Nieuwtjes, informatie en programma's op Eetbaar Park en elders
Hallo B A D ,
Eindelijke weer een nieuwsbrief! Om allerlei redenen en door allerlei oorzaken kwam het de afgelopen maanden niet van: de nieuwsbrieven voor juli en augustus. Die voor september is eigenlijk ook laat. Maar hier is ie dan.
Met een stevig aanbod aan Jaaropleidingen, cursussen en weer enkele workshops met specifieke onderwerpen. Deze laatste zijn bedoeld naast de cursussen en de opleidingen en als aanvulling daarop, een soort masterclasses zou je kunnen zeggen. Enige kennis van permacultuur helpt daar wel. En... er gebeurt meer. Louise is weer terug. Zo af en toe komt ze op Eetbaar Park, onze eerste mederwerker en een van de, zo niet de eerste cursist (en daarna zoveel meer). Ze is bij heel veel projecten betrokken (geweest) zoals recent de vertaling en uitgave van het bekroonde boekje 'Mirabelle's Forest Garden. Zie verderop. Ishi Crosby is er weer en in het Engels met een basiscursus permacultuur. En Taco Blom met zjn opleidingen en workshops. De agenda vertelt het allemaal chronologisch. Haal uit deze nieuwsbrief en uit het programma-aanbod wat van je gading is en mis je iets, kom dan eens langs bij een tuinwerkdag op Eetbaar Park en deel het met ons.
Een belangrijk aspect van Permacultuur is observeren en al doende kom ik het een en ander tegen waarvan ik denk dat we daar in permacultuur iets mee moeten en/of kunnen. Zo denk ik te zien dat (bijna) alles in de tuin en dan Eetbaar Park als voorbeeld, wel heel hard groeit. Harder dan voorheen? Dat is wel mijn indruk. Het lijkt wel of de natuur een krachtig offensief heeft ingezet tegen de verstedelijking. En dat vind ik bemoedigend. Ik ben benieuwd hoe deze impuls, samen met de impact van het grillige weer en de groeiende zorg van burgers voor veel van dit groen, uitpakt voor de 'andere wereld' die we zullen moeten gaan krijgen, die waarin we ons gezond en wel zullen weten. De veranderingen, die ik zie, spelen zich -lijkt het af- in de marges. Het zijn initiatieven die meoten leiden naar anders omgaan met de bodem, met regionaal te produceren en lokaal te distributeren gezond voedsel, het zijn de initiatieven tot moestuinen, buurtuinen en voedselbossen en -bosjes, die bij elkaar onze toekomst wat groener kleuren.
de opleidingen
Dat er een groeiende belangstelling is meet ik ook af aan de toenemende belangstelling voor de jaaropleiding en kortere cursussen. In het voorjaar is naast een lopende opleiding een nieuwe gestart en we hebben -omdat we daar niet alle geinteresserden en plek konden bieden (te veel belangstelling en noodgedwongen kleinere groepen) nieuwe voor het najaar georganiseerd en ook die is vol. We hebben er dus nog een extra gepland. De toeloop is ook weer van verder weg. Eigenlijk weer uit het hele land. En de projecten waar sommige deelnemers mee bezig zijn .... WAUW!.
EETBaAR PARK
Het Eetbaar Park in het Zuiderpark heeft dit jaar meer oogst gegeven dan voorgaande jaren. Mede dankzij de inspanning van de medewerkers in de moestuin hebben we een zeer redelijke hoeveelheid kunnen oogsten en dat is bemoedigend. Leerzame momenten en uitdagingen zijn er legio geweest, met name waar onze opvatting over 'eerlijk delen' (een van de drie ethische principes van permacultuur) getoets wordt aan die van anderen, waaronder talloze dieren. Ze merken we dat de druk van vogels op een tuin zo midden in de stad echt groot is. Het lijkt wel of er teveel volgels zijn, maar waarschijnlijk is er simpelweg te weinig voor ze, dat aan hun voorkeur en behoefte voldoet. We gaan zeker op zoek naar creatieve oplossing voor deze situatie, zodat er nog wat voor ons overblijft. We komen hier zeker nog op terug. Voor volgend jaar willen we in het voedselbosrand deel van de tuin de aanwezige vaste blad-, stengel en bloemgewassen beter laten uitkomen door grotere oppervlakte voor elk gewas, zodat het herkenbaar 'oogstbaar' is. Maar ook nu is de tuin een bezoekje waard bv bij een tuinwerkdag of de komende rondleiding (zie agenda)
Mirabelle's Forest Garden
Het bekroonde boekje Mirabelle's Forest Garden van Ina Curic en Keleman Kinga is een fantastisch boek voor kinderen (en hun ouders) om op speelse wijze te leren over voedselbossen en bovenal te geloven in hun eigen dromen. Louise van Luijk heeft het boekje vertaald en is ook degene die op deze dag uit het boek zal voorlezen tijdens een presnetatie op 1 november. Meer informatie over tijden en aanmeldmogelijkheid volgt.
Het volgende citaat geeft een inkijkje in Mirabelle's droom:
Oma, Help me met een tuin verre van gewoon. Een voedselbos, dat is waar ik van droom. Gevuld met smaakvol eten in prachtige kleuren. En een overdaad aan heerlijke smaken en geuren. Ik wil meerjarige planten die elk jaar terugkomen. En ook struiken, fruit- en notenbomen
agenda
Voor de komende maanden staata het volgende gepland. Meer informatie en aanmeldingsformulieren vind u op de pagina's waar de link onder elk programma-onderdeel u naar toebrengt.
ssss
Rondleidingen Eetbaar Park I
zaterdag 19 september
rondleiding door Menno Swaak Aan de hand van enkele permacultuur ontwerpprincipes wordt getoond hoe de tuin is opgezet als een duurzame tuin, die kan gaan voorzien in voedsel, energie en grondstoffen. Daarbij ook aandacht voor hoe recente inzichten en ervaringen met Permacultuur in de tuin geïntegreerd worden.
VA2020: Ga mee op Voedsel Anders excursie
zondag 20 september
Wat is de realiteit van de boer(in)? Hoe werkt de ambachtelijke visserij? Welke keuzes kunnen we maken voor de biodiversiteit, het klimaat, de voedselproducenten en een gezondere voedselomgeving? Op 19 en 20 september organiseert Voedsel Anders met partners in het hele land een excursie-weekend. Maak kennis met duurzame boeren, kleinschalige vissers en lokale voedselinitiatieven!
Zelf Composteren: composthoop, compostvat en wormcompostbak
zaterdag 10 oktober
workshop met Menno Swaak
Het Nieuwe Goud wordt het wel genoemd: het 'afval' uit onze tuinen en keukens. Waarom zou je elke dag je keukenresten afvoeren en elk jaar je tuinresten om dan elk jaar weer nieuwe compost aan te voeren. Zorg voor een kringloop dicht bij huis en creëer hoogwaardige compost. Daarmee kan je de bodem van je (moes)tuin, balkonbakken en kamerplanten verrijken.
Echt Bijzondere Fruitsoorten
zondag 18 oktober
workshop met Taco Blom Als het gaat om het kweken van fruit in de stad, dus ook op kleinere schaal, is er vaak veel meer mogelijk dan we meestal denken. Er zijn best wel veel echt bijzondere fruitsoorten, die het prima kunnen doen in onze stadstuintjes en -parken. En dan gaat het om fruit dat lekker en/of gezond is, een bijdrage levert aan de biodiversiteit, esthetisch waarden heeft voor je tuin en dus je leefomgeving.
Permacultuur Jaaropleiding 2020-2021
12x zaterdag vanaf 26 september (VOL) extra Jaaropleiding 12x vrijdag vanaf 30 oktober
met Taco Blom
Permacultuur (Engels: Permaculture) is een samentrekking van "Permanent agriculture", hetgeen zoveel betekent als "duurzame landbouw". Het is een ontwerpsysteem wat niet alleen betrekking heeft op duurzame landbouw, maar dat men op alle aspecten van het menselijk leven kan toepassen. Centraal staat het samenwerken met de natuur, en het gebruiken van de natuur als voorbeeld en inspiratie om duurzame systemen te ontwerpen.
4-Days Permaculture Basic Course
starts Sunday September 27th (FULL) extra course starting Saturday October 24
with Ishi Crosby in English language
Looking for some permaculture knowledge in the The Hague area? Thinking about starting your own Permaculture Garden? This four days course gives you a firm introduction into Permaculture Design Principles and a general feeling for the possibilities that Permaculture has to offer as efficient and natural way of producing our food. This course gives you the skills to design your own Permaculture garden and insight in how to start and maintane it.
Mirabelle's Forest Garden boekpresentatie
zondag 1 november
met Louise van Luijk Dit programma is in voorbereiding. Het wordt georganiseerd ter gelegenheid van het verschijnen van de Nederlandse vertaling van het bekroonde boekje Mirabelle's Forest Garden van Ina Curic en Keleman Kinga. Mirabelle's Forest Garden is een fantastisch boek voor kinderen (en hun ouders) om op speelse wijze te leren over voedselbossen en bovenal te geloven in hun eigen dromen.
Eetbare paddenstoelen en hun rol in een voedselbos / permacultuurtuin
woensdag 4 november
Presentatie met Pip Gilmore
Paddenstoelen en Paddenstoelenkweek zijn in ons aanbod wat onderbelicht. De belangrijke rol die schimmels spelen in het bodemleven in onze vaste-planten-tuin en voedselbos wordt steeds meer erkent en het krijgt steeds meer aandacht. Het is nu tijd om ook -letterlijk- de vruchten ervan te plukken: eetbare paddenstoelen.
Wilgen knotten en vlechten
zaterdag 14 november
werk- en leerdag De wilgen op Eetbaar Park zijn de laatste twee jaar gigantisch gegroeid en geven nu te veel schaduw en vooral daarom gaan we ze knotten. Tegelijk zijn een aantal gevlochten wilgenafscheidingen aan vervanging toe. Op deze dag gaan we dat aanpakken. Ook gaan we een deel van de meidoornhaag, die rondom de tuin komt vervlechten tot een minder doordringbare afscheiding en zullen daar verschillende technieken voor gebruiken.
Van snoeien naar niet meer snoeien
zondag 29 november
workshop met Taco Blom
Hoe snoei je zodat je OP termijn kunt stoppen met snoeien.
Het snoeien van onze fruitbomen is niet altijd ideaal. Een fruitboom is op zijn best als die op een natuurlijke wijze kan groeien. Snoeien volgens de boeken leidt meestal tot de noodzaak te blijven snoeien. En je bent ook niet altijd blij met de bijwerkingen. Met snoeien wordt veel verstoord zoals het hormoonhuishouden van je boom? Hoe herstel je dat?
Enten en vermeerderen van fruit- en notengewassen
zondag 13 december
workshop met Taco Blom
Enten, stekken, afleggen en snoeien. Als je fruit uit je tuin wilt zijn er talloze mogelijkheden. Maar hoe doe je dat? Fruitgewassen tot productiviteit brengen vraagt kennis, inzicht en ervaring. De juiste rassen, de juiste onderstam, de juiste plaatsing, het juiste onderhoud en verzorging! Snoeien, leifruit, enten enz Theorie en praktijk: je maakt je eigen ent om mee te nemen.
Tuindagen - meewerken en leren
Wie de afgelopen tijd af en toe de Eetbaar Park tuinen heeft bezocht, zal het niet ontgaan zijn: de staat van onderhoud op Eetbaar Park II is echt goed en die op Eetbaar Park 1 wordt snel beter. Enthousiaste vrijwilligers met soms veel soms wat minder ervaring zorgen daarvoor. Wil je graag ook wat extra ervaring opdoen of gewoon goed bezig zijn voor een paar uurtjes (of meer) per week, wees welkom. Bekijk het overzicht met vaste en extra tuinwerkdagen
Permacultuurcentrum Den Haag / Permcultuur Nu! www.permacultuur.nu info@permacultuur.nu06-26130464 postadres: Groot Hertoginnelaan 249, 2517 ET Den Haag bezoekadres (na afspraak): Eetbaar Park, ingang Vreeswijkstraat.