Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
19 december 2023
Nieuwsbrief Inclusieve Stad
Voor professionals en anderen die geïnteresseerd zijn in het sociaal domein en de Inclusieve Stad
 

Handboek voor verwijzers van specialistische jeugdhulp

Per 1 januari 2024 start MetMaya als jeugdhulpaanbieder voor de regio Amersfoort. Daarmee start ook de nieuwe werkwijze voor jeugdhulp. Voor verwijzers hebben gemeenten en MetMaya een handboek gemaakt. Daarin staat bijvoorbeeld uitgelegd hoe het verwijzen precies in zijn werk gaat, hoe de samenwerking en toegang is geregeld en hoe MetMaya te werk gaat. De komende tijd wordt dit handboek aangevuld. De nieuwste versie is altijd op deze webpagina te vinden.

 

En verder

Vervolg inkoop Wmo ambulante begeleiding, beschermd wonen en beschermd thuis

De afgelopen maanden hebben de gemeenten de mogelijkheden verkend voor het vervolg van het inkooptraject ambulante begeleiding, beschermd wonen en beschermd thuis. Hiervoor zijn met een aantal aanbieders en netwerkpartners gesprekken gevoerd. Op basis van de verkenning concluderen we dat het opnieuw aanbesteden met één perceel en één contractpartij geen reële optie is.

De gemeenten richten zich nu op één aanbesteding met minimaal twee percelen met een beperkt aantal aanbieders per perceel en een zoveel mogelijk vast budget per aanbieder en langlopende contracten. Dit vraagt een zorgvuldige voorbereiding en voldoende tijd voor implementatie. Daarom kiezen wij voor invoering per 2026. Lees verder.

Met de soepfiets op zoek naar buitenslapers

Op woensdag 20 december 2023 is de eerste rit van de Soepfiets in Amersfoort vanaf het Neptunesplein 66K (Bosshardt buurthuiskamer van het Leger des Heils). Hier wordt de soep door vrijwilligers gemaakt en van hieruit zal de fiets wekelijks vertrekken. Het leger des Heils gaat met de Soepfiets de straat op, naar plekken waar mogelijk dak- en thuislozen mensen te vinden zijn. Door het uitdelen van warme soep en het bieden van een luisterend oor hopen ze mensen verder te helpen richtend opvang of passende hulverlening. Dit in samenwerking met andere zorgpartijen. Het doel is dat deze hulpverlening zo snel mogelijk tot opvang, en uiteindelijk naar een passend thuis leidt. De soepfiets zal starten met 1 avond per week en naar behoefte uitbreiden naar meer avonden. 

Thuisloze jongeren in Amersfoort krijgen hun leven op de rit met het Bouwdepot

Het experiment Bouwdepot waarmee 10 thuisloze jongeren tussen 18 en 21 jaar gedurende een jaar een vast bedrag én intensieve begeleiding kregen, is succesvol gebleken en krijgt een vervolg in 2024. Nadya Aboyaakoub-Akkouh, wethouder Jeugd, Werk en Inkomen: “Alle jongeren en kinderen verdienen de beste kansen. Een slechte start thuis moet een goede toekomst niet in de weg staan. Ik ben blij dat de gemeenteraad het Bouwdepot een warm hart toedraagt en we deze vernieuwende aanpak met 30 jongeren kunnen gaan voortzetten. De komende jaren krijgen zo meer jongeren betere of nieuwe kansen op een goed leven nu en later. Meer informatie is te lezen in het nieuwsartikel.

Tijdelijke winteropvang daklozen in De Es op Zon & Schild

Er komt van 18 december tot en met 31 maart 2024 een tijdelijke winteropvang voor dak- en thuisloze mensen in het gebouw De Es op Zon & Schild. Het Leger des Heils gaat voor de dagelijkse 24/7 begeleiding zorgen. De locatie Smallepad zit namelijk vol, terwijl er nog steeds dak- en thuisloze mensen zijn die een plek nodig hebben. Gemeente Amersfoort wil dat niemand tegen zijn zin op straat verblijft, zeker niet tijdens de koude winterperiode. De meest zelfstandige dak- en thuisloze mensen gaan naar de tijdelijke locatie De Es. Er wordt geprobeerd hen door te plaatsen naar een woning en/of een begeleid of beschermd wonen plek. Als dit niet lukt, dan gaan de resterende mensen vanaf 1 april terug naar de opvang op het Smallepad. Meer informatie hierover is te lezen in het nieuwsbericht.

Monitor Inclusieve Stad 2023: met de meeste Amersfoorters gaat het goed vergeleken met andere grote gemeenten

Gemeente Amersfoort volgt de ontwikkelingen in het sociaal domein jaarlijks via de Monitor Inclusieve Stad. Hierin worden zowel landelijke als Amersfoortse cijfers en gegevens uit onderzoeken verzameld. Uit de Monitor Inclusieve Stad 2023 blijkt dat het met de meeste inwoners van Amersfoort goed gaat, vergeleken met andere grote gemeenten. Verder valt ‘onderadvisering’ en toename van verzuim en uitval in het onderwijs op. En de druk die toeneemt op mantelzorgers en vrijwilligers. Lees verder.

Joshua Kraan (25): ‘’Ik ga nu als man door het leven’’

Hij werd geboren als vrouw, maar gaat sinds een paar jaar door het leven als man. “Ik voelde me niet thuis in mijn lichaam. Ik werd somber. Diep van binnen wist ik eigenlijk allang wat er aan de hand is.  Maar als vrouw door het leven gaan, dat ging niet meer. Op een gegeven moment hak je de knoop door.’’ Op zijn zeventiende, aan het einde van zijn middelbare schooltijd, treedt hij in de openbaarheid. Een transgendertraject, een medische weg van in ieder geval twee jaar volgt.  Inmiddels niet langer een zij maar een hij. ‘’In de spiegel zie ik nu wie ik altijd al hoorde te zijn.’’ Joshua nam samen met de Stichting Keiroze het initiatief Jong & proud op voor te zetten. Een platform waar eens in de maand activiteiten voor queer jongeren worden georganiseerd (18 – 30 jaar). Voor jongeren tussen de 12 – 18 jaar is er Jong & out.  Joshua: ‘’Praat erover en ga op zoek naar hulp als je je herkent in mijn verhaal. Dan kom verder dan wanneer je alleen blijft worstelen. En kom eens langs!‘’

Kijk-, lees- en luistertips

Podcastserie over laaggeletterdheid
In het kader van de Week van lezen en schrijven maakten Indebuurt033 en de gemeente Amersfoort een podcastserie over laaggeletterdheid. Bekijk of luister deze aflevering waarin Irma van Leerdam vertelt hoe zij laaggeletterdheid heeft ervaren en waardevolle tips deelt: via Youtube of Spotify.

Terugblik Amersfoort Sportgala Festival Editie
Maandag 27 november 2023 vond in Sportcomplex Amerena het Sportgala plaats. Hier werden een groot aantal Amersfoortse sporters, trainers, talenten en vrijwilligers geëerd voor hun prestaties in het afgelopen jaar. Lees meer over dit feestelijke evenement Sportgala.

Werken bij Wijkteam Amersfoort
Ben je toe aan een nieuwe stap? Of benieuwd hoe het sollicitatieproces en het inwerken verloopt bij Wijkteam Amersfoort? Bekijk dan de podcast.

Terugblik UWV inspiratiedag
Op 4 december 2023 organiseerde het WerkgeversServicepunt (WSP) regio Amersfoort en het Werkcentrum regio Amersfoort samen met het landelijk eventteam van UWV de UWV Inspiratiedag. De Inspiratiedag stond in het teken van het thema ‘Maak werk van talent’. Meer weten? Bekijk de terugblik op de inspiratiedag.

MetMaya stelt zich voor aan de regio: "Sneller passende jeugdhulp voor kinderen die dat het hardst nodig hebben"
De specialistische jeugdhulp in de regio verandert. Vanaf 1 januari 2024 is hiervoor één organisatie in Amersfoort, Baarn, Bunschoten, Eemnes, Leusden, Soest en Woudenberg: MetMaya. In de huis-aan-huisbladen in de regio leggen twee wethouders uit de regio uit waarom dit nodig is en stelt MetMaya zich voor. Lees het artikel in De Stad Amersfoort.

Weekendtref in de podcastserie van Indebuurt033
Weekendtref is een ontmoetingsplek voor mensen met een psychiatrische achtergrond of in psychosociaal lastige omstandigheden. Er zijn activiteiten en wordt gekookt en samen gegeten. Meer weten? Bekijk of beluister de podcast via de website van Weekendtref.

Digitale nieuwsbrieven

De gemeente Amersfoort brengt met regelmaat verschillende digitale nieuwsbrieven uit. Misschien is de nieuwsbrief Wonen en Zorg ook interessant voor u.

 
Voor vragen en meer informatie:

sociaaldomein@amersfoort.nl
en
Amersfoort werkt aan een inclusieve stad
 
Volg ons
F   T   Y   I