Bekijk deze e-mail online
 
  
» Omgevingswet uitgesteld, en nu?
» Hulpmiddelen van SCCM voor implementatie Omgevingswet
» Onderzoek implementatie Omgevingswet bij gecertificeerde organisaties
» Borging kwaliteit milieu-informatie wordt nog belangrijker!
» Nieuwe versie Informatieblad Circulaire economie
» NU AANMELDEN: Webinar Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)
» Help mee andere bedrijven te inspireren met goede voorbeelden!

» Nieuw op mijn.sccm
Omgevingswet uitgesteld, en nu?
De Omgevingswet is opnieuw uitgesteld. Op dit moment is 1 juli 2023 genoemd als implementatiedatum. Gemeenten, provincies en waterschappen krijgen hiermee meer tijd om te oefenen met het DSO, het Digitale Stelsel Omgevingswet. Uitstel is zeker geen afstel! Ondanks alle kritiek op de wet, verwachten alle partijen die ermee bezig zijn, dat de wet er zeker gaat komen. SCCM adviseert daarom om gewoon door te gaan met de voorbereidingen voor de implementatie van de Omgevingswet.
» Lees hier meer over het uitstel van de Omgevingswet
Hulpmiddelen van SCCM voor implementatie Omgevingswet
In het vorige bericht heeft u kunnen lezen over het uitstel van de Omgevingswet. Dat is voor veel mensen goed nieuws, want we moeten allemaal wennen aan de nieuwe structuur van de wet. Maar uiteindelijk moet je er wel mee aan de slag. SCCM heeft verschillende hulpmiddelen om u op weg te helpen. Alle genoemde documenten vindt u op onze website op de pagina Omgevingswet: www.sccm.nl/omgevingswet.
Nog helemaal geen kennis over de Omgevingswet?
Samen met omgevingswetspecialist Bart Oortwijn hebben we in 2021 een webinar Omgevingswet georganiseerd in drie delen. De informatie in deze webinars is nog steeds actueel. De webinars geven inzicht in de opbouw van de Omgevingswet en het volgen ervan vormt daarmee een goed startpunt.
Wel basiskennis, maar geen inzicht wat het voor de organisatie betekent?
Hiervoor is ons webinar ‘Aanpassen register wet- en regelgeving aan de Omgevingswet’ geschikt. Het webinar is gericht op ISO 14001-gecertificeerde organisaties, maar ook zonder certificaat geeft dit voldoende handvatten om de Omgevingswet te implementeren.

De basis van dit webinar is ons informatieblad ‘Aanpassing register wet- en regelgeving i.v.m. Omgevingswet’ waarin we een stappenplan uitwerken waarmee je eerst de eisen uit de Omgevingswet inventariseert en daarna je register wet- en regelgeving aanpast.
Wil je weten hoe een register voor de Omgevingswet eruit kan zien?
Dat kan door ons ‘Voorbeeld uitwerken register wet- en regelgeving’ te downloaden. Hierin laten we zowel inventarisatie van eisen uit de Omgevingswet zien, maar geven ook een voorbeeld hoe je dit kunt gebruiken in de controle op naleving. Let op: we hebben in ons voorbeeld alleen delen van de Omgevingswet uitgewerkt. Er zijn straks ook nog wetten die blijven bestaan en ook een plek in het register moeten krijgen. Mocht je graag ons format gebruiken voor het opzetten van je eigen register, download dan ons lege ‘Format uitwerken register wet- en regelgeving’.
Wanneer begin je met de Omgevingswet?
Wij adviseren om nu te beginnen als je dat nog niet gedaan hebt. Je hebt namelijk even tijd nodig om de systematiek van de wet te begrijpen. Maak een plan van aanpak voor het doorlopen van de stappen uit ons informatieblad Aanpassing register wet- en regelgeving i.v.m. Omgevingswet. Mocht je vragen hebben of er niet uitkomen, dan zijn er nu nog wel Omgevingsspecialisten te vinden die kunnen helpen. Dat wordt natuurlijk steeds moeilijker met een naderende implementatiedatum. 

Wist je dat alle wetteksten al klaar zijn? De geconsolideerde teksten van de belangrijkste besluiten vind je op de site van het Informatiepunt Leefomgeving. De teksten van de bruidsschat vind je hier
Branchedocumenten Omgevingswet op mijn.sccm
Op mijn.sccm vind je branchedocumenten voor o.a. de grafische industrie, de bouw en de chemische industrie. In deze documenten helpen we bedrijven binnen een bepaalde branche op weg om te bepalen welke eisen uit de Omgevingswet van toepassing kunnen zijn en welke andere wetten er ook nog van toepassing zijn. We zijn begonnen met de branches waarvoor de meeste certificaten bij SCCM zijn geregistreerd en hebben er nog een paar op onze verlanglijst staan. 

Staat je branche er niet bij, neem dan vooral ook een kijkje in een van de andere documenten. Dit geeft inzicht in de wetten die naast de Omgevingswet blijven bestaan en in de wijze waarop je in de Omgevingswet je relevante voorschriften kunt bepalen. Het stuk eisen uit het Besluit Bouwwerken Leefomgeving is voor de meeste organisaties met bestaande gebouwen gelijk en kun je dus uit een ander branchedocument halen.

Op mijn.sccm geven we gecertificeerde organisaties en organisaties die al een overeenkomst met een certificerende instelling heeft afgesloten, informatie over wet- en regelgeving en wijzigingen wet- en regelgeving. Kijk hier of u recht heeft op toegang tot mijn.sccm.
Onderzoek implementatie Omgevingswet bij gecertificeerde organisaties
De Omgevingswet is weer uitgesteld, toch is het verstandig wel met de implementatie van de nieuwe wet te beginnen. SCCM is benieuwd hoever de gecertificeerde organisaties zijn met deze implementatie en of er vanuit de certificerende instellingen tijdens de audit aandacht besteed wordt aan de Omgevingswet. Helpt u mee om hier meer inzicht in te krijgen door onze 8 korte vragen te beantwoorden? Het onderzoek wordt anoniem uitgevoerd.
» Ga naar de vragenlijst
Borging kwaliteit milieu-informatie wordt nog belangrijker!
Naar verwachting wordt begin december de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) gepubliceerd en daarna snel van kracht. De CSRD verplicht een groot aantal bedrijven om een duurzaamheidsverslag op te stellen en de inhoud te laten verifiëren door een onafhankelijke partij. 
» Lees hier meer over het informatieblad ‘Kwaliteit van milieu-informatie’
Nieuwe versie Informatieblad Circulaire economie
Op het terrein van circulaire economie gaan de ontwikkelingen snel. Om die reden is het informatieblad ‘Circulaire economie met ISO 14001’ uit 2019 geactualiseerd en uitgebreid met een hoofdstuk waarin verschillende aspecten van het circulair maken van kunststoffen worden belicht. Het informatieblad vindt u hier.

Over circulaire economie heeft SCCM op 11 oktober jl. een webinar georganiseerd. Heeft u dit webinar gemist? U kunt het hier terugkijken.
 
Steeds vaker horen we over stoffen die gevaarlijk zijn voor mens en milieu, omdat ze bijvoorbeeld kankerverwekkend zijn of zich ophopen in de voedselketen. Lonneke van Leeuwen, adviseur (internationaal) stoffenbeleid van het RIVM, legt in dit webinar uit wat ZZS zijn en waarom het belangrijk is om te weten of er in een bedrijf ZZS worden gebruikt. Welke eisen liggen vast in wet- en regelgeving en welke tools er zijn om ZZS te herkennen en aan de verplichtingen te voldoen.
» Meld u hier aan voor dit webinar
Help mee andere bedrijven te inspireren met goede voorbeelden!
Bijvoorbeeld over hoe uw bedrijf het managen van veranderingen (MoC) heeft geregeld binnen het managementsysteem? En het reageren op noodsituaties? Een bijzonder noodplan of werkwijze voor het oefenen van noodscenario’s?

Heeft u praktische voorbeelden of interessante tips die u graag wilt delen met andere bedrijven? In onze best practices laten we voorbeelden zien van hoe bedrijven een specifiek onderwerp binnen het managementsysteem hebben geregeld. Wilt u meewerken aan een best practice?
» Lees hier meer over het maken van een best practice
Onlangs toegevoegd op mijn.sccm
Recent zijn de nieuwe toetsingsregels voor de RI&E toegevoegd aan het document Risico-inventarisatie en -evaluatie. 

Om deze documenten te kunnen downloaden moet u zijn geregistreerd bij mijn.sccm. Bent u nog niet geregistreerd? Kijk hier of u in aanmerking komt voor registratie en hoe u zich kunt aanmelden.

Webinaragenda



Webinar Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS)

Ga naar de agenda

Kettingstraat 2, 2511 AN Den Haag - Postbus 13507, 2501 EM Den Haag
070 362 39 81 - info@sccm.nl

Afmelden - Wijzig uw gegevens - Contact