Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
April 2021
Nieuwsbrief Inclusieve Stad
Voor professionals werkzaam in het sociaal domein
 

Overzicht Maatjesprojecten

Het Netwerk Maatjesprojecten Amersfoort (NMA, voorheen Vrijwilligers Plus Overleg) heeft alle maatjesprojecten in de stad overzichtelijk bij elkaar gebracht in de Maatjeswijzer. In Amersfoort zijn meerdere maatjesprojecten actief. Die worden door verschillende organisaties met behulp van vrijwilligers uitgevoerd. Deze Maatjewijzer biedt een overzicht op welk thema en leeftijd een vrijwillig maatje ingezet kan worden. De wijzer is vooral ontwikkeld voor verwijzers. Zoek je een maatjesproject, dan toont het schema welk project het beste bij de hulpvraag aansluit. Op korte termijn komt de Maatjeswijzer in printversie beschikbaar en komen ze in de Informatiewinkels van Indebuurt033 te liggen.

Heb jij interesse in een aantal papieren exemplaren voor in jouw organisatie? Of zou je graag een toelichting willen op de folder en het aanbod, bijvoorbeeld bij een (netwerk)overleg? Neem dan contact op met Anoushka Voors van Indebuurt033 via anoushka.voors@indebuurt033.nl of 06 41 54 61 84.

 
Inspiratiemagazine VVE voor gelijke kansen voor ieder kind

Voor kinderen die ondersteuning nodig hebben bij de start op de basisschool, is er voor- en vroegschoolse educatie (VVE). Pedagogisch medewerkers van kinderopvangorganisaties en leerkrachten van basisscholen zijn op verschillende manieren in de stad actief om deze kinderen met extra aandacht klaar te stomen. Wij hebben hen gevraagd om met ons te delen wat bij hen werkt en hoe ze dat aanpakken. Deze verhalen zijn gebundeld in het Inspiratiemagazine Voor- en vroegschoolse educatie in Amersfoort.

Amersfoort is Nationale Onderwijsstad 21/22. Kansengelijkheid wordt een belangrijk thema in het programma en de activiteiten die we als Onderwijsstad organiseren. De VVE heeft een onmisbare rol als het gaat om de kansen van een kind in het onderwijs, maar ook in het verdere leven.

Uitnodiging online netwerkbijeenkomst Wonen en Zorg

Amersfoort: een thuis voor iedereen. Er gebeurt nu veel, er zijn nieuwe vormen van samenwerking en mooie initiatieven. Maar er is ook nog veel te doen. Om invulling te geven aan de gezamenlijkheid heeft het programma Wonen en Zorg eerder netwerkbijeenkomsten georganiseerd die goed werden bezocht. Nu, in deze uitdagende coronatijd, is het des te belangrijker om de samenwerking te blijven zoeken, elkaar te informeren en inspireren. Daarom gaan we van start met online netwerkbijeenkomsten voor corporaties, zorgaanbieders en overige partners en professionals die zich inzetten voor projecten en vraagstukken rondom Wonen en Zorg voor kwetsbare doelgroepen. Ook organisaties die (nog) niet deelnemen, zijn van harte welkom om mee te doen.

Datum: dinsdag 18 mei van 10.30-12.00 uur.
Bekijk het programma en meld je aan!

Stem De Pionier naar de finale

Het Amersfoortse gemengd wonen project De Pionier is genomineerd voor de verkiezing van ‘VPRO Woonpionier 2021’. Achter De Pionier in Amersfoort (Kop van Isselt) schuilt een bijzonder concept. Vanaf half mei bieden 208 tijdelijke studio’s een thuis voor zowel jongeren die wat hulp nodig hebben bij zelfstandig wonen, als aan werkende of studerende jongeren die hun leeftijdsgenoten hierin willen ondersteunen. Waar het allemaal om draait? Samen wonen, samen leven en naar elkaar omzien. Tot 5 mei kun je jouw stem uitbrengen.

Leesvoer

De afgelopen maand zijn er verschillende interessante artikelen online verschijnen die het lezen waard zijn en die wij graag met jullie delen:

  • Iedere 6 weken verschijnt er, geïnitieerd door de gemeente, in De Stad Amersfoort een praktijkverhaal om te laten zien hoe de Inclusieve Stad steeds meer vorm krijgt. Deze keer gaat het over het project Ervaringsmaatjes. Hierbij worden vrijwilligers tussen de 18 en 35 jaar die zelf opgegroeid zijn in een gezin met een (psychisch) ziek, beperkt of verslaafd gezinslid, als maatje gekoppeld aan een kind of jongere die daar nu mee te maken heeft.
  • In het Jaarbeeld 2020 van Stadsring51 vertelt Sylvia Negrijn over het Toegangsteam Sociaal Domein van de gemeente. Ze vertelt hoe het team een bijdrage levert om inwoners die hulp zoeken, snel op de juiste plek terecht te laten komen.
  • De wijken Liendert en Schuilenburg, kijken in het magazine Wij Zijn, samen met inwoners en partners terug op twee jaar Vreedzame Wijken.
  • Kwintes schreef over de ervaring van betrokken professionals en bewoners over de zogeheten doorstroomwoningen die sinds kort worden ingezet om dak- en thuislozen te helpen: Doorstroomwoningen: ‘Een belangrijke stap in de opvangwereld
 
Voor vragen en meer informatie:

sociaaldomein@amersfoort.nl
en
www.amersfoort.nl/sociaaldomein
 
Volg ons
F   T   Y   I