Nieuwsbrief juli 2014 | Turkije Instituut

4 years ago


Text only:

 
 
 
Juli 2014
 
 
 
Volgende maand kiest het Turkse volk voor het eerst direct een president. Deze nieuwsbrief staat in het teken van de aanstaande presidentsverkiezingen.  
 
 
VERKIEZINGEN
 
De bevoegdheden van de president
 
 
Al sinds het referendum in 2007 waarbij ingestemd werd met een directe verkiezing van de president, is het voor veel Turken duidelijk dat Erdoğan zijn zinnen heeft gezet op deze positie. Als we een korte blik werpen op de bevoegdheden van de president en Erdoğan’s manier van regeren, wordt al gauw duidelijk waarom hij deze positie zo graag wil bemachtigen. Lees hier over de constitutionele bevoegdheden van de president en de mogelijke consequenties.
 
 
 
 
ANALYSE
 
 
 
 
De Koerdische factor in de presidentiële verkiezingen 
 
De Koerdische stemmen zijn goed voor zo’n 10-13% van alle stemmen. In eerdere verkiezingen kon de AKP rekenen op een groot deel van de Koerdische kiezers maar ontwikkelingen in het vredesproces en in de regio leiden nu mogelijk tot verandering in het stemgedrag van de Koerden. Lees hier een analyse. 
 
 
VERKIEZINGEN
 
 
Gezamenlijke kandidaat CHP en MHP bekend
De presidentsverkiezingen in augustus komen gestaag dichterbij. Nadat de AKP eerder gezegd had in mei naar voren te komen met hun kandidatuur is de bekendmaking uitgesteld door de mijnramp in Soma en escalerende situatie in buurland Irak. Dat de belangrijkste oppositiepartijen CHP en MHP gisteren, gezamenlijk, al naar voren kwamen met hun kandidaat was daarom verrassend. Lees hier over Ekmeleddin İhsanoğlu.
 
 
PROJECT
 
Solidariteitsproject Armeense en Turkse jongeren
Silvia Ilonka Wolf studeert Turkish Studies aan de Sabancı Universiteit in Istanbul en is eind mei meegegaan met een groep jongeren uit Armenië en Turkije in het kader van hun project ‘Live and Dance Together’. Dit grensoverschrijdende project had als doel bij te dragen aan de solidariteit, vrede en broederschap tussen beide landen door de jongeren kennis met elkaar te laten maken via traditionele volksdans. Gedurende 10 dagen reisde de groep door Oost-Turkije en Armenië en traden zij op in Diyarbakır, Muş, Van, Doğubeyazıt, Gyumri, Vahramaberd, Dilijan en Yerevan. Lees hier haar  verslag van deze reis (Engelstalig).
 
ANALYSE
 
 
 

Kandidaatschap Erdogan officieel: hoe nu verder?


Het is officieel: Recep Tayyip Erdoğan, sinds 2003 premier van de Republiek Turkije, is presidentskandidaat namens de AK Partij.
In het bijzijn van 4000 genodigden werd dit op 1 juli door de voormalige voorzitter van het Turkse parlement en voormalig vicepremier (thans parlementslid) Mehmet Ali Şahin aangekondigd. Nu rijst vooral de vraag wie hem gaat opvolgen als premier, als hij daadwerkelijk president wordt. Zijn toespraak tijdens de bijeenkomst op 1 juli wijst erop dat Erdoğan allesbehalve van plan is zijn rol als sleutelfiguur binnen de partij op te geven, “ik zal jullie niet verlaten en jullie zullen niet achter blijven. We zullen samen zijn” aldus Erdoğan. Het kiezen van een juiste opvolger als premier is hiervoor van cruciaal belang. Lees hier waarom dat zo belangrijk is.


 
 
 
 
 
 
 
VACATURE
 
 
Nederlandse Ambassade te Ankara is op zoek naar een stagiair(e)!
Er is vanaf 1 oktober 2014 een stageplaats beschikbaar op de Nederlandse Ambassade te Ankara. Het gaat om een stage van 6 maanden. De stagiair(e) zal worden betrokken bij werkzaamheden op zowel de Economische Afdeling (EA) als bij werkzaamheden van de Innovatieadviseur (IA).
Meer weten of solliciteren? Bekijk dan de vacature op de website van de Nederlandse Ambassade
 
 
 
      We wensen u een prettige zomer!                                                                                               
 
Uitschrijven / Gegevens wijzigen
Powered door YMLP

Turkije-instituut.nl

Categories: Blog Holidays Abroad
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018