Nature Today

Natuurberichten

vrijdag 9 februari 2024

Paarse knoopzwam vereist microscopisch onderzoek voor determinatie

Een wandeling in de buurt met een kleinkind in de kinderwagen bracht een paar interessante soorten zakjeszwammen aan het licht. Veel zakjeszwammen moeten microscopisch worden gedetermineerd. Dat komt omdat er soorten zijn die als twee druppels water op elkaar kunnen lijken. Dat geldt ook voor de algemeen voorkomende Paarse knoopzwam.

09.02.2024

Lees verder

Situatie vogelgriep momenteel rustig, maar alertheid blijft geboden

Sinds de laatste grote uitbraak van vogelgriep onder voornamelijk meeuwen en sterns in een groot deel van 2023, is het relatief rustig met de verspreiding van vogelgriep onder wilde vogels in Nederland. Het virus is echter nog niet weg. Alertheid op zieke en dode vogels blijft nodig.

09.02.2024

Lees verder

Natuurjournaal 9 februari 2024

Edelherten nog in winterjas en hoe herken je de tafeleend?

09.02.2024

Lees verder

Kruidenrijk grasland: balanceren tussen biodiversiteit en productie

Recent zijn de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar kruidenrijk grasland. De conclusie is dat productief kruidenrijk grasland een betere basis vormt voor het behoud van bovengrondse biodiversiteit in het agrarisch gebied dan blijvend grasland, maar geen alternatief is voor extensief kruidenrijk grasland. Voor behoud van biodiversiteit is extensief kruidenrijk grasland onmisbaar.

08.02.2024

Lees verder

Eerste glasaal van 2024 opnieuw bij Halfweg

Op 7 februari is de eerste glasaal van het seizoen gevangen. Deze 'babypaling' zwom via de vispassage van Gemaal Halfweg richting de boezem van Rijnland en kwam zo in de monitoringsfuik terecht. Ook in 2020, 2022 en 2023 waren de eerste meldingen op deze locatie. De vangst markeert de start van de jaarlijkse intrek van paling vanuit zee naar het zoete water en de start van de glasaalmonitoring.

08.02.2024

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.