Nature Today

Natuurberichten

woensdag 10 maart 2021

Herken de wilde kat

De wilde kat is in Nederland in opmars vanuit het zuiden van het land. In Zuid-Limburg leeft een kleine populatie en ook in Brabant zijn de afgelopen jaren de eerste waarnemingen gedaan. Maar hoe herken je een wilde kat? Waar moet je op letten? En wat als je denkt een wilde kat gezien te hebben? Een aantal kenmerken en verschillen met een huiskat helpen je verder.

10.03.2021

Lees verder

Het telseizoen is begonnen: wie telt er allemaal mee?

RAVON zet zich in voor de studie en bescherming van reptielen, amfibieën en vissen. Samen met tal van vrijwilligers tellen we hoe vaak en waar deze soorten voorkomen. Deze gegevens geven ons een goed beeld hoe het met de dieren in Nederland gesteld is. Meetellen? Dat kan!

10.03.2021

Lees verder

Natuurjournaal 10 maart 2021

Lepelaar keert terug, kleine vos vliegt.

10.03.2021

Lees verder

Help mee in de strijd voor een goede Europese natuurherstelwet!

De Europese Commissie is een publieksconsultatie gestart over een wet op het gebied van natuurherstel. Alle inwoners van de Europese Unie mogen hun mening geven over hoe deze wet eruit zou moeten zien. Dat is belangrijk, want het gaat slecht met de Europese biodiversiteit. Stevige wetgeving is een belangrijke stap in de richting van natuurherstel.

09.03.2021

Lees verder

Invasieve exoten: Tuin er niet in!

De dagen lengen, de vogels beginnen te fluiten en veel mensen krijgen zin om in hun tuin te werken en nieuwe tuinplanten aan te schaffen. Weet jij welke tuinplanten een risico kunnen zijn voor de natuur? Daar hebben wij nu een handige hulp voor!

09.03.2021

Lees verder

Invloed van vermest grondwater op kwelafhankelijke ecosystemen

Als gevolg van decennialange bemesting op landbouwgronden in infiltratiegebieden, zullen kwelafhankelijke natuurgebieden in beekdalen steeds meer last hebben van de vervuilende stoffen. Kennisnetwerk OBN deed onderzoek naar het effect van belastende stoffen en bekeek hoe beheerders hier het beste mee om kunnen gaan.

09.03.2021

Lees verder

Brandharen van processierupsen in beeld

Processierupsen hebben een wapen om zich te verdedigen: heel veel brandharen. Het zijn niet de langere witte haren die als eerste opvallen. De brandharen zijn microscopisch klein en zitten in grote aantallen bij elkaar in zogenaamde spiegels op de rug. In dit bericht brengen we de brandharen zeer gedetailleerd in beeld en laten we zien hoe brandharen vrijkomen als rupsen zich bedreigd voelen.

09.03.2021

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.