Nature Today

Natuurberichten

Wednesday, 5 June 2024

Tegemoetkomingen in faunaschade gestegen naar 55 miljoen euro

Provincies keerden in 2023 voor ruim 55 miljoen euro uit aan tegemoetkomingen in faunaschade. Dat is 23 procent meer dan in 2022, toen bijna 45 miljoen euro werd uitbetaald. Het aantal aanvragen voor tegemoetkomingen steeg van bijna 7.700 naar circa 8.500.

05.06.2024

Lees verder

Sterke koralen ontdekt in extreme zeewatertemperaturen

Een team van onderzoekers heeft een grote diversiteit aan koraalsoorten ontdekt in extreme zeewatertemperaturen. Een uitgebreid onderzoek heeft buitengewone ecosystemen onthuld die inzicht bieden in de veerkracht en aanpassing van koralen. Het onderzoek naar de mariene biodiversiteit in Raja Ampat, Indonesië is gepubliceerd in de wetenschappelijke tijdschriften Diversity en PeerJ.

05.06.2024

Lees verder

Paddenstoelen extreem vroeg dit jaar

Een waarnemer van de Nederlandse Mycologische Vereniging deed op 29 mei een bijzondere ontdekking. In de buurt van het Caitwickerzand (Gelderland) zag hij verschillende paddenstoelen, waaronder honderden 'Hanenkammen'. Het is zeer ongebruikelijk om zo vroeg in het jaar paddenstoelen te zien. Paddenstoelen komen door klimaatverandering steeds eerder in het seizoen tevoorschijn dan we gewend waren.

05.06.2024

Lees verder

Natuurjournaal 5 juni 2024

Piepende ransuiltjes en paarse pluimen.

05.06.2024

Lees verder

Broed op je stem bij de EU-verkiezingen met deze vijf tips

Aankomende donderdag, 6 juni, stemmen we voor het Europees Parlement. Veel van ons landbouw-, natuur- en klimaatbeleid wordt in Brussel bepaald. De uitslag van deze verkiezingen is dus erg belangrijk voor vogels en natuur. Misschien wel belangrijker dan ooit. Maar waar moet je precies op letten als je wilt stemmen voor vogels en natuur?

04.06.2024

Lees verder

Organen-op-chip klaar voor onderzoek naar slangengif

Een 3D-model van imitatiebloedvaatjes maakt het nu mogelijk om exact te kijken hoe slangengif de bloedvaten aanvalt, zonder gebruik te hoeven maken van proefdieren. Dit nieuwe onderzoeksmodel, een zogenaamde 'organ-on-a-chip', is ontwikkeld door een onderzoeksteam van de Vrije Universiteit Amsterdam, MIMETAS en Naturalis Biodiversity Center.

04.06.2024

Lees verder

De groene longen van de Veluwe liggen op de noordoostflank

Er zijn zorgen over de Veluwe vanwege droogtestress, bodemverzuring en een gebrek aan mineralen. Wanneer we de Veluwe als systeem bekijken, blijken er toch volop kansen te liggen voor revitalisering. Zonder dat dit enorme omgevingsconsequenties heeft. Bij recent uitgevoerde analyses voor Geldersch Landschap & Kasteelen op de Oost-Veluwe ontdekten we kansen voor het herstellen van doorstroomveen.

04.06.2024

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.