Nature Today

Natuurberichten

Friday, 5 November 2021

Massale steun voor Europese Boer-tot-Bordstrategie en verduurzaming landbouw

Natuurmonumenten, WWF NL, Vogelbescherming Nederland, LandschappenNL, SoortenNL en Natuur & Milieu roepen op om de doelstellingen uit de Boer-tot-Bordstrategie op te nemen in het regeerakkoord en nationaal beleid. In deze strategie staan bijvoorbeeld concrete afspraken op het gebied van bestrijdingsmiddelen en mest. Dit moet leiden tot een duurzamere landbouw en een toenemende biodiversiteit.

05.11.2021

Lees verder

Nieuw zicht op toxische druk in Nederlands oppervlaktewater

In de Atlas Natuurlijk Kapitaal geven zes nieuwe kaarten een beeld van de toxische druk van giftige stoffen en stoffenmengsels in het Nederlandse oppervlaktewater. Hoe hoger de druk, hoe meer het leven in en rond het water wordt belemmerd. Dit leven is een graadmeter voor de kwaliteit van ons water. Het opsporen en aanpakken van giftige stoffen en stofmengsels is dus belangrijk.

05.11.2021

Lees verder

Natuurjournaal 5 november 2021

Knetterende roodborsten en huilende paddenstoelen.

05.11.2021

Lees verder

Wereldzwerver: libel vliegt non-stop de oceaan over

Libellen kunnen goed vliegen en zwervers kunnen daardoor ver van hun geboortestreek aangetroffen worden. Maar dat ze ook, net als trekvogels, duizenden kilometers kunnen afleggen is bijna onvoorstelbaar. Eén soort spant daarbij de kroon: de wereldzwerver. Daarvan is bekend dat de libel meer dan 2000 kilometer kan vliegen. En dat aan een stuk, dus zonder pauzes.

04.11.2021

Lees verder

ICES advies: alle visserij op paling moet stoppen

Vandaag heeft de International Council for the Exploration of the Seas (ICES) haar Paling-advies uitgebracht aan de Europese Commissie. Duidelijke woorden: palingvisserij moet in heel Europa stoppen. Niet alleen de visserij op volwassen paling, maar ook de visserij op jonge paling (glasaal). Ondanks genomen maatregelen is er helaas geen stijgende lijn richting herstel te zien.

04.11.2021

Lees verder

Provincie Utrecht ontvangt 17 miljoen euro van het Rijk voor versterking natuur

Provincie Utrecht gaat 17 miljoen euro extra investeren in het herstellen van natuur in Natura 2000-gebieden. De Rijksoverheid stelt dit bedrag aan de provincie beschikbaar. De investering is bedoeld om de Utrechtse natuur te versterken en zo de gevolgen van stikstofuitstoot beter op te vangen.

04.11.2021

Lees verder

De wisent als eco-ingenieur: Nederlands succes inspireert de introductie van wisenten in Groot-Brittannië

De wisent, het grootste levende landzoogdier van Europa, wordt in verschillende Europese landen al jaren met succes ingezet voor de begrazing van natuurgebieden. Na onder meer Nederland, Polen, Duitsland en Spanje introduceert nu ook Groot-Brittannië dit imposante dier in het landschap. In opdracht van Kent Wildlife Trust brachten twee rangers een studiebezoek aan wisentenprojecten in Nederland.

04.11.2021

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.