NIEUWSBRIEF

maart 2021
Niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie

HIGHLIGHTS 2020 


Directeur Bernice Calmes blikt terug op het bewogen jaar 2020. Ondanks de coronapandemie wist Art.1 MN bijeenkomsten te organiseren, veel mijlpalen te bereiken en meer dan 700 discriminatiemeldingen te behandelen. Kijk mee naar onze highlights!

Met dank aan Paul Lashmana van http://www.lashmana.be voor de mooie film!

GROTE STIJGING DISCRIMINATIEMELDINGEN in 2020  


Door de inwoners van provincie Utrecht hebben we in 714 discriminatiemeldingen binnen gekregen. Dit is bijna een verdubbeling van het aantal meldingen dat we in 2019 hebben gehad. Toen waren er 368 meldingen. 263 van de meldingen gingen over het carnavalslied van Radio 10 dat beledigend was voor mensen van Chinese afkomst. De Black Lives Matter-demonstraties vorig jaar lijken er ook voor te hebben gezorgd dat mensen meer geneigd waren melding te doen van hun discriminatie-ervaringen.

Lees hier meer >
WEEK TEGEN RACISME: 15 tot en met 21 MAART 

In de derde week van maart hebben we verschillende activiteiten gehouden ter ere van de Week tegen Racisme. Activiteiten georganiseerd door ons waren: Kleurles in samenwerking met Live Your Story. Daarnaast is er een panelgesprek gehouden op 19 maart met de volgende sprekers: Leroy Lucas (vice-voorzitter 030%), Amy Cheung (bestuurslid Asian Raisins), Laura Coello (Inclusive Works) en Lorelie Tummers (Colored Qollective). 

Linksonder staat de foto van het panelgesprek. Daar rechts naast staan de acteurs van Live Your Story die bezig waren met Kleurles. Het was een enorm succes en wij willen graag degenen bedanken die hier aan mee hebben geholpen of hebben deelgenomen aan onze activiteiten.

Zie hier het gehele panelgesprek terug >

Art.1 MN over internationale vrouwendag 

 
Jaarlijks wordt er op 8 maart stilgestaan bij de miljoenen meisjes en vrouwen (cis/trans/x) die nog steeds worden achtergesteld en gediscrimineerd. Door verschillende organisaties is er aandacht gevraagd voor kwesties als economische ongelijkheid, geweld tegen vrouwen en een ongelijkwaardig onderwijssysteem.
Ook Art.1 MN vindt het belangrijk dat er meer aandacht voor deze thema’s komt. Bekijk daarom hierboven het interview met het team van Art.1 MN over vrouwenrechten, discriminatie en hun boodschap aan de feministen van nu.

“ALLEN DIE ZICH IN NEDERLAND BEVINDEN, WORDEN IN GELIJKE GEVALLEN GELIJK BEHANDELD. DISCRIMINATIE WEGENS GODSDIENST, LEVENSOVERTUIGING, POLITIEKE GEZINDHEID, RAS, GESLACHT OF OP WELKE GROND DAN OOK, IS NIET TOEGESTAAN.”

VAN GINNEKEN EERSTE TRANSGENDER PERSOON IN DE KAMER 

Lisa van Ginneken wordt de eerste transgender persoon die in de Tweede Kamer komt. Vanuit haar eigen ervaringen wil ze de discriminatie en stigmatisering van LHBTQ-personen aanpakken en hun veiligheid vergroten.

Lees meer >
DANKZIJ VOORKEURSSTEMMEN MEER VROUWEN IN TWEEDE KAMER
 
De actie Stem op een vrouw heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe Tweede Kamer meer vrouwen telt dan de vorige. Twee, om precies te zijn. Bij nieuwkomer Volt bemachtigde Marieke Koekkoek met voorkeursstemmen een zetel, bij GroenLinks Kauthar Bouchallikht en Lisa Westerveld, maar bij die partij betekent het dat een andere vrouw – Suzanne Kröger – haar plek moet afstaan.

In dit lied vertellen Sophie Straat en Goldband waarom zij op een vrouw stemmen >
 

#DATMEENJENIET TEGEN ONLINE DISCRIMINATIE



Wat kan je doen als je online discriminatie ziet? Je kan het natuurlijk bij ons melden. In sommige gevallen kan je in gesprek gaan met de persoon. Rocher Koendjbiharie vertelt in dit interview met Movisie over de campagne #datmeenjeniet.




Lees hier meer >
MELD DISCRIMINATIE OF ONGELIJKE BEHANDELING

AGENDA


01/04/2021: 20 jaar openstelling huwelijk
02/04/2021: Wereld Autisme Dag 
08/04/2021: Wereld Roma Dag
13/04/2021: Start ramadan
19/04/2021: Landelijke Dag tegen Pesten 
27/04/2021: Koningsdag
30/04/2021: Dia di Rincon 
VRAAG GASTLES OF TRAINING AAN

VACATURES


We hebben op dit moment geen vacatures. 


 
Art.1 Midden Nederland | Kaap Hoorndreef 42 | 3563 AV Utrecht 
info@art1middennederland.nl | 030-232 86 66

Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden

Copyright © 2021 Art.1 Midden Nederland
Nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp