Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
30 maart 2022
Nieuwsbrief Inclusieve Stad
Voor professionals en anderen die geïnteresseerd zijn in het sociaal domein en de Inclusieve Stad
 
Aanbesteding Inkoop jeugdhulp en Wmo 2023 regio Amersfoort gestart

Met de publicatie van de Selectieleidraad in TenderNed op 17 maart 2022 is de aanbesteding ‘Inkoop jeugdhulp en Wmo 2023 regio Amersfoort’ officieel van start. Aanbieders die geïnteresseerd zijn, kunnen zich vanaf nu aanmelden.

Inkoop 2023
De gemeenten in de regio Amersfoort bereiden zich met deze aanbesteding voor op nieuwe contracten voor aanvullende specialistische hulp en ondersteuning. Het gaat om: specialistische jeugdhulp – Wmo ambulante begeleiding en beschermd wonen – maatschappelijke opvang en vrouwenopvang. Meer (achtergrond)informatie is te vinden op www.amersfoort.nl/inkoop2023.

 
Opvang vluchtelingen Oekraïne

De gemeente Amersfoort gaat de komende tijd 450 vluchtelingen uit Oekraïne opvangen in twee kantoorpanden. In het gebouw Suncourt aan de Zonnehof 19-20 zijn op 28 maart de eerste 80 vluchtelingen opgevangen.

Het pand is eenvoudig ingericht. Omdat het een voormalig kantoorpand is, is het gebouw al ingedeeld in kleinere ruimtes. Hierdoor hebben de gezinnen zoveel mogelijk een eigen kamer en daarmee meer privacy dan bij een noodopvang in een grote zaal. Ze krijgen hier de nodige zorg, ondersteuning en begeleiding van de gemeente in samenwerking met organisaties als Vluchtelingenwerk en lokale hulp- en vrijwilligersorganisaties.

Aan de Plotterweg wordt nu ook een kantoor gereedgemaakt. Daar kunnen de komende weken nog zeker 250 mensen terecht.

Lees meer over de opvang en hulp voor vluchtelingen.
Hier is ook informatie voor vluchtelingen zelf te vinden in het Nederlands, Engels en Oekraïens.

Toeslag en hulp voor minima bij hogere energiekosten 

Het Rijk keert een energietoeslag van 800 euro uit aan mensen met een laag inkomen.
Deze toeslag geldt voor mensen in de bijstand, maar ook voor overige minima, zoals werkenden en zelfstandigen met een laag inkomen en AOW’ers zonder aanvullend pensioen of een klein pensioen.

"Inwoners die nog niet bij ons bekend zijn, kunnen binnenkort een aanvraag doen", schrijft wethouder Van Eijk aan de gemeenteraad. "Het uitgangspunt is dat wij niemand in de kou laten staan." De gemeente heeft eind maart een voorschot van 200 euro uitgekeerd aan inwoners in Amersfoort en Leusden met een bijstandsuitkering. Zij ontvangen later het restbedrag in termijnen.

Amersfoort geeft warmte
Naast de energietoeslag van de overheid is er ook een actie van de gezamenlijke kerken en moskeeën, 'Amersfoort geeft warmte'. Mensen die vinden dat ze het goed hebben en de energiecompensatie kunnen missen, kunnen een donatie geven. Deze komt terecht bij inwoners die door de stijging van energiekosten niet rondkomen. De verdeling gebeurt door de coaches van Werk, Inkomen en Zorg van de gemeente. Wilt u doneren? Kijk dan op de site van de Raad van Kerken.

Hulp aanvragen
Inwoners met een laag inkomen kunnen hulp krijgen van de coaches van Werk en Inkomen. Deze coaches kunnen inwoners ook aanmelden bij de Actie Amersfoort geeft Warmte. Bel met 14 033 of mail naar minimacoach@amersfoort.nl.

Uitnodiging bijeenkomst 'Landschapsschets Wonen en Zorg' Amersfoort - 7 april

Amersfoort werkt aan een inclusieve samenleving waarin mensen met een zorg- of ondersteuningsvraag zo veel mogelijk in hun eigen omgeving geholpen worden. Dit betekent dat er in toenemende mate door- en uitstroom plaatsvindt vanuit verblijfsvoorzieningen voor beschermd wonen, maatschappelijke opvang en de specialistische jeugdhulp richting zelfstandig(er) wonen. Adviesbureau Companen is gevraagd om het toekomstig benodigde aanbod van woonvormen voor Amersfoort inzichtelijk te maken.
Op 7 april van 10.30 tot 12.45 uur gaan we graag met u als partner/ aanbieder in gesprek over de uitkomsten van het onderzoek en de betekenis voor het landschap wonen en zorg. Het onderzoek is gericht op de gemeente Amersfoort maar geeft ook een doorkijk in de regionale opgave.

Meer informatie en aanmelden: Amersfoort - Uitnodiging bijeenkomst 'Landschapsschets Wonen en Zorg' Amersfoort op 7 april 

Leesvoer

Amersfoort kon op brede belangstelling rekenen voor de Xtra toegankelijke stembureau’s tijdens de gemeenteraadsverkiezing in maart. Naast een bezoek van zowel minister Conny Helder (VWS) als minister Bruins Slot (BZK) was er ook vanuit de media veel aandacht voor. Hieronder een selectie uit de artikelen en items die verschenen zijn.
Stembureau voor mensen met een beperking in Amersfoort - RTV Utrecht
Slechtziende Esther kan eindelijk weer stemmen - Hart van Nederland
Amersfoort - Gemeenteraadsverkiezingen nog niet eerder zo toegankelijk

Digitale nieuwsbrieven

De gemeente Amersfoort brengt met regelmaat verschillende digitale nieuwsbrieven uit. Misschien is de nieuwsbrief Wonen en Zorg ook interessant voor u.
 
Voor vragen en meer informatie:

sociaaldomein@amersfoort.nl
en
Amersfoort werkt aan een inclusieve stad
 
Volg ons
F   T   Y   I