Bekijk hier de web versie.
  2352_Impact-header   partner in ARQ  
 
NIEUWSBRIEF IMPACT KENNISCENTRUM Oktober 2017
 
2446_Front rapport IVC evaluatie_2017 IVC MH17 door nabestaanden zeer op prijs gesteld
Het in 2014 opgezette Informatie- en Verwijscentrum Vliegramp Oekraïne (IVC) voorzag grotendeels in de vooraf gestelde doelstellingen. Dat volgt uit een uitgebreide evaluatie door Impact onder gebruikers en betrokken partijen, welke recent openbaar is gemaakt. De oprichting van het IVC volgde uit ervaringen bij eerdere rampen, zoals Enschede, Tripoli en Apeldoorn, waarbij bleek dat bij nabestaanden en betrokkenen grote behoefte is aan een eenduidig, onafhankelijk loket voor alle vragen. Het IVC is een website voor nabestaanden en betrokkenen bij de vliegramp Oekraïne (www.vliegrampoekraine.nl) en bevat naast een open gedeelte, ook een gesloten deel waar alleen nabestaanden toegang toe hebben. Het IVC werd opgezet door Slachtofferhulp Nederland en Impact, in nauwe samenwerking met het Ministerie van Veiligheid en Justitie en andere betrokken departementen. Berichten op het IVC waren onder meer afkomstig van de verschillende ministeries, het OM en de politie.
2446_Afbeelding netwerk Geef u op voor de interessante Netwerkdag PSH GOR op 9 november
Op 9 november 2017 vindt voor de tweede keer de Netwerkdag PSH GOR plaats, bedoeld voor professionals met een rol in psychosociale hulpverlening (PSH) en/of gezondheidsonderzoek na rampen (GOR). Na het succes van de eerste Netwerkdag organiseren cGM/RIVM, Arq/Impact en GGD GHOR Nederland ook dit jaar een inspirerende dag. Onderwerp deze dag: Een netwerk dat werkt! Samenwerkingsexpert Dr. Wilfrid Opheij neemt u mee in de condities voor succesvolle samenwerking en het optimaal benutten en versterken van uw eigen netwerk. In de middag kunt u kiezen uit workshops, waarin allerlei vormen van samenwerking belicht worden. Deelname aan de bijeenkomst is kosteloos mits u zich uiterlijk donderdag 2 november 2017 aanmeldt. U kunt zich direct registreren voor de netwerkdag via deze link.
2446_Voorkant Iimpact magazine 2 Professioneel handelen en social media
Steeds vaker worden professionals, zoals politieagenten, onderwijzers of maatschappelijk werkers tijdens hun werk met sociale media geconfronteerd. Vaak gebeurt dit wanneer beeldmateriaal van professioneel gedrag op een platform zoals Facebook of fora zoals Geenstijl verschijnt en op een negatieve manier wordt weggezet. Wat doet het met professionals en organisaties als ze tijdens hun taakuitoefening worden gefilmd en deze beelden vervolgens op social media verschijnen? Jurriaan Jacobs, beleidsadviseur en promovendus bij Impact, heeft over dit onderwerp een artikel geschreven voor het Impact magazine. Dit blad is de opvolger van de Cogiscope en bevat artikelen over de psychosociale gevolgen van ingrijpende gebeurtenissen. Het artikel gaat specifiek over het onderzoek wat is uitgevoerd naar de effecten op professionals van het filmen en online plaatsen van beeldmateriaal van professioneel handelen.
2446_Burgemeestersblad Belangrijke rol voor burgemeesters na crises
Overlevenden en nabestaanden van rampen komen voor diverse taken en uitdagingen te staan, naast het omgaan met het immense verdriet, het verlies, de pijn en de indringende schokkende ervaring. Velen tonen zich echter veerkrachtig en kunnen ons, professionals in de nafase, leren over wat zij nodig hadden, en hoe zij het beste ondersteund kunnen worden. Hieruit kunnen professionals - van GGZ tot overheid en gemeente - weer lessen trekken. Een mooi voorbeeld hiervan is Ingrid van Assouw. Zij is de tante van Ruben, het jongetje dat de Tripolivliegramp in 2010 als enige overleefde. In een artikel in het Burgemeestersblad vertelt zij over de belangrijke rol die burgemeesters kunnen hebben in situaties zoals zij die heeft mee moeten maken. Zij deed dit ten behoeve van de training aan burgemeesters die Impact in samenwerking met de Vrije Universiteit en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) aan burgemeesters aanbiedt.
2446_Foto Juul bij Science cafe Deelname Impact aan Science Café over stress
Bij het door de Universiteit Utrecht georganiseerde Science Café over stress was onze collega Juul Gouweloos één van de sprekers. Dat het thema leeft, bleek wel uit de meer dan 700 bezoekers. Krantenkoppen zoals "Burn-out de ziekte van deze tijd’’, ‘’Millennials massaal naar de psycholoog’’ en ‘’Stress, de valkuil voor de altijd bezige jeugd’’ suggereren dat we nu meer dan ooit leiden aan stress. Kan ons stresssysteem de stroom prikkels die we dagelijks te verduren krijgen wel aan? Tijdens dit Science Café ging presentator Geert Maarse samen met psycholoog Juul Gouweloos, psychiater dr. Christiaan Vinkers en neurobioloog dr. Angela Sarabdjitsingh op zoek naar verklaringen. Is ons stressniveau daadwerkelijk gestegen? En is stress ook nog ergens goed voor? Beluister het interview.
Voor u geselecteerd

Virtual Reality therapie tegen vliegangst: E-Mence biedt vliegangst therapie aan met behulp van virtual reality. De behandeling vindt plaats in het nieuwe e-lab van E-Mence in Diemen en bestaat uit vier sessies, waarbij virtueel vliegen gecombineerd wordt met gesprekken.

Tijdschrift Onderzoek uitgelicht digitaal
: Na vijf gedrukte jaargangen verschijnt dit blad voortaan iedere twee maanden in digitale vorm. In Onderzoek uitgelicht wisselen verdiepende artikelen over onderzoek naar herdenken, vieren en herinneren elkaar af waardoor u op de hoogte blijft van de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Check eens het trainingsaanbod van de Arq academy: van een Workshop posttraumatische klachten bij vluchtelingen voor huisartsen en POH GGZ tot een 2 daagse opleiding over Psychotrauma bij Ouderen - Ouder worden met een trauma. 

 

 
Bezoek Website Nieuws archief Arq Psychotrauma Expert Groep
 
 

footer logo
Impact
 Landelijk kennis & adviescentrum
psychosociale zorg en veiligheid
bij schokkende gebeurtenissen


Nienoord 5
1112 XE Diemen
tel: 020-660 19 01
email: info@impact.arq.org
 
afmelden voor deze nieuwsbrief