Met één langeafstandsvlucht  wordt een omvangrijke hoeveelheid  CO2-  emissie gerealiseerd, waardoor vliegen een negatief imago begint te krijgen.

In deze collegereeks geven wij een breed overzicht van de verschillende aspecten rond luchtvaart en luchthavens, met de nadruk op een economische invalshoek. Dit doen wij door een aantal gastsprekers op verschillende terreinen van de luchtvaart uit te nodigen. Sprekers die zich midden in de actuele problematiek van de luchtvaart bevinden.

Thema’s die aan bod zullen komen zijn:

  • Het economische belang en toekomst van Schiphol 
  • De toekomst van de luchtvaart
  • De milieu-impact van vliegen: facts and figures
  • Vracht: strategische ontwikkelingen, concurrentie met de nieuwe zijderoute
  • Technologische ontwikkelingen: onbemande vrachtvliegtuigen en grote drones

Wij streven er naar om één van de colleges te laten plaatsvinden op locatie: Rotterdam-The Hague Airport!


  • Data: 4, 11, 18 februari, 3, 10 en 17 maart 2020 (6 bijeenkomsten) 
  • Dag en tijd: Dinsdag 10.00 – 12.30 uur
Bekijk ons programma over luchtvaarteconomie en schrijf u in

Wie is ketter en wie niet? 

Naast de officiële kerk hebben altijd ketterse vormen van christendom bestaan. Dat begon al met de gnostiek uit de tweede eeuw en het Thomaschristendom in India. Of het Ierse christendom in het Westen. In 325 volgt het concilie van Nicea, dan blijken opeens de Arianen en Nestorianen ketters te zijn. Maar volgens de patriarch van Byzantium is Rome de ketterse kerk!

‘Dat zijn allemaal ketters’, zou de oude Augustinus (354-430) hebben gezegd. Is de kerk tegenwoordig dan een ketterse kerk? Wie is ketter en wie niet?

In deze cursus passeren christelijke stromingen, kerken en opvattingen de revue die door de katholieke kerk – en later ook door de protestantse kerken – als ketters werden/worden gezien. We bestuderen de theologische inhoud van deze ketters en de methoden waarmee ze werden ‘aangepakt’.


  • Data: 4, 11 februari, 3, 10, 17, 24, 31 maart, 7, 14 en 21 april 2020 (10 bijeenkomsten)
  • Dag en tijd: Dinsdag 14.00 – 16.00 uur
Bekijk ons programma over ketters en schrijf u in

Kom naar de voorlichtingsbijeenkomst op 3 februari voor de studiereis naar Zakynthos (21-25 april 2020)

Begin 2020 goed en plan een bijzondere studiereis in. Ga zelf naar de bakermat van systematisch kritisch denken in het antieke Griekenland: het eiland Zakyntos. 

Hoe gebruik je logica zinvol? Wanneer klopt een redenering, wanneer niet? Wat is trouwens eigenlijk een ‘redenering’? Wat verstaan we onder ‘logisch geldig’? Ben ik goed in kritisch denken, of laat ik me door emoties beïnvloeden?

In deze cursus van vijf ochtenden op het Griekse eiland Zakynthos worden de basisprincipes van argumenteren, logisch  denken en wetenschappelijk redeneren besproken. 

  • Dit is geen georganiseerde reis. Het is de bedoeling dat u zelf uw vlucht en accommodatie boekt. Zo kunt u zelf bepalen hoelang u op Zakynthos wil verblijven, en wat u wilt besteden!
  • De docent Simon Burgers adviseert u eventueel bij het zoeken van uw vlucht en accommodatie. Hij kent de locatie, heeft er goede contacten en stelt er een eer in om het er de deelnemers 100% naar de zin te maken.
  • De voorlichtingsbijeenkomst is op 3 februari 2020, op de EUR om 16.30 uur. 
  • Meld u nu aan voor deze bijeenkomst door ons te mailen! 
Bekijk dit bijzondere programma en meld u aan

Start 2020 met dé kunstenaar van dit jaar - Raphael!


Vijfhonderd jaar geleden overleed op 37 jarige leeftijd Rafael, een van de grootste kunstenaars uit de geschiedenis. Hij werd toen bijgezet in het Pantheon in Rome, een uniek eerbetoon aan een kunstenaar.

Het 500e sterftejaar is een goede aanleiding voor een overzichtscursus over Rafael. Daarin proberen we vat te krijgen op het geheim van zijn unieke vermogen zich te blijven ontwikkelen. Het is moeilijk voorstelbaar dat de intieme, verfijnde schilderijtjes uit zijn leerperiode bij Perugino door dezelfde hand zijn geschilderd als de latere monumentale werken waarmee Rafael de concurrentie aanging met Leonardo da Vinci en  Michelangelo.

Schrijf u snel in en kom meer te weten over deze bijzondere grootmeester!
 
  • Data: 3, 10, 17 februari, 2 en 9 maart 2020 (5 bijeenkomsten)
  • Dag en tijd: Maandag 13.30 – 16.00 uur
Bekijk ons programma over Raphael en schrijf u in

Nieuws Hovo Rotterdam 
Januari 2020


Papiervrij onderwijs - In de afgelopen maanden hebben we flink geïnvesteerd in een nieuwe Digitale Leeromgeving: Mijn ErasmusAcademie. Dit vervangt het Weblokaal. Mijn ErasmusAcademie is gebruiksvriendelijk en optimaal geschikt als aanvulling op uw cursus. Hierdoor is het afdrukken van cursusmateriaal afdrukken overbodig en kunt u gemakkelijk ieder moment bij uw documenten. 
Parkeerkaarten - Per 1 januari 2020 verkoopt Hovo Rottedam geen parkeerkaarten meer. Heeft u een GPK (Gehandicapten Parkeer Kaart)? Dan kunt u bij ons nog steeds kaarten halen. Meer informatie over dit besluit leest u hier. 
Themadagen 2020 - Vanaf medio februari kunt u ons aanbod met themadagen online verwachten! De themadagen vinden plaats in april en mei 2020. 

Heeft u vragen?


Heeft u vragen over uw programma, of de locatie? Of wilt u hulp bij het maken van een keuze? Neem contact op met de medewerkers van Hovo Rotterdam.
 
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward

www.hovorotterdam.nl







This email was sent to newsletter@newslettercollector.com
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Erasmus Academie · Burgemeester oudlaan 50 · Rotterdam, Zh 3062 PA · Netherlands