Bekijk deze e-mail online
 
                  
» Nieuwe versie ISO 14001-norm in 2025
» Nederlandse vertaling ISO 45003 voor managen risico’s werkdruk en
xxongewenste omgangsvormen

» Omgevingswet 2024, waar vindt u nuttige informatie?
» CO2-reductiemanagement als aanvulling op ISO 14001
» Nieuw op mijn.sccm

» Webinaragenda najaar 2023

Nieuwe versie ISO 14001-norm in 2025

Na veel discussie heeft de internationale normcommissie voor ISO 14001 besloten tot het starten van een ‘amendering’ oftewel een wijziging van de ISO 14001:2015 norm.
» Lees hier meer over wat er gaat veranderen

Nederlandse vertaling ISO 45003 voor managen risico’s werkdruk en ongewenste omgangsvormen beschikbaar

Bij veel organisaties is psychosociale arbeidsbelasting (PSA) een belangrijke oorzaak voor ziekteverzuim. De ISO 45003-norm geeft handvatten om de risico’s te identificeren, deze te beoordelen en deze systematisch aan te pakken. De Nederlandse vertaling van ISO 45003 is nu beschikbaar.
» Lees verder

Omgevingswet 2024, waar vindt u nuttige informatie?

Iedereen weet inmiddels dat de Omgevingswet (Ow) op 1 januari 2024 in werking treedt en dat daarmee het stelsel van milieu- en omgevingswetten volledig wordt veranderd.

Wij hebben hieronder op een rij gezet waar u nuttige informatie over de Omgevingswet kunt vinden.
  • Themapagina op onze website. Hier kunt u onze webinars over de Ow terugkijken. Ons laatste webinar ging over het aanpassen van het register wet- en regelgeving aan de Omgevingswet. Ook vindt u het informatieblad met daarin een stappenplan voor het omzetten van uw register wet- en regelgeving en een voorbeeld en een format voor het opzetten van een register. We hebben naar aanleiding van ervaringen in de praktijk het format iets aangepast.
  • Op mijn.sccm.nl hebben we inhoudelijke informatie staan over de Omgevingswet. In diverse branchedocumenten geven we aan welke onderdelen van de wet mogelijk van toepassing zijn.  
  • Informatiepunt leefomgeving www.iplo.nl. Hier is veel praktische informatie op te vinden. Bijvoorbeeld: Informatie over milieubelastende activiteiten (o.a. branches) waarin aangegeven wordt welke delen van het besluit activiteiten leefomgeving (Bal) de wet van toepassing zijn, informatie over thema’s zoals bodem, water, bouwwerken en informatie over het digitale stelsel (DSO).

CO2-reductiemanagement als aanvulling op ISO 14001

Energiebesparing en/of CO2-reductie is voor veel organisaties een belangrijk onderwerp. Is uw organisatie EED-plichtig? Dan moet er vier jaar na het vorige verslag, maar uiterlijk voor 31 december 2024 een nieuw auditverslag worden ingediend. Het certificaat CO2-reductiemanagement geeft vrijstelling voor het uitvoeren van een uitgebreide EED-audit. 

Ook niet EED-plichtige organisaties kunnen het certificatieschema gebruiken om te laten zien dat zij zich committeren aan het
terugbrengen van het energieverbruik en CO2-emissies door het nemen van maatregelen. Steeds meer relaties vinden dit belangrijk en nemen het bijvoorbeeld mee bij de selectie van een leverancier. Benieuwd of deze aanvulling op ISO 14001 iets voor u is? 
» Lees verder op onze website

Webinar Cultuur: hoe kun je dit meten en verbeteren?

In de ISO 45001-norm staat de eis dat het management moet zorgen voor een cultuur die ondersteunend is aan het behalen van de doelstellingen. Maar wat is cultuur nu eigenlijk, hoe meet je cultuur en hoe kun je deze beïnvloeden? 
 

Webinar Praktische tips voor het uitvoeren van interne audits

Wilt u meer weten over de gevolgen van klimaatverandering, de mogelijke risico’s en kansen voor uw bedrijfsvoering, mogelijke beheersmaatregelen en gevolgen voor uw milieumanagementsysteem? Schrijf u dan nu in voor dit gratis webinar.
 

Webinar Ongewenste omgangsvormen in de organisatie

In dit webinar leggen we u aan de hand van het informatieblad Interne audits uit hoe u interne audits kunt uitvoeren met toegevoegde waarde voor de organisatie. 
 

Webinar CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)    

Ongewenste omgangsvormen in de organisatie, wat is het belang van het hebben van beleid op dit gebied en hoe ziet de meldstructuur eruit? Wat is de rol van de leidinggevende en de vertrouwenspersoon? Tijdens dit webinar krijgt u antwoord op deze vragen.

» Klik hier voor meer info en aanmelden

Webinaragenda

Dit voorjaar organiseert SCCM nog één interessant webinar.


Webinar Cultuur: hoe kun je dit meten en verbeteren?


Webinar Praktische tips voor het uitvoeren van interne audits


Webinar Ongewenste omgangsvormen in de organisatie


Webinar CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive)

Nieuw op mijn.sccm

Onlangs zijn deze documenten gepubliceerd op mijn.sccm.

Wijzigingen wet- en regelgeving milieu en G&VW van januari 2023 t/m juni 2023.





Om dit document en andere te kunnen downloaden moet u zijn geregistreerd bij mijn.sccm. Bent u nog niet geregistreerd? Kijk hier of u in aanmerking komt voor registratie en hoe u zich kunt aanmelden.

Kettingstraat 2, 2511 AN Den Haag - Postbus 13507, 2501 EM Den Haag
070 362 39 81 - info@sccm.nl

Afmelden - Wijzig uw gegevens - Contact