Nature Today

Natuurberichten

zondag 12 mei 2024

Pilot walviskadaver Rottumerplaat afgerond

Rijkswaterstaat en Wageningen Marine Research (WMR) hebben de pilot met het walviskadaver op Rottumerplaat onlangs afgerond. Onderzoekers van WMR volgden twee jaar lang het afbraakproces en de invloed ervan op bodem en biodiversiteit.

12.05.2024

Continue reading

Nog nooit zo’n vroege lente

Bloei en bladontplooiing begonnen gemiddeld een maand eerder dan wat vijftig jaar geleden normaal was. Niet eerder begon het voorjaar zo vroeg door de recordhoge temperaturen. In april dreigde massale vorstschade. Een nieuw gepubliceerde studie laat zien dat de kans daarop sterk afneemt in de toekomst. Dit jaar geeft een inkijkje in hoe een normaal jaar er aan het eind van deze eeuw uit kan zien.

12.05.2024

Continue reading

Natuurjournaal 12 mei 2024

Bloeiende bieslook voor insecten en gele hagedoornvlinder in de tuin

12.05.2024

Continue reading

Plant & insect: zeekool

De aanwezigheid van zeekool op de lijst van veertig kandidaten voor de titel Nationale Bloem was verrassend. Zeekool is een rotsbewoner, die het bij ons goed uithoudt op de kunstmatige rotsen waarmee we onze kusten beveiligen: de zeedijk. En, verrassing, in de tuin doet hij het prima en het is een monumentale moestuinplant.

12.05.2024

Continue reading

Belangrijke nieuwe inzichten voor zeldzame Caribische palmen

Recente genetische studies naar de inheemse palmsoorten in het Nederlands Caribisch gebied, met name naar Sabal antillensis op Curaçao en Sabal lougheediana op Bonaire, hebben cruciale inzichten opgeleverd die bevestigen dat deze twee soorten endemisch zijn voor hun respectievelijke eilanden.

11.05.2024

Continue reading

Van mossen op de stadsmuur tot waterbeestjes in de gracht: kom 25 mei naar Wageningen voor een dag vol biodiversiteit

Wie denkt dat stadsnatuur weinig voorstelt, moet op 25 mei naar Wageningen komen. Daar organiseren Wageningen University & Research (WUR), gemeente Wageningen, KNNV en Stadslab Wageningen een Biodiversity Challenge voor jong en oud. Ga mee met excursies in en om het centrum, ontdek de waterbeestjes in de gracht en bezoek de doe-markt in de Grote Kerk.

11.05.2024

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.