Nieuwsbrief Art1| Discriminatie Provincie Utrecht - 15 juni 2024

Unieke tentoonstelling Heksenwaag
AI technologie maakt dynamiek uitsluiting invoelbaar voor bezoeker

Afgelopen zaterdag opende Museum de Heksenwaag in Oudewater de nieuwe permanente expositie "Anders?!" Met deze unieke expositie heeft het museum een Europese primeur. De tentoonstelling maakt gebruik van geavanceerde AI technologie, waardoor bezoekers de dynamiek en impact van uitsluiting daadwerkelijk kunnen ervaren.

De afgelopen drie jaar is door de Heksenwaag en partners intensief gewerkt aan vernieuwing van het museum en het verbeelden van de connectie met hedendaagse uitsluiting vertelt directeur Isa van Wee. Burgemeester Danny De Vries sprak tijdens de opening over de waardevolle lessen uit de geschiedenis van de heksenvervolgingen en trok een parallel met moderne vormen van uitsluiting en discriminatie. "Het is verbijsterend om te bedenken dat mensen werden vervolgd en vermoord simpelweg omdat ze anders waren," zei De Vries. "De brandstapel van toen is nu een digitale brandstapel geworden."


Technologiepartner Improvive ontwikkelde een baanbrekende AI applicatie waarin bezoekers in gesprek gaan met historisch vormgegeven personages. Ter Heide legt uit: "Met deze interactieve ervaring laten we bezoekers daadwerkelijk ervaren hoe het is om in de schoenen te staan van een vrouw die onterecht beschuldigd wordt. "In verschillende, op de individuele bezoeker afgestemde scenario’s kunnen zij de emotionele en sociale dynamiek van uitsluiting ervaren en reflecteren op hun eigen rol.”

Dat de thematiek actueler dan ooit is, bleek ook uit de gegevens die Miny van Haestrecht van Discriminatie.nl provincie Utrecht deelde: “In de eerste zes maanden van dit jaar hebben we met meer dan 600 meldingen in de provincie Utrecht al meer meldingen dan in heel 2023! Dit onderschrijft de noodzaak voor meer bewustwording, en ‘Anders?!’ kan daarbij een belangrijke bijdrage leveren.”


Dankzij de steun van de Provincie Utrecht, Discriminatie.nl Provincie Utrecht en SDGHUB Nederland, biedt de expositie "Anders?!" in Oudewater bezoekers een unieke kans om de dynamiek en impact van uitsluiting daadwerkelijk te beleven.

80 Jaar Samudarinpen - Expertmeeting Woonwagenbeleid


Op 2 augustus 1944 werden in het Zigeunerlager van Auschwitz-Birkenau ruim 3.000 Roma- en Sinti-vrouwen, mannen en kinderen vergast. Vooruitlopend op de officiële herdenking organiseerde we onlangs de bijeenkomst ‘80 Jaar Samudarinpen – Expertmeeting Woonwagenbeleid Gemeenten Provincie Utrecht’.

Tijdens deze expertmeeting bespraken we met gemeentelijke en provinciale vertegenwoordigers de manier waarop gemeenten en provincie hun beleid voor woonwagens vormgeven en op welke manier de strijd tegen discriminatie en uitsluiting van Roma en Sinti kan worden geïntegreerd in de gemeentelijke Inclusie- en Diversiteitsagenda.


Bekijk hier de presentaties en gespreksverslagen van expertmeeting.

Uitspraak Rechtbank Den Haag:
Gemeente verplicht tot realiseren standplaatsen woonwagenbewoners


De Rechtbank Den Haag oordeelde eind mei dat gemeente Den Haag woonwagenbewoners discrimineert op basis van ras. Al 25 jaar zijn er geen nieuwe standplaatsen gerealiseerd, ondanks de duidelijke behoefte. De rechtbank verklaarde dit beleid in strijd met de mensenrechten en beëindigt met de uitspraak het uitsterfbeleid.

Dit baanbrekende vonnis is de eerste keer dat een gemeente is veroordeeld voor discriminatie van woonwagenbewoners en verplicht tot het realiseren van meer standplaatsen. De impact is groot; andere gemeenten in Nederland zullen ook voldoende standplaatsen moeten creëren.

Bekijk het hier het volledige artikel en andere publicaties over de positie van Roma-Sinti.

Meldroutes Discriminatie

Discriminatie is een pijnlijke realiteit die velen dagelijks ervaren. Gelukkig zijn er wegen om je stem te laten horen en discriminatie aan te pakken.

Meld discriminatie

Hoe je discriminatie kunt melden en welke stappen worden ondernomen om je te helpen, wordt uiteengezet in de meldroutes discriminatie:


Door discriminatie te melden, draag je bij aan het zichtbaar maken van het probleem en help je bij het verbeteren van beleid en wetgeving.

Monitor Discriminatie Provincie Utrecht

Jaarlijks publiceert Discriminatie.nl Provincie Utrecht de ‘Monitor Discriminatie Provincie Utrecht’. De monitor geeft een helder en gedetailleerd beeld van de aard en omvang van discriminatie-incidenten binnen de provincie Utrecht


Terugblik Werkconferentie MelderCentraal al gezien?
Tijdens de werkconferentie op 19 maart 2024 keken we samen met u terug op 15 jaar werken aan gelijke behandeling in de provincie Utrecht en stellen we de ervaringen van inwoners van de provincie Utrecht centraal. Bekijk hier presentaties en video- en fotoimpressies van de conferentie

Generation Inclusion - Versterking band gebedshuizen Utrecht
Op vrijdag 31 mei bezochten team, bestuur en gasten van Discriminatie.nl Provincie Utrecht verschillende gebedshuizen in Utrecht. Dit bezoek, onderdeel van het project Generation Inclusion, had als doel om de banden met diverse geloofsgemeenschappen verder te versterken en begrip en samenwerking te bevorderen.We kijken terug op waardevolle ontmoetingen die een sterke basis legden voor verdere samenwerking. Lees verder


Generation Inclusion - Inclusief vaderschap

Aansluitend was de thema avond ‘Generation Inclusion: inclusief vaderschap. Tijdens deze bijeenkomst stonden verschillende generaties stil bij de cruciale rol die vaders, pleegvaders, stiefvaders, ooms en andere mannelijke rolmodellen spelen in het bouwen en verankeren van een inclusieve samenleving.  Lees verder