Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
Juni 2021
Nieuwsbrief Inclusieve Stad
Voor professionals werkzaam in het sociaal domein
 

Worden we de meest toegankelijke gemeente van Nederland?

Amersfoort doet mee aan de landelijke verkiezing ’Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland’. Iedereen in Nederland kan stemmen. De gemeente die het meest toegankelijk is voor mensen met een beperking of chronische ziekte ontvangt de eretitel op 7 oktober. De verkiezing is een initiatief van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG).

Wethouder Cees van Eijk (toegankelijkheid & diversiteit): “In Amersfoort vinden we het belangrijk dat iedereen, met of zonder beperking, mee kan doen in onze stad. Samen met een team ervaringsdeskundigen, en andere partners in de stad zetten we hier stevig op in.” De wethouder nam samen met ervaringsdeskundige Brenda van Coevorden een gouden envelop aan, als officiele start van de verkiezing. Lees het nieuwsitem op Amersfoort.nl.

Breng je stem uit

 
City of A zoekt partners

Wij zoeken partners die activiteiten kunnen organiseren voor Amersfoortse jongeren van 12 t/m 18 jaar. Jongeren kunnen zelf ook een voorstel indienen. Heb jij goede ideeën en de mogelijkheid en middelen om activiteiten voor jongeren te organiseren? Dan werken wij graag met jou samen! Kijk voor meer informatie op www.cityofa.nl/partners.

City of A is onderdeel van de Amersfoortse preventieaanpak. Een van de doelen van die aanpak is zinvolle vrijetijdsbesteding, omdat dit bijdraagt aan het voorkomen van middelengebruik. Binnen het platform City of A werken wij samen met de kernpartners Indebuurt033, de Buurtsportcoaches van SRO, NEOS en Bibliotheek Eemland. We delen de activiteiten op Instagram en www.cityofa.nl.

Draag bij aan sporten en bewegen in Amersfoort

Een leven lang sporten en bewegen. Dat moet voor alle Amersfoorters mogelijk zijn. Vanuit het lokaal Sport en Beweegakkoord zijn middelen beschikbaar voor initiatieven die hier aan bijdragen. 

Het Sport en Beweegakkoord is met veel verschillende partijen in de stad tot stand gekomen. Zij zetten zich in voor:

  • Inclusief sporten en bewegen
  • Vitale sportaanbieders
  • Van jongs af aan vaardig in bewegen

Ben jij of is jouw bedrijf, instelling, school of vereniging, geïnteresseerd in het ontwikkelen of uitvoeren van een project dat aan één of meerdere van deze doelen bijdraagt? Weet dan dat er vanuit het akkoord middelen beschikbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een financiële bijdrage, maar ook denkkracht of het kunnen inzetten van een groot netwerk. Alle initiatieven met als doel om mensen in beweging te krijgen komen in aanmerking.

We nodigen vooral ook partijen uit van buiten de Amersfoortse sportwereld om met een voorstel te komen. Kijk voor meer informatie bij de Amersfoortse Sportfederatie.

Compensatiepakket om effecten van corona te beperken

In maart heeft de Rijksoverheid een nieuw compensatiepakket voor gemeenten aangekondigd. Dit kunnen zij gebruiken om de effecten van de coronapandemie te beperken. In Amersfoort gaan we het vooral inzetten om de bestaande structuren voor hulp en ondersteuning te versterken.

Het gaat om een flink bedrag (zo’n 1,4 miljoen euro voor het sociaal domein) dat in een korte periode besteed kan worden. We zetten in op het versterken van onder andere het welzijnswerk, jongerenwerk en de gezondheidsaanpak van de GGD.

Jongeren
Voor jongeren van 12 t/m 18 jaar willen we het activiteitenaanbod van City of A uitbreiden. Daarnaast wordt het aantal jongerenwerkers uitgebreid en gaan zij meer mogelijkheden creëren voor ontmoeting tussen en met jongeren in de wijken.

Volwassenen en ouderen
Voor ouderen komt de nadruk te liggen op het tegengaan van eenzaamheid. Er wordt per wijk in kaart gebracht wat er nodig is. Het projectenbudget van Indebuurt033 wordt in ieder geval verhoogd, waarmee inwoners en organisaties in de stad ruimte krijgen om activiteiten voor volwassenen te organiseren die bijdragen aan ontmoeting, mentaal welbevinden en beweging en gezondheid.

 
Voor vragen en meer informatie:

sociaaldomein@amersfoort.nl
en
www.amersfoort.nl/sociaaldomein
 
Volg ons
F   T   Y   I