Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
6 september 2022
Nieuwsbrief Inclusieve Stad
Voor professionals en anderen die geïnteresseerd zijn in het sociaal domein en de Inclusieve Stad
 

Activiteitenbrochure voor 70-plussers

Rond 10 september krijgen inwoners van 70+ een brochure in de brievenbus met het aanbod van activiteiten in de wijken. Van sportieve en creatieve activiteiten tot samen spelletjes doen, koffie drinken en samen eten.

De brochure is een initiatief van de gemeente Amersfoort, Indebuurt033 en de SRO. Hiermee willen we inwoners stimuleren om er weer op uit te gaan, elkaar te ontmoeten en fit te blijven. Als extra attentie zit er in de brochure een tegoedbon voor twee personen voor een gratis kop koffie op het terras van de Koffiebus.

 

Gunningsfase gestart Inkoop jeugdhulp en Wmo 2023 regio Amersfoort

Op 1 september startte de dialoog tussen de gemeenten in de regio en de in juni geselecteerde aanbieders. Daarin worden vraagstukken naar aanleiding van de gunningsleidraad besproken. De dialoogfase duurt tot eind november. Later dit jaar, wanneer de samenwerking in de praktijk centraal staat, worden ook cliënten (van aanbieders buiten de regio), lokale (wijk)teams, huisartsen en andere partijen betrokken. Over onderaannemerschap in de gunningsfase deelden we eerder informatie. De gunningsfase heeft tot doel om de gunningsleidraad aan te scherpen daar waar dit nog tot onduidelijkheden leidt zodat de geselecteerde aanbieders begin 2023 een plan van aanpak kunnen indienen voor de opdracht en transformatie. De definitieve gunning wordt in mei 2023 verwacht.

Praatplaat
Er is intussen een praatplaat beschikbaar die een beeldende samenvatting geeft van de veranderingen die de gemeenten in de regio met de Inkoop jeugdhulp en Wmo 2023 voor ogen hebben. De praatplaat is bedoeld voor iedereen die met de inkoop te maken heeft en kun je ook gebruiken om hierover met collega’s het gesprek te voeren. Nieuwsgierig? Naar de praatplaat.

Alle informatie: Inkoop jeugdhulp en Wmo 2023 regio Amersfoort

Landelijke week tegen eenzaamheid

Van 29 september t/m 6 oktober 2022 is de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Samen met bewoners, organisaties en andere betrokkenen organiseert Indebuurt033 een week vól ontmoetingsactiviteiten waar inwoners op een laagdrempelige manier aan mee kunnen doen. Meer informatie: www.indebuurt033.nl/weektegeneenzaamheid. Of meld je ontmoetingsactiviteit aan op www.samenindebuurt033.nl.

Aanbesteding Huishoudelijke Hulp gemeente Amersfoort

Gemeente Amersfoort koopt hulp hij het huishouden opnieuw in omdat de overeenkomsten met aanbieders eind van dit jaar aflopen. De aanbesteding Huishoudelijke Hulp 2023 is op 8 juli gepubliceerd op TenderNed. Inschrijven kan nog tot 20 september.

Uitgangspunt is dat er voldoende en goede huishoudelijke hulp beschikbaar is voor mensen die hier afhankelijk van zijn om verantwoord thuis te kunnen blijven wonen. Daarnaast willen we dat de huishoudelijke hulp betaalbaar blijft voor de gemeente. De huidige producten en systematiek van resultaatbekostiging zetten we voort. Hierdoor is de impact van deze aanbesteding voor inwoners minimaal.

Week van Lezen en Schrijven in het Eemhuis

In het kader van de Week van Lezen en Schrijven organiseert  Bibliotheek Eemland op dinsdag 13 september van 9.30 tot 11.00 uur een open taalcafé in het Eemhuis. Iedereen is welkom! Er wordt een leuke quiz gespeeld en deelnemers van het taalcafé zorgen voor hapjes.

Het DigiTaalhuis Amersfoort biedt met de cursus Klik & Tik een laagdrempelige, gratis cursus aan voor volwassenen met weinig of geen ervaring met de computer. De cursus kan in eigen tempo worden gevolgd. De cursus is wekelijks op de woensdag  en donderdag van 10.00 tot 12.00 uur in de Bibliotheek op het Eemplein. Aanmelden kan via 033-4631914 of aan de balie in de bibliotheek.

Amersfoort vangt 40 minderjarige vluchtelingen op


Vanaf eind augustus vangt het COA tijdelijk 40 alleenstaande minderjarige asielzoekers op in het Van der Valk Hotel langs de A1 in Amersfoort. Het COA zorgt voor begeleiding van de minderjarigen en indien nodig medische zorg. De opvang is in eerste instantie voor 3 maanden, in goed overleg wordt bekeken of daarna verlening mogelijk is. Met deze crisisopvang hoopt Amersfoort de schrijnende situaties in Ter Apel iets te verminderen. Lees verder over de crisisopvang in ons nieuwsbericht.

De crisisnoodopvang van 100 asielzoekers in sporthal Zielhorst aan de Trompetstraat 3 is op 15 augustus gestopt. De sporthal wordt inmiddels weer door scholen en verenigingen gebruikt.

Extra bedrag 500 euro energietoeslag

Inwoners uit Amersfoort met een laag inkomen ontvangen dit jaar een energietoeslag van in totaal € 1300,-, als zij aan de voorwaarden voldoen. Het eerste deel van 800 euro is inmiddels uitgekeerd. De gemeente werkt er hard aan om ook het extra bedrag van 500 euro zo snel mogelijk over te maken aan de duizenden huishoudens met een laag inkomen. Dit zal naar verwachting begin oktober plaatsvinden. De energietoeslag kan overigens nog in het hele jaar 2022 via www.amersfoort.nl worden aangevraagd. 

Coaches Participatie en Inkomen (voorheen Minimacoaches)

Komt iemand regelmatig geld tekort voor boodschappen of onverwachte tegenvallers? Of heeft iemand stress vanwege de hoge energierekening en geen recht op de energietoeslag? Dan kan er het beste contact worden opgenomen met de Coach Participatie en Inkomen. Zij kunnen meekijken naar het totale huishoudplaatje en advies en hulp bieden. Stuur hiervoor een mail CPI@amersfoort.nl of bel met 14033 / Toegang Sociaal Domein. 

Nieuw college van burgemeester en wethouders in Amersfoort!

Amersfoort heeft een nieuw college met 8 wethouders. Voor het sociaal domein zijn vier wethouders verantwoordelijk op de volgende beleidsterreinen:

Wethouder Nadya Aboyaakoub-Akkouh (rechts op de foto):

  • Jeugd(zorg)
  • Onderwijs PO/VO (primair- en voortgezet onderwijs)
  • Inburgering en integratie
  • Werk, inkomen en armoedebeleid

Wethouder Micheline Paffen-Zeenni (derde van links op de foto):

  • Wmo, wijkteams en sociale basisinfrastructuur
  • Volksgezondheid
  • Diversiteit en toegankelijkheid

Wethouder Ben van Koningsveld (vierde van links op de foto):

  • Sport en bewegen
  • Bestuurlijke vernieuwing en participatie

Wethouder Tyas Bijlholt (vierde van rechts op de foto):

  • Onderwijs mbo/hbo
  • Onderwijs en arbeidsmarkt
  • Mobiliteit
  • Kunst, cultuur en evenementen

Zie voor het volledige overzicht van het college van B&W en het coalitieakkoord: College van burgemeester en wethouders (amersfoort.nl)

Luister- en leestips:

  • Giorgio Janmaat van Sportclub Janmaat legt in deze podcastaflevering van Indebuurt033 uit hoe hij het voor ieder kind in de wijk Kruiskamp mogelijk wil maken om zich gezond en fit te voelen. Beluister de podcast hier: https://youtu.be/v5le-FNnwCo
  • Een stad waarin iedereen kan meedoen is ook een stad met zo min mogelijk obstakels in de openbare ruimte. Hoe staat het daarmee? Ervaringsdeskundigen Ingrid van Wielink en Esther Döll maken de balans op:  Is Amersfoort op weg een obstakelvrije stad te worden? - Nieuws uit de regio Amersfoort (destadamersfoort.nl)
  • De eerste bewoners van woonproject Het Plot ontvingen 8 augustus de sleutel van hun nieuwe woning. Het voormalig kantorenpand aan de Plotterweg 31-33 in Hoefkwartier is omgevormd tot 129 betaalbare woningen voor reguliere huurders en bijzondere doelgroepen. Lees er meer over.
  • We willen in Amersfoort dat kinderen en jongeren kansrijk, veilig en gezond opgroeien. Vanuit het Uitvoeringsprogramma Jeugd en Onderwijs vinden er allerlei activiteiten plaats om daar aan bij te dragen. In De Stad Amersfoort (Stadsberichten, editie 31-08) staan vier inspirerende verhalen over zomeractiviteiten voor de jeugd. Lees ze hier.
 
Voor vragen en meer informatie:

sociaaldomein@amersfoort.nl
en
Amersfoort werkt aan een inclusieve stad
 
Volg ons
F   T   Y   I