Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
16 mei 2022
Nieuwsbrief Inclusieve Stad
Voor professionals en anderen die geïnteresseerd zijn in het sociaal domein en de Inclusieve Stad
 

Jaarcongres Sociaal Werk in en over Amersfoort

Op 18 mei wordt in de Prodentfabriek het Jaarcongres Sociaal Werk gehouden. Wat is er nodig om de samenleving bij elkaar te houden? Hoe sociaal willen we onze toekomst maken? Een leerzame en interessante dag, met Amersfoort en de Amersfoortse aanpak door gemeente en partners in de schijnwerpers. Tijdens werkbezoeken en workshops leer en zie je hoe we samenwerken voor onze inwoners. Bekijk het programma en meld je nog snel aan!

 

“Ook op lange termijn moeten inwoners die dat nodig hebben, kunnen rekenen op ondersteuning en zorg.”

Interview met Ineke Hooijschuur, programmamanager van de gemeente Amersfoort, over de resultaten tot nu toe van het programma Betaalbaarheid van ondersteuning en zorg. Aanleiding is de recente rapportage over 2021.

Het programma loopt nu drie jaar. Welke resultaten zijn intussen bereikt? “Het allerbelangrijkste is dat we de ondersteuning en zorg op de lange termijn betaalbaar willen houden”, begint Ineke Hooijschuur. “Om dat voor elkaar te krijgen moeten we het anders organiseren.” Lees verder.

Meld discriminatie en ongelijke behandeling

Afgewezen worden voor een baan omdat je een beperking hebt, een café niet in mogen vanwege je afkomst, op straat nageroepen worden als je met je partner hand in hand loopt of niet geselecteerd worden voor een huurwoning op basis van je achternaam. Ook in Amersfoort ervaren inwoners vooroordelen en discriminatie.

Wij werken met elkaar aan een inclusieve stad, waar iedere inwoner zich thuis voelt en waarin iedereen op zijn eigen manier meedoet. Hoe we dit doen hebben we onder andere vastgelegd in de anti-discriminatie agenda.

Melden helpt!
Als sociaal professional kun jij ook van betekenis zijn door jouw cliënten te wijzen op de mogelijkheid om discriminatie te melden. Dit kan bij Art. 1 Midden Nederland tot uiterlijk een jaar na de gebeurtenis. Het melden van discriminatie is altijd vertrouwelijk en gratis.

Zo kun je discriminatie melden:

Een onafhankelijke klachtbehandelaar helpt jouw cliënt dan verder. De behandelaar registreert de melding en adviseert en ondersteunt bij eventuele vervolgstappen. Gaat het om iets wat mogelijk strafbaar is? Dan kan jouw cliënt ook direct een melding maken of aangifte doen bij de politie. Art.1 Midden Nederland kan hierbij adviseren en helpen.
Inkoop 2023: antwoorden op vragen en actuele informatie

Ter voorbereiding op de publicatie van de selectieleidraad van de aanbesteding jeugdhulp en Wmo 2023 regio Amersfoort, organiseerden de gemeenten begin februari 2022 een aantal bijeenkomsten. De gestelde vragen tijdens de bijeenkomsten met aanbieders zijn samen met de antwoorden gepubliceerd. Daarnaast is er een nieuw infoblad verschenen over de terugkoppeling van alle bijeenkomsten en zijn eerder gepubliceerde infobladen geactualiseerd. Daarmee is alle informatie op pagina Inkoop 2023 weer up-to-date.

Zelf energietoeslag aanvragen vanaf half mei

Inwoners met een laag inkomen en hoge energiekosten komen mogelijk in aanmerking voor de energietoeslag van € 800. Binnenkort kunnen zij deze toeslag aanvragen op www.amersfoort.nl/energietoeslag.

Inwoners met een laag inkomen die al bij de gemeente bekend zijn, hebben de energietoeslag al ontvangen. Het gaat om mensen met een bijstandsuitkering en deelnemers aan de collectieve zorgverzekering voor mensen met een laag inkomen (CZM) die óók recent een verstrekking vanuit een minimaregeling hebben gehad. Zij hoeven nu niets te doen.

Voor andere geldt: houd onze sociale media in de gaten en kijk een dezer dagen op onze website

Digitale nieuwsbrieven

De gemeente Amersfoort brengt met regelmaat verschillende digitale nieuwsbrieven uit. Misschien is de nieuwsbrief Wonen en Zorg ook interessant voor u.
 
Voor vragen en meer informatie:

sociaaldomein@amersfoort.nl
en
Amersfoort werkt aan een inclusieve stad
 
Volg ons
F   T   Y   I