Joodse Gemeente Amsterdam
Nieuwsbrief
Donderdag 6 juni 2024 – 29 ijar 5784
www.nihs.nl

Op vrijdag 7 juni begint Sjabbat Bemidbar in de regio Amsterdam om 20:20 uur. Einde sjabbat 23:01 uur.

BERICHT VAN DE VOORZITTER
Begin deze week vond in Amsterdam het Congres van de European Jewish Association (EJA) plaats; het thema was 'Fighting Back on Antisemitism'. Zo’n 150 deelnemers van Joodse organisaties uit diverse landen waren bij elkaar met als hoofddoel praktische en effectieve oplossingen te vinden en van elkaar te leren.

Het EJA focust zich in Europa op drie hoofdactiviteiten: 1. versterken van Joodse identiteit, 2. beschermen van Joodse belangen richting overheid, media en rechtspraak en 3. het verbeteren van het imago van Israël in Europa. Voor organisaties die lokaal op een of meer van deze deelgebieden actief zijn, is EJA een bron van expertise. Zo biedt EJA aan journalisten een speciale Israëlreis aan om de situatie vanuit Israëlisch perspectief te belichten. Ook beschikt EJA over een team van advocaten die klaarstaan om rechtszaken aan te spannen waar Europese wetten worden overtreden.

Een van de hoogtepunten van het congres was de unanieme goedkeuring van de slotverklaring. Deze verklaring bevat concrete aanbevelingen om antisemitisme te bestrijden en zal worden verzonden naar alle Europese regeringsleiders en naar de Europese Unie. Met deze stap hoopt de European Jewish Association een krachtig signaal te sturen naar de leiders om actie te ondernemen tegen antisemitisme. Het is nu aan de leiders van de Europese landen en van de EU om de aanbevelingen in de slotverklaring serieus te nemen en daadwerkelijk stappen te ondernemen, een 0-tolerance beleid te voeren tegen antisemitisme om een definitief einde te maken aan de uitingen van Jodenhaat.

Sidney Bialystock

ACTIES EN ACTIVITEITEN

SJOEL AMSTELVEEN

LEKKER SAMEN LEKKER ETEN

Kaarten bestellen kan via de QR-code of via deze link

SAVE THE DATE: EERBETOON AAN RABBIJN I. VORST Z “L

SJIOERIEM

Damessjioer in Sjoel Amstelveen


De damessjioer begint zoals gebruikelijk om 17:00 uur

Deze sjabbat komt de heer Jacques de Leeuwe voor ons een sjioer geven. Volgende sjabbat (Sjabbat Naso/15 juni) geeft de heer Irwin Oppenheim een sjioer.
In verband met de huidige situatie en veiligheid, worden alle deelnemers verzocht zich tijdig voor de sjioer aan te melden via damessjioeramstelveen@gmail.com. Wij nemen dan contact met u op, en hopen op uw begrip.

Tot sjabbatmiddag!

uw gastvrouwen: Jenny Brilleslijper en Betty Sondervan

Damessjioer Kehal Cassidiem



Daf Yomi – via ZOOM

Elke zondag tot en met vrijdag van 8:15 tot 9:15 uur;
Zondag’s vanaf 9:20 uur
Meedoen kan via deze ZOOM-link.

Meeting ID: 913 541 3453 - Password: 646769
Telefonisch meedoen? Bel dan naar (+31) 020 794 6519.

Jeshivas Pensionariem ‘Shoshanas Ja’akov’ en Rabbijnen NL



DONATIES NODIG VOOR EEN ONVERGETELIJKE VAKANTIE


De Stichting Zichron Menachem Nederland viert deze zomer een lustrum: het is de tiende keer dat de kankerpatiëntjes van Zichron Menachem Israël naar Nederland worden gehaald voor een week vakantie!

Zichron betekent ‘ter herinnering aan’ en Menachem is de naam van een 16-jarige jongen die overleed aan de gevolgen van leukemie. Zijn ouders, Chaim & Miri Ehrenthal, bemerkten tijdens het ziekbed van Menachem dat de broers en zusjes van Menachem veel aandacht te kort kwamen. Na het overlijden van hun zoon hebben zij de Stichting Zichron Menachem Israël opgericht en inmiddels heeft die stichting een Day Care Centre gebouwd in Jeruzalem, waar het hele gezin van een kankerpatiëntje wordt begeleid.

Zichron Menachem Nederland kijkt niet naar etniciteit of religie: Israëlische, Palestijnse, Droezische, Joodse, islamitische, christelijke patiëntjes; ze mogen mee voor een onvergetelijke vakantieweek in Nederland. De enige voorwaarde is dat de behandelend arts toestemming geeft.

We ontvangen deze zomer zo’n 220 personen; met de zieke kinderen reizen artsen, psychologen, verpleging en medisch geschoolde vrijwilligers mee. De groep verblijft in een hotel, waar ook een ziekenkamer wordt ingericht, zodat de chemokuren van de kinderen doorgang kunnen vinden. Elke dag van deze vakantieweek kent een vol programma, om de kinderen even te laten vergeten dat ze ziek zijn en weg te zijn van de oorlog, aanslagen en hitte in Israël. Gewoon een weekje volop genieten!



Stichting Vrienden van Zichron Menachem Nederland bestaat meer dan dertig jaar en onze voorzitter, Deborah Maarsen, is dagelijks onvermoeibaar bezig om de benodigde fondsen bijeen te krijgen. Op dit moment is er nog niet voldoende geld binnen, maar we hebben wél toegezegd dat we de kinderen naar Nederland halen.

Onze website geeft u een kijkje achter de schermen van de vorige vakanties; ook kunt u daar certificaten bestellen en/of doneren. Houd onze website ook in de gaten voor de kaartverkoop van het concert in de RAI bij aankomst van de kinderen.

DE PEN VAN RABBIJN KATZ

Beth Lechem, tegenslag of inspiratie?


Met Sjawoe’ot gaat onze aandacht uit naar Beth Lechem, de stad waar Ruth beroemd werd en de geboorteplaats van haar achterkleinzoon koning David. Hij werd geboren op Sjawoe’ot, daarom lezen we dan het boek Ruth.

Maar Beth Lechem is niet alleen een plaats van succesverhalen, maar ook van tegenslag en teleurstelling. Ik geef u drie voorbeelden.

Het was Rachel die stierf vlakbij Beth Lechem en daar begraven werd. Ze mocht haar tweede zoon, Benjamin, op wie ze zo lang had gewacht niet zien opgroeien. Ze stierf in het kraambed. Rachel noemde Ben-oni (de zoon van mijn ellende) en het was Yaakov die hem uiteindelijk de naam Benjamin gaf.

Dan was er Naomi, die arm en berooid terugkeerde naar Beth Lechem. Bij haar aankomst herinnerden de inwoners zich dat deze vrouw eens deel uitmaakte van de elite van Beth Lechem. Nu stond ze daar zonder bezittingen. Het was Ruth die ervoor zorgde dat ze überhaupt iets te eten had.

En de derde was de profeet Shmuel. Hashem gaf hem de opdracht om naar Beth Lechem te gaan en daar een zoon van Jisjai te zalven en hem daarmee tot koning te maken. Deze koning zou de opvolger van koning Saul moeten worden. Shmuel dacht dat Eliav, de oudste zoon van Jisjai, de beoogde koning was. Maar Hasjem zei hem: “Nee, Eliav is het niet. Ik ben anders dan jij. Jij kijkt naar de ogen van de mens en laat je daardoor misleiden, Ik kijk echter naar binnen, in iemands hart.” Jisjai’s achtste zoon, David, was de uitverkorene. Hij brengt me bij de inspiratie.

Koning Saul zat nog op de troon. Aan zijn hof was een muzikant nodig, om de koning op te vrolijken. Die muzikant werd David. Dat is ook de eerste keer dat wij hem actief tegenkomen in Tenach. Wat maakte David zo speciaal? Hij was muzikaal en bespeelde de harp met veel talent. De Malbim – rabbijn Lebus Weiser, een beroemd verklaarder – zegt dat David niet alleen een goed harpspeler was, maar ook muziek bedacht die koning Saul in zijn hart raakte en opmonterde. Inspirerend.

Beth Lechem en Sjawoe’ot zijn nauw verbonden, juist waar het gaat om inspriatie. Kijk is je hart, ga daar op zoek naar wat je beter kunt doen en naar wat je gelukkig maakt. Als je zo jouw inspiratie hebt gevonden, dan kun je veel aan en kun je ook de ander gelukkig maken.

Sjabbat sjalom en Chag sameach

Rabbijn Shmuel Katz

OPENINGSTIJDEN JOODSE GEMEENTE AMSTERDAM

Bereikbaarheid


Telefonisch: 020 - 646 00 46
maandag tot en met donderdag van 9:00 tot 13:00 uur.

E-mail:
receptie@nihs.nl
info@nihs.nl
rabbinaat@nihs.nl

Bij overlijden
Neem bij een overlijden contact op met het Joodse Begrafeniswezen. Het JBW is telefonisch bereikbaar op 020 - 646 25 45. Meer informatie? Klik hier

Joodse Gemeente Amsterdam

Tel: 020-6460046 | info@nihs.nl

Facebook
Instagram
YouTube
LinkedIn
U ontvangt deze email omdat u ingeschreven staat op de NIHS-Hakehilla mailinglijst. Indien u zich wilt afmelden, kunt u zich hier uitschrijven.