Editie december 2018


Nationale Dyslexie Conferentie 2019

Over Leesproblemen, Laaggeletterdheid en Dyslexie.

woensdag 27 maart 

Meer dan 30 prominente sprekers delen tijdens 45 lezingen nieuwe wetenschappelijke inzichten, adviezen en praktische handvatten. U kunt uw eigen dagprogramma samenstellen.

UITGELICHT: 

  • Leren lezen. Een nieuwe diagnose, maar ook een manier om lezen te verbeteren.
    Prof.dr. Harold Bekkering en Jorna Serrarens 
  • Boekenwurmen en leeshaters.
    Dr. Elsje van Bergen
  • Elk kind een goed begrijpende lezer! Wat vraagt dat? Wat werkt en wat werkt niet? Dr. Kees Vernooy
  • Hoe ondersteun je de leesvloeiendheid bij leerlingen met leesproblemen?
    Dr. Jurgen Tijms
  • Fonemisch bewustzijn: de oerbron voor een leven lang lezen!
    Aafke Bouwman
  • Bouw!en aan optimalisatie van de signalering, begeleiding en doorverwijzing naar dyslexiezorg.
    Dr. Inez Berends
  • Ouders betrekken bij dyslexie en werkdruk. 
    Peter de Vries

Meld u aan en maak een keuze uit het veelzijdige programma bestaande uit maar liefst 45 lezingen! Let op: vroegboekkorting tot 14 januari! 

De digitale Centrale Eindtoets 2019 gaat niet door

In 2019 is er geen mogelijk om de toetsen met Facet (en de tekst-naar-spraak die daarin aanwezig is) af te nemen. Het nieuwsbericht van het College voor Toetsen en Examens vindt u hier.

Uiteraard is het wel mogelijk om leerlingen met dyslexie de eindtoets PO te laten maken met dyslexiesoftware zoals Sprint, Kurzweil of Alinea. Hiervoor zijn spraaksynthese-PDF bestanden ontwikkeld. Deze zijn er voor de Centrale Eindtoets PO en IEP Eindtoets PO. Meer informatie over het maken van de eindtoets met dyslexiesoftware vindt u hier.

Oproep: leerlingen voor 1 dag de 'docent' op de NOT 2019

In de stand van Lexima op de NOT 2019 kunnen leerlingen voor 1 dag de ‘docent’ zijn. Ze vertellen aan onderwijsprofessionals hoe zij werken met dyslexiesoftware Kurzweil, Alinea, Read&Write of hoe het is om Bouw! Tutor te zijn. Want wie kan het beter vertellen dan de leerling zelf?
Voor leerlingen een hele positieve en leerzame ervaring!

Interesse om een dagje met uw leerlingen mee te draaien? Stuur dan vrijblijvend een e-mail naar educatie@lexima.nl. De NOT wordt gehouden van dinsdag 22 t/m zaterdag 26 januari 2019.

Kind en ouder (vakantie)training

In de kerstvakantie organiseren we weer trainingen voor kinderen en ouders. Samen achter een laptop kunt u met uw kind oefenen met Kurzweil 3000, Alinea, Read&Write of Sprint Plus en leert uw kind de software optimaal in de dagelijkse school- en thuissituatie te gebruiken bij het lezen, schrijven en studeren. Voor kinderen en ouders die zich willen oriënteren, organiseren wij demonstraties waarbij de hulpmiddelen gepresenteerd worden.

Bekijk hier ons volledige aanbod.

Boeken voor dyslexiesoftware!

Tienduizenden leerlingen en studenten met dyslexie zijn voor hun schoolprestaties afhankelijk van het gebruik van dyslexiesoftware. Om goed met deze software te kunnen werken moeten ze kunnen beschikken over schoolboeken en toetsen die digitaal geschikt zijn gemaakt. Stichting Toegankelijke Informatie helpt scholen daarbij.  

Hoe werkt het? Schoolabonnement of losse koop:
  • De school kan kiezen uit een abonnement waarmee onbeperkt gebruik gemaakt kan worden van de collectie van STI.
  • De school kan ook kiezen voor eenmalige bestelling van een boek.
De boeken die een school afneemt kunnen onbeperkt worden gebruikt door alle leerlingen op die school die een leeshandicap hebben. 

Bewerkservice
STI kan ook in opdracht uw eigen lesmateriaal of toetsen digitaal geschikt maken voor leerlingen die met dyslexiesoftware werken.

Nieuwe methoden
Het streven is om nieuwe methoden zo snel mogelijk digitaal geschikt te maken. Stuur STI een e-mail met uw wensen en zij proberen hiermee rekening te houden bij de productieplanning. 

Lees hier meer over Stichting Toegankelijke Informatie.

Themalijsten in BLOON

Sinds dit schooljaar heeft Lexima een programma waarmee methode onafhankelijk spelling ingeoefend kan worden. Dit is BLOON en BLOON staat voor bekijken, lezen, omdraaien, opschrijven, nakijken. Docenten kunnen zelf lijsten in het programma zetten, maar vanaf december worden ook themalijsten aangeboden voor groep 3 t/m 5. De lijsten zijn ingedeeld in de niveau's begin, midden of eind. Met enige regelmaat zullen er nieuwe lijsten worden toegevoegd. Bekijk snel de lijsten, want voor 'midden' staat nu thema 'winter' klaar.

Let op! Je vindt de lijsten door in het BLOON-begeleideraccount op 'lijsten' en vervolgens op 'importeren' te klikken.

Krantenartikel: VO tutoren bij de inzet van Bouw!

Op basisschool Merweplein worden niet alleen ouderejaarsleerlingen en ouders ingezet als tutor bij Bouw!, maar ook scholieren van de middelbare school. In de Gorcumse Courant stond een mooi artikel over dit project.

Lees hier het volledige artikel.

Bestel gratis het Lexima Magazine

Met dit magazine willen we mensen die betrokken zijn bij lees- en/of spellingproblemen informeren over preventie, behandeling en compen­serende oplossingen.



Klik hier om het Lexima Magazine te bestellen.

Bouw! voorkomt leesproblemen en dyslexie

Voor risicoleerlingen in groep 2 t/m 4. Het kind leert, de tutor stuurt en de computer wijst de weg. De effectiviteit van Bouw! is wetenschappelijk bewezen.

Een must voor alle basisscholen die serieus werk willen maken van het terugdringen van leesproblemen en het aantal diagnoses dyslexie.

Kind en ouder (vakantie)trainingen

In de kerstvakantie organiseren we weer trainingen voor kinderen en ouders: