Nature Today

Natuurberichten

Wednesday, 10 May 2023

Ontdek reptielen in jouw buurt

Na een late start zijn alle reptielen wakker uit hun winterslaap. De laatste gladde slang ontwaakt terwijl de hazelwormen in een knoop liggen en de zandhagedis een paringsmars opvoert. Wil je meer weten over de Nederlandse reptielen? Vanaf nu zijn ze te volgen via Nature Today! Bekijk in de app welke soorten bij jou voorkomen en blijf jaarrond op de hoogte met de knop ‘Volg deze soort’.

Ontdek de reptielen in de Nature Today-app!

Weg met gesnotter en hitte-overlast?

De gemiddelde temperatuur in Nederland stijgt en we krijgen vaker te maken met hittegolven. Welke effecten heeft dit op onze gezondheid en welke rol speelt onze leefomgeving hierbij? In samenwerking met Naturalis starten onderzoekers van het Radboudumc een onderzoek naar hoe we onze omgeving zo optimaal mogelijk kunnen inrichten, en daarvoor zoeken ze hulp bij stadsbewoners.

10.05.2023

Lees verder

Gelders korstmossenmeetnet volgt ontwikkeling van ammoniakconcentraties in de lucht

Korstmossen reageren snel op veranderingen in de luchtkwaliteit. In Gelderland worden korstmossen op bomen dan ook al ruim dertig jaar gebruikt om de effecten van het ammoniakbeleid in kaart te brengen. Recent onderzoek toont aan dat de effecten van ammoniak op korstmossen de laatste twintig jaar zijn toegenomen, ook in Natura 2000-gebieden.

10.05.2023

Lees verder

Natuurjournaal 10 mei 2023

Egeltjes in miniatuur en ondergronds reuzeninsect.

10.05.2023

Lees verder

Een tweede leven voor Kalkraket

Voorbije maand zijn er drie nieuwe vindplekken aan het licht gekomen van de zeer zeldzame Kalkraket. In voorafgaande jaren gingen daar al een enige vondsten aan vooraf. De trend is duidelijk, de opkomst van deze bijzonderheid een feit. Hoe is deze opleving te verklaren?

09.05.2023

Lees verder

Naar een gezonde bosgroeiplaats: actuele kennis gebundeld

De bossen in ons land staan onder druk door verzuring, vermesting, verdroging, ziekten en plagen. Versterkt door recente weersextremen zoals droogte en stormen. Momenteel zijn de gevolgen en problemen vooral zichtbaar bij fijnspar, lariks, eik en es in bossen op de hogere zandgronden. De Bosgroepen bundelden hun kennis tot praktische folders met theorie, een beslisboom en mogelijke maatregelen.

09.05.2023

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.