Bekijk deze e-mail online
 
  
» Implementatie van de Omgevingswet
» Webinar Omgevingswet op 13 juni
» Veranderingen in energiewetgeving
» Informatieblad interne audits vernieuwd
» Wat kunt u leren van de auditordagen ISO 14001?

Implementatie van de Omgevingswet

Op 1 januari 2024 is het zover, dan treedt de Omgevingswet in werking. Maar wat wordt er eigenlijk binnen uw ISO 14001-managementsysteem verwacht? En waar kijkt de auditor naar? In de aanloop naar 1 januari moet u een plan van aanpak maken met acties en planning om te zorgen dat u op 1 januari 2024 gereed bent voor de Omgevingswet. Vanaf 1 januari moet de Omgevingswet onderdeel zijn van uw milieumanagementsysteem en wordt van u verwacht dat de stappen uit uw plan van aanpak zijn uitgevoerd.

» Welke stappen u moet nemen en een toelichting op deze stappen vindt u op onze website
» Hier vindt u ook het informatieblad Aanpassen register wet- en regelgeving aan de Omgevingswet
Bent u al bezig met het aanpassen van het register wet- en regelgeving aan de Omgevingswet? Dan komen er vast vragen naar boven. In ons webinar op 13 juni a.s. vertellen we kort nog iets over de structuur van de wet, de stand van zaken van de digitale ontsluiting (DSO) en de stappen voor het omzetten van het register. Maar we laten tijdens het webinar vooral veel ruimte over voor het stellen van vragen. Heeft u op voorhand al vragen, dan kunt u die op het aanmeldformulier al invullen.
» Meer info en aanmelden voor dit gratis webinar

Veranderingen in energiewetgeving

Om aan de Europese klimaatdoelstellingen te voldoen zijn de eisen voor energiebesparing aangepast. In het Activiteitenbesluit zijn eisen opgenomen (of aangescherpt) voor energiebesparing, energierapportage en een onderzoeksplicht naar energiebesparende maatregelen voor grootverbruikers.
Dit betekent dat er nog dit jaar informatie over de energiebesparende maatregelen gerapporteerd moet worden aan het bevoegd gezag. Dezelfde eisen zullen ook aan de Omgevingswet worden toegevoegd. Verder treden samen met de Omgevingswet, de eisen voor CO2-reductie van personenmobiliteit in werking.
» Lees hier een korte toelichting op de wetgeving
» Meer uitgebreide info vindt u op mijn.sccm. Hier kunt ook direct inloggen of lezen hoe u zich kunt registreren voor mijn.sccm.

Informatieblad interne audits vernieuwd

Het uitvoeren van interne audits is een belangrijk onderdeel van een managementsysteem. Zo kunt u zelf beoordelen of het managementsysteem functioneert en waar verbeteringen mogelijk of nodig zijn. In ons vernieuwde informatieblad leggen we uit hoe een interne audit kan worden voorbereid en uitgevoerd en wat voor verschillende soorten audits er zijn. Ook geven we tips om meerwaarde uit het auditproces te halen.
» Download het vernieuwde informatieblad hier

Wat kunt u leren van de auditordagen ISO 14001?

In januari van dit jaar zijn de meeste auditoren van certificerende instellingen aanwezig geweest bij de auditordagen voor ISO 14001. De auditordagen staan altijd in het teken van kennis opdoen en het harmoniseren van de interpretatie van de norm. Doel is te zorgen dat alle auditoren op een gelijkwaardige wijze een managementsysteem beoordelen. Het thema van de dag was ‘Water’. We hebben aandacht besteed aan wetgeving voor water en aan klimaatadaptatie, waarbij water het belangrijkste onderdeel is. Op basis van cases hebben we samen met de auditoren bepaald hoe in een audit gekeken wordt naar watergebruik, waterbesparing en klimaatadaptieve maatregelen. Ook hebben we besproken hoe om te gaan met de implementatie van de Omgevingswet.
» Lees hier behandelde cases
» Bekijk hier de opname van ons webinar over watergebruik en wateremissie en het webinar over klimaatadaptatie

Webinaragenda

Dit voorjaar organiseert SCCM nog één interessant webinar.


Webinar Omgevingswet en register wet- en regelgeving

Nieuw op mijn.sccm

Onlangs zijn deze documenten gepubliceerd op mijn.sccm

Regels afvalwater voor bedrijven onder de Omgevingswet.



Om dit document en andere te kunnen downloaden moet u zijn geregistreerd bij mijn.sccm. Bent u nog niet geregistreerd? Kijk hier of u in aanmerking komt voor registratie en hoe u zich kunt aanmelden.

Kettingstraat 2, 2511 AN Den Haag - Postbus 13507, 2501 EM Den Haag
070 362 39 81 - info@sccm.nl

Afmelden - Wijzig uw gegevens - Contact