Nature Today

Natuurberichten

zondag 3 oktober 2021

Kans of paard van Troje: hoe pakt nieuwe Omgevingswet uit voor natuur en landschap?

Grijpen we als natuurliefhebbers de kans om natuurbehoud en -herstel de broodnodige impuls te geven via de Omgevingswet? Of laten we ons overtroeven door mensen die andere belangen hebben? Op 6 november staat deze vraag centraal op het landelijke symposium van De Heimans en Thijsse Stichting. Een fysieke bijeenkomst bij Wageningen University. Registreren kan nu.

03.10.2021

Lees verder

Gloednieuwe harlekijnslak ontdekt in Noordzee

Harlekijnslakken zijn zeenaaktslakken. De kopuitsteeksels doen denken aan die op een harlekijnsmuts, vandaar de naam. Uit ons gebied waren twee soorten bekend. In 2014 werd een derde familielid ontdekt in onze Noordzee. Onlangs beschreven onderzoekers uit Nederland, Rusland en Noord-Ierland nog een vierde soort, geheel nieuw voor de wetenschap. Deze werd in juni 2014 ook in Nederland aangetroffen.

03.10.2021

Lees verder

Natuurjournaal 3 oktober 2021

Kraanvogels op trek en kastanjes rapen.

03.10.2021

Lees verder

Stoepplantje van de week: straatliefdegras

Jaarlijks organiseert het Weekend van de Wetenschap samen met een kennisinstelling een publieksonderzoek. Tot oktober 2022, een jaar lang, is de Leidse Hortus die kennispartner, met als onderzoeksonderwerp stoepplantjes. Zo'n woord - noem je het stoepplantjes of onkruid - maakt verschil. Het stoepplantje van de week, straatliefdegras, heeft z'n populariteit misschien geheel aan de naam te danken.

03.10.2021

Lees verder

Weet jij het verschil tussen een dolfijn en een walvis?

Dit is een walvis! Nee, een dolfijn! Misschien is deze vraag nog nooit bij je opgekomen, maar zijn dolfijnen walvissen? We stellen ons bij een dolfijn en een walvis twee heel verschillend uitziende dieren voor. En misschien denk je dat je het verschil makkelijk kan zien. Maar zo eenvoudig is het niet...

02.10.2021

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.