Nieuwsbrief juni 2012 - Hermitage Amsterdam

6 years ago


Text only:


Nieuwsbrief juni 2012


ProgrammaVanaf 16 juni: Impressionisme in de Hermitage Amsterdam


Activiteiten juni


Plantage Zondag 8 juli

 


Vanaf 16 juni: Impressionisme in de Hermitage AmsterdamVan 16 juni 2012 tot en met 13 januari 2013 toont de Hermitage Amsterdam met Impressionisme: sensatie & inspiratie de wereldberoemde impressionisten uit de omvangrijke collectie van het Staatsmuseum de Hermitage St.-Petersburg in hun context. Topstukken van baanbrekers als Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley en Camille Pissarro zijn te zien samen met werk van andere invloedrijke Franse schilders uit de tweede helft van de negentiende eeuw als Eugène Delacroix en Jean-Léon Gérôme. Het contrast tussen de verschillende kunststromingen is een belangrijk aspect van de tentoonstelling. Zo wordt de ‘sensatie’ van het impressionisme zichtbaar en concreet; de stroming die een nieuw tijdperk zou inluiden. Alle schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken komen uit de collectie van de Hermitage St.-Petersburg. Een dergelijk veelzijdig overzicht uit deze periode is zelden in Nederland te zien.

Camille Pissarro (1830–1903), Place du Théâtre Français in Parijs [Place du Théâtre Français], 1898. Olieverf op doek, 65,5 x 81,5 cm. © State Hermitage Museum, St PetersburgSensatieHet impressionisme ontleent zijn naam aan Monets schilderij Impression, soleil levant uit 1872; de naam werd spottend gebruikt door een journalist maar groeide snel uit tot een geuzennaam. De impressionisten schilderden vluchtige impressies, puur voor het plezier van het schilderen, zonder ‘grootse gedachte’, met levendige kleuren, in de openlucht met steeds veranderend licht. Daarmee brachten zij vernieuwing in een starre kunstwereld. De onderwerpen zijn toegankelijk. Naast stadsgezichten en landschappen zijn vaak de aantrekkelijke kanten van het alledaagse leven van de bourgeoisie weergegeven: de cafés en boulevards van Parijs, uitstapjes naar de kust, informele portretten en roeitochten net buiten de stad. De revolutionaire opvattingen van de vernieuwers druisten regelrecht in tegen de heersende academische traditie. De kleurrijke ‘impressies’ werden als schokkend en radicaal ervaren en in het begin belachelijk gemaakt. De breuk in stijl, techniek en thematiek bleek echter zeer inspirerend voor veel kunstenaars. Er ontstond een nieuwe kijk op de werkelijkheid, een nieuwe schoonheid, een nieuw tijdperk.

Pierre-Auguste Renoir (1841–1919), Portret van de actrice Jeanne Samary [Portrait de Mlle Jeanne Samary], 1878. Olieverf op doek. 174 x 101,5 cm. © State Hermitage Museum, St PetersburgInspiratieHet impressionisme is destijds ontstaan als een reactie op het classicisme van de Parijse Salon, waar officieel geselecteerde kunst jaarlijks werd getoond. De vertegenwoordigers van deze stroming schilderden alles precies zoals ze geacht werden het te schilderen, geconstrueerde scènes, scherp omlijnd en met oog voor detail. Zij kozen mythologische, historische of religieuze onderwerpen. De belangrijkste kunstenaars van de (neo)classisistische tradities zijn Alexandre Cabanel (Portret van gravin Jelizaveta Vorontsova-Dasjkova, 1873) en Jean-Léon Gérôme (Verkoop van een slavin in Rome, 1884). Van de Franse romantici is Eugène Delacroix (Leeuwenjacht in Marokko, 1854) een van de bekendste. Schilders als Théodore Rousseau (Landschap met werkman, 1860–1865) en Charles-François Daubigny (De vijver, 1858) vertegenwoordigen de Barbizon-school. Zij zijn te zien als voorlopers van de impressionisten omdat zij hun realistische landschappen en plein air schilderden.

Paul Gauguin (1848–1903), Eü haere ia oe (Waar ga je heen?). Vrouw met fruit [Eü haere ia oe (Où vas-tu?). La femme au fruit], 1893. Olieverf op doek, 92,5 x 73,5 cm. © State Hermitage Museum, St PetersburgDe tentoonstelling plaatst de impressionisten bewust tussen voorlopers, tijdgenoten en navolgers, tussen geestverwanten en tegenstanders. Favorieten als Vrouw in een tuin van Monet en Portret van de actrice Jeanne Samary van Renoir hangen straks naast werk van Delacroix, Daubigny en Gérôme. En naast magnifieke werken van Paul Cézanne (De roker, ca. 1890–1892) en Paul Gauguin (Vrouw met fruit, 1893), die geïnspireerd door het impressionisme tot een volstrekt eigen stijl kwamen. Zo is de tijdgeest met alle controverses in het uiterst bewogen artistieke klimaat in Frankrijk tussen circa 1850 en 1900 overzichtelijk en sprekend verbeeld.


 


Activiteiten juni Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs, tenzij anders is vermeld!Zaterdag 16 juni, 12 en 14 uur en zondag 17 juni, 14 uur, tentoonstellingVerhaal op zaalActiviteitProfessionele rondleiders van Hermitage geven toelichting in de tentoonstelling op de sensatie & inspiratie van de impressionisten.Woensdag 20 juni, zaterdag 23 juni en zondag 24 juni, 14 uur, kerkzaalMuzikale impressiesMuziekPianist, radiomaker, dirigent en componist Frederic Voorn neemt u mee op een muzikale reis door het impressionisme. Op de Bechstein-vleugel speelt hij elke dag een andere programma, waar hij speciale toelichting bij zal geven. Er worden werken uitgevoerd van onder anderen Satie, Debussy, Prokofiev en Brahms.

 Woensdag 27 juni, zaterdag 30 juni en zondag 1 juli, 12 uur, binnentuinPicknick & PétanqueActiviteitI.s.m. JBV BulderbaanOok sport en spel dragen bij aan het Franse gevoel. Deze week worden er doorlopende clinics aangeboden in de binnentuin. U kunt op elk moment instappen. Vrijwilligers van de Jeu de Boules Vereniging Bulderbaan geven u tekst en uitleg. Een ideale besteding van uw lunchpauze, maar ook enig om te doen met uw (klein)kinderen. Heeft u na alle beweging in de buitenlucht zin in een broodje? Café-restaurant Neva verzorgt een Franse lunchbar in de binnentuin.


 


Plantage Zondag 8 juli Op zondag 8 juli is het weer Plantage Zondag in de Plantagebuurt in Amsterdam. Er is van alles te doen: natuurlijk zijn er leuke (familie)tentoonstellingen, maar wat denk je ervan om een walvis op ware grootte uit te knippen in Het Scheepvaartmuseum? Of om les te krijgen in de Molukse krijgsdans Tjakalele Alifuru in het Tattoo Museum? Na een bezoek aan het Tropenmuseum bespeel je als de beste de Caribische steeldrum. En wie liever de natuur in trekt, gaat op wereldreis langs tropische palmen in de Hortus of muisjes aaien in Artis.Kijk voor het actuele programma en deelnemende instanties op http://www.deplantageamsterdam.nl/kindertoptien


Publieksinformatie


Openingstijden


Dagelijks 10-17 uur


AdresAmstel 51

Amsterdam


Voor meer informatie0900-HERMITAGE (0900-437648243) lokaal tarief
www.hermitage.nl


U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u in het verleden aangegeven heeft deze te willen ontvangen. Indien u geen nieuwsbrieven van de Hermitage Amsterdam meer wilt ontvangen klik dan hier en u wordt automatisch uitgeschreven.Zaterdag 16 juni en zondag 17 juni


Verhaal op zaalWoensdag 20 juni, zaterdag 23 juni en zondag 24 juni


Muzikale impressiesWoensdag 27 juni, zaterdag 30 juni en 1 juli


Picknick & PétanqueFamilieatelierZaterdag 23 juni


Hermitage.nl

Categories: Art weekend away Art | Culture Museums
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019