Logo 600


ACTIVITEITEN SEPTEMBER-OKTOBER


Maandag 11 oktober: Philocafé

Het maandelijkse Philocafé onder de vertrouwde leiding van Hein Hoek.

Thema: Omgaan met onzekerheid.
Dit is het eerste Philo-café na de lockdown en we hebben het thema van de eerste geannuleerde bijeenkomst van 6 april 2020 aangehouden. Voor velen zal het omgaan met onzekerheid tijdens de Corona-crisis een rol hebben gespeeld.
Ook voor de minister-president, die al op 12 maart 2020 stelde: "In crises als deze moet je met 50 procent van de kennis 100 procent van de besluiten nemen, en de gevolgen daarvan dragen”.
Zoiets is een opvallend en noodzakelijk aspect van leiderschap.
Als we alles zouden weten, dan is er ook geen onzekerheid meer. Maar dat is in het leven nooit het geval. Dus hoe gaan we om met onzekerheid? Belemmert dat onze beslissingen? Paralyseert dat ons bestaan? Of passen we een ‘calculated risk’ (een berekend risico) toe? En is onzekerheid wat anders dan onwetendheid?
Tijd: 10.00 - 12.00 uur

Aanmelden (verplicht) en maximaal tien deelnemers.
Toegangsprijs € 5,-. Koffie en thee voor eigen rekening.

 



Dinsdag 12 oktober Ik-buurt-mee lezing

Een Ik-buurt-mee lezing door Sebastiaan Torenhof. 
Meer informatie binnenkort op de website.

Entree € 5,-

 


 

       REMINDER:   Woensdag 15 september

                                                    Rondleider Openluchtmuseum Piet Blok
                                           Een zekere plaats, over hygiëne en toiletten de eeuwen door
                                           Entree €5,-  Meer informatie

 



7 tot 17 oktober: Kinderboekenweek

 

Van woensdag 7 t/m zondag 17 oktober is het Kinderboekenweek: worden wat je wil!
Worden wat je wil Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar hij van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber.

Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!

 

Stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter organiseert een verhalenwedstrijd
rondom het thema van de Kinderboekenweek. Binnenkort meer informatie op onze website!

 

 


 

Dinsdag 19 oktober: Annejet van der Zijl

In gesprek met Annejet van der Zijl over haar nieuwe roman Fortuna’s kinderen
Aanvang 20:00 uur (zaal open 19:30 uur)
Grote Kerk, Kerkstraat 32 Velp
Entree € 12,50 (voorverkoop)
Reserveren

 

Op dinsdag 19 oktober zal boekhandelaar Walter Jansen in gesprek gaan met Annejet van der Zijl over haar langverwachte nieuwe roman.

Zou anno 1875 iemand in San Francisco beseft hebben dat de deftige, schatrijke mevrouw de Fremery ooit geboren was als slavin? En dat ze als kind door haar vader naar Nederland was gesmokkeld omdat ze in haar geboorteland Amerika haar leven niet zeker was?

Het nieuwste 'grote' boek van Annejet van der Zijl, met daarin verwerkt haar succesvolle boekenweekgeschenk Leon & Juliette, is misschien wel haar meest ambitieuze ooit. Dit waargebeurde verhaal begint bij avonturier Leon Herckenrath die in 1818 zijn hart verloor aan de jonge slavin Juliette en volgt hun oudste dochter en haar Hollandse man tijdens hun avonturen in Californië ten tijde van de Goldrush. En hoe verging het hun nazaten, met hun ongebruikelijke erfenis van enorme weelde en een zwarte bloedlijn?

Fortuna's kinderen is een twee eeuwen omspannende, verrassend actuele familiesaga over mensen die hun leven niet lieten begrenzen door risico's en hun liefdes niet door huidskleur.
Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen nonfictieschrijvers van ons land. Ze debuteerde in 1998 met Jagtlust en schreef bestsellers als Sonny Boy en De Amerikaanse prinses.


 

Activiteiten bij Het Colofon in Arnhem

Donderdag 16 september: Lezing Frank Westerman

In sprankelend proza neemt Frank Westerman je mee van Venetië naar Florence en Turijn – op een tijdreis langs ons kantelende beeld van de hemel, met of zonder god. Als je, net als Galileo, de aarde voorgoed uit het centrum van het heelal kegelt, waar moet je dan nog het paradijs zoeken? Waar de hel? Van Eise Eisinga en Joeri Gagarin tot de eerste ‘vrouwelijke’ robotmens in de ruimte, De kosmische komedieis science-non-fictie op zijn alleraanstekelijkst.

Frank Westerman (Emmen, 1964) groeide op in Assen en studeerde Tropische Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. In 1987 woonde hij een jaar in de Andes van Peru, waar hij de irrigatiemethoden van Aymara-indianen onderzocht. Zijn allereerste journalistieke reportages schreef hij tijdens zijn studie. Zo versloeg hij voor Het Parool de poging van Mario Vargas Llosa om president van Peru te worden en de Amerikaanse anti-drugscampagne om de teelt van coca uit te roeien in de Chapare-regio van Bolivia. Voor de VPRO maakte Frank twee radio-documentaires, in 1992 vanuit de 'dodenvallei' van Noordwest-Kameroen – dat later terugkomt in zijn boek ‘Stikvallei’ - en de tweede in 1993 vanuit het volledig platgebombardeerde stadje Vukovar aan de Donau. Daarna koos hij voor de geschreven journalistiek.
Van zijn hand verscheen onder meer De graanrepubliek, El negro en ik, Stikvallei en De slag om srebrenica. Hij schrijft vooral non-fictie, waarbij hij op zoek gaat naar het verhaal achter de realiteit.
Aanvang 20.00 uur - entree € 7,50
Reserveren



Woensdag 13 oktober: Signeersessie & (kort) gesprek met Herman Koch

Zojuist is de nieuwe roman van Herman Koch verschenen: Een film met Sophia.

'Weet jij misschien waar Sophia is? Ze is vannacht niet thuisgekomen en ik heb het nummer van haar vriendje niet. Bel me even.’ Zo luidt het bericht dat filmregisseur Stanley Forbes op oudejaarsavond krijgt van Karl Hermans, een gevierd schrijver. Stanley heeft Karls beeldschone zeventienjarige dochter gecast voor zijn nieuwste film, die na zijn Amerika-avontuur zijn grote comeback in Nederland moet worden. Met graagte werpt Stanley zich op als vaderfiguur voor Sophia. Maar tijdens de opnames van zijn mozaïekfilm, met naast Sophia een hoofdrol voor steracteur Michael Bender, worden zijn motieven steeds onduidelijker. Wat wil hij eigenlijk, met deze film, met dit meisje en met zichzelf? Hij weet precies waar Sophia is, maar besluit met antwoorden te wachten.

Een film met Sophia is een roman over de vaderlijke liefde voor een jonge actrice, de verdorven filmwereld en de kunst van het thuisblijven. Herman Koch (1953) schreef de wereldberoemde roman Het diner (2009). In de jaren daarna verschenen bestsellers als Zomerhuis met zwembad (2011), Geachte Heer M. (2014) en De greppel (2016) en in zijn voorlaatste roman Finse dagen (2020) keerde hij terug naar zijn jeugd, waarover hij eerder schreef in zijn romandebuut Red ons, Maria Montanelli (1989).
Tijd: 11 tot 12 uur - vrij entree!


 

Kunstmatige intelligentie
 

Graag wijzen wij u op een cursus die door een van onze vrijwilligers wordt gegeven.
Willem Franken organiseert bij De Paperclip een nieuwe cursus over kunstmatige intelligentie. De cursus is gericht op iedereen die hier wat meer van wil weten. Ook voor jongeren die overwegen iets met kunstmatige intelligentie in studie of werk te gaan doen. Voorkennis of een technische achtergrond is niet nodig. Het doel van de cursus is het verkrijgen van inzicht in de oorsprong en huidige stand van zaken van kunstmatige intelligentie. Het beter begrijpen hoe achterliggende technieken werken en het met vertrouwen kunnen meedoen aan discussies hierover in de maatschappij.
De lessen worden gegeven door twee studentes van de Radbouduniversiteit Nijmegen.
Data: maandagen 20 sep, 27 sep, 4 okt, 11 okt, 18 okt, 1 nov, 8 nov.
Tijd: 19:30 - 21:30 uur | Plaats: Ontmoetingscentrum De Paperclip, Eiberstraat 16, Velp.
Kosten: € 70,- | Inschrijving kan tot 15 september via www.paperclipvelp.nl

 


 filmclublogo

 

 

Filmclub

Filmvrienden opgelet: de filmclub gaat weer van start. Iedere eerste dinsdag van de maand (m.u.v. december).
Nog geen lid van de filmclub? Laat ons weten. Leden 2020 zijn automatisch lid in 2021.
Eerste filmavond: dinsdag 5 oktober.
Kosten lidmaatschap €5 p.p. per seizoen. Kosten film €6 per avond.
Meer informatie exclusief aan leden van de Filmclub.

 


http://www.eenpassievoorboeken.nl/activiteiten

bestel@eenpassievoorboeken.nl of 026-362 89 59




 


Klik hier als u geen mail meer van ons wilt ontvangen.