Nature Today

Natuurberichten

donderdag 2 november 2023

Komend plantseizoen 250 hectare nieuw bos op Staatsbosbeheer-terrein

De komende maanden komt er naar verwachting zo’n 250 hectare nieuw bos bij op Staatsbosbeheer-terrein. “We gaan weer veel nieuwe bomen planten en zetten in op spontane bosontwikkeling”, stelt programmadirecteur Bos & Klimaat Harrie Hekhuis. “Eigenlijk willen we sneller. Maar de traagheid van veel procedures, zoals het verlenen van vergunningen, is zorgelijk.”

02.11.2023

Lees verder

Het kaasjeskruiddikkopje breidt zich verder uit

In 2009 werd er een kaasjeskruiddikkopje gezien in Nederland, voor het eerst sinds 1953. Sindsdien breidt de soort zich hard uit. Vanaf 2018 is het weer een officiële standvlinder in ons land, want toen was er tien jaar achtereen voortplanting geweest. Naast Zuid-Limburg, waar de soort de eerste tien jaar voornamelijk werd waargenomen, is de vlinder nu ook Zeeland aan het veroveren.

02.11.2023

Lees verder

Populatie gewone zeehonden daalt derde jaar op rij

Uit de meest recente monitoring van gewone zeehonden, tijdens de rui in de internationale Waddenzee, blijkt dat er vier procent minder dieren geteld zijn ten opzichte van 2022. Het is voor het derde jaar op rij dat een daling van het totaal aantal gewone zeehonden wordt vastgesteld, en de aantallen zijn nu vergelijkbaar met die in 2010.

01.11.2023

Lees verder

Hoe gedragen grote trekvissen zich bij de Haringvlietsluizen

Onderzoekers van Wageningen University & Research onderzoeken samen met Rijkswaterstaat hoe grote trekvissen zoals zeeforel, Atlantische zalm, zeeprik en Noordzeehouting de Haringvlietsluizen kunnen passeren. In oktober en november worden hiertoe voor het eerst de tachtig ontvangers uitgelezen. De resultaten worden gebruikt voor het optimaliseren van de openingen van de Haringvlietsluizen.

01.11.2023

Lees verder

Digitale systeem Wolvenmeldpunt verhuist naar BIJ12

De aanwezigheid van wolven in Nederland wordt in kaart gebracht dankzij waarnemingen die binnenkomen bij het Wolvenmeldpunt. Jaarlijks komt er een toenemend aantal meldingen binnen, afgelopen jaar zo'n vijfduizend. Omdat BIJ12 verschillende ‘wolventaken’ uitvoert – zoals het coördineren van de monitoring en de afhandeling van schade – verplaatst ook het Wolvenmeldpunt naar de website van BIJ12.

01.11.2023

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.