Bekijk deze e-mail online
 
  
» SCCM bouwt een nieuwe website, denkt u mee?

» Watertekorten in Nederland? Wat wordt er verwacht binnen ISO 14001?
» Aanzienlijke toename ISO 14001-, 45001- en 50001-certificaten in 2022!
» Blootstelling aan gevaarlijke stoffen, wat moet worden geregistreerd?
» Valt anticiperen op klimaatverandering ook onder ISO 14001?
» Informatieblad Inventarisatie gevaren en risico’s G&VW: nieuwe versie!
» Verslagen auditordagen 2023

SCCM bouwt een nieuwe website, denkt u mee?

De website van SCCM bevat een schat aan informatie, maar door de veelheid ervan is informatie misschien niet altijd goed te vinden. Dit jaar bouwen we daarom een nieuwe website. Helpt u ons door aan te geven wat verbeterd kan worden en op welke manier u informatie op de site zoekt?
» Wilt u 5 minuten investeren om een paar vragen te beantwoorden over de huidige website?
De vragen vindt u hier
Door klimaatverandering en de beschikbaarheid van water en het niet halen van de Europese waterkwaliteitseisen, is er toenemende aandacht voor het onderwerp ‘water’. Onlangs waarschuwde het RIVM nog dat we snel maatregelen moeten nemen om te voorkomen dat we in 2030 een tekort aan drinkwater hebben. Marlies Bos, Specialist Water Technology bij Arcadis legt uit hoe het wettelijk kader eruitziet voor zowel het verbruik van water als de lozing van water en de mogelijke emissies. Daarnaast geeft ze een doorkijkje naar toekomstige ontwikkelingen in onder andere wet- en regelgeving op dit gebied.
» Meer info en aanmelden voor dit gratis webinar

Aanzienlijke toename ISO 14001-, ISO 45001- en ISO 50001-certificaten in 2022!

Het jaarverslag 2022 is gepubliceerd en dat laat een positieve ontwikkeling zien:
  • ISO 14001: stijging van 7%: 2.888 certificaten met 8.200 vestigingen
  • ISO 45001: stijging van 16%: 404 certificaten met 1.580 vestigingen
  • ISO 50001: stijging van 22%: 45 certificaten met 780 vestigingen
» Lees hier meer wetenswaardigheden uit ons jaarverslag over 2022
Met grote regelmaat zijn gevaarlijke stoffen in het nieuws. Het kan dan zowel gaan om stoffen die worden gebruikt (zoals CMR-stoffen) als stoffen die tijdens productieprocessen (bijvoorbeeld lassen, zagen) vrijkomen. Tamara Onos heeft onlangs tijdens een webinar uitgelegd wat de risico’s zijn en welke wettelijke eisen ten aanzien van registratie, blootstellingsonderzoek, vervanging en motivatie van toepassing zijn.
» Bekijk hier de opname van het webinar
Valt anticiperen op klimaatverandering ook onder ISO 14001?
Vaak wordt over het hoofd gezien dat de ISO 14001-norm ook verwacht dat een organisatie kijkt naar de impact van ontwikkelingen op gebied van milieu op de organisatie zelf. Door klimaatverandering is dat bij veel organisaties aan de orde. Zo kan een overschot of een tekort aan water grote gevolgen hebben voor de continuïteit van de organisatie. Vaak zijn hele praktische maatregelen mogelijk om de gevolgen te voorkomen of beperken. In het webinar ‘klimaatadaptatie’ is dit onlangs uitgelegd. Het webinar is opgenomen en kan worden gevolgd via de volgende link.
» Bekijk hier de opname van het webinar

Informatieblad Inventarisatie gevaren en risico’s G&VW: nieuwe versie!

Het informatieblad over de inventarisatie van gevaren en risico’s voor gezond en veilig werken is geactualiseerd. In het informatieblad wordt een duidelijke link gelegd met de RI&E en is aangegeven waar de RI&E aan moet voldoen om te voldoen aan de eisen uit ISO 45001. Ook wordt er aandacht besteed aan de nieuwe beoordelingsmethode voor de RI&E en geven we tips voor de uitvoering van de inventarisatie van gevaren en risico’s.
» Het vernieuwde informatieblad vindt u hier

Verslagen Auditordagen

In januari en februari organiseert SCCM elk jaar auditordagen voor auditoren van certificerende instellingen. Tijdens deze dagen besteden we via cases aandacht aan praktijksituaties. In het verslag kunt u de gewenste benadering lezen en krijgt u inzicht in hoe een auditor deze situaties beoordeelt. Bij ISO 45001 hebben we in de cases aandacht besteed aan veiligheidscultuur en blootstelling aan gevaarlijke stoffen.
» Het verslag kunt u hier downloaden
Het verslag van de ISO 14001-auditordagen is bijna klaar en vindt u vanaf 25 april op onze website. De cases gaan in op de onderwerpen waterverbruik en waterbesparing, klimaatadaptatie en de Omgevingswet.

Webinar agenda

Dit voorjaar organiseert SCCM weer interessante webinars.


Webinar Waterbesparing en wateremissies


Webinar Omgevingswet en register wet- en regelgeving

Nieuw op mijn.sccm

Onlangs zijn deze documenten gepubliceerd op mijn.sccm

Overzichten gewijzigde wet- en regelgeving juli t/m december 2022 voor milieu en gezond & veilig werken.


Om deze documenten te kunnen downloaden moet u zijn geregistreerd bij mijn.sccm. Bent u nog niet geregistreerd? Kijk hier of u in aanmerking komt voor registratie en hoe u zich kunt aanmelden.

Kettingstraat 2, 2511 AN Den Haag - Postbus 13507, 2501 EM Den Haag
070 362 39 81 - info@sccm.nl

Afmelden - Wijzig uw gegevens - Contact