Nature Today

Natuurberichten

Friday, 13 October 2023

Webinar: omgaan met exoten in bagger, maaisel en grond

Of je nu een berm maait, een sloot baggert, een dijk versterkt of een stuw plaatst; de kans dat je bij het uitvoeren invasieve exoten tegenkomt en verspreidt is groot. Daarom is er een onlangs een Praktisch handelingskader geschreven. Op 24 oktober 2023 wordt dit kader toegelicht in een gratis webinar. Praktijkervaring van de deelnemers wordt gebruikt om het handelingskader verder te optimaliseren

13.10.2023

Lees verder

Opvallend veel Grijze slanke amanieten in het Robbenoordbos

In veel regio’s in Nederland viel het tot nu toe met de paddenstoelen nogal tegen. De diehards die tegen beter weten in toch bleven zoeken naar paddenstoelen krijgen eindelijk hun verdiende loon. Een prachtige locatie waar wel 200 Grijze slanke amanieten stonden te pronken. De Grijze slanke amaniet werd het laatste decennia wel meer in het Robbenoordbos waargenomen, maar dit aantal is wel uniek.

13.10.2023

Lees verder

Natuurjournaal 13 oktober 2023

Zoek naar gele aardappelbovisten en smelleken vliegt zijn eten achterna.

13.10.2023

Lees verder

Klimaatscenario’s en een Klimaateffectatlas voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba

De (Nederlandse) Caribische eilanden worden geconfronteerd met ongekende uitdagingen als gevolg van klimaatverandering, waaronder de stijgende zeespiegel, toenemende orkanen, hittegolven en hevige regenval. Als reactie op deze bedreigingen heeft het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) klimaatscenario’s voor de BES-eilanden gepubliceerd.

12.10.2023

Lees verder

Noordse winterjuffer krijgt gezelschap

Winterjuffers zijn bijzondere libellen want ze overwinteren als volwassen juffer. De noordse winterjuffer is een zeldzame en Europees beschermde libel. Ze planten zich voort in de Wieden, Weerribben en in bossen (Kuinderbos en Voorsterbos) in aangrenzend Flevoland. De bruine winterjuffer neemt toe de laatste tijd. Gaat deze soort de noordse winterjuffer verdringen?

12.10.2023

Lees verder

Natuur ontwikkelen op landbouwgrond? Duik eerst de bodem in

Achtenzestig hectare landbouwgrond omvormen naar natuur. Dat is de ambitie van provincie Utrecht en landgoedeigenaar Stichting De Boom voor de komende jaren. Hoe gaat deze natuurontwikkeling in zijn werk? Wat vertelt de grond ons? En wat is bodemthee? De provincie Utrecht en het landgoed namen recent de proef op de som tijdens een veldbezoek én evaluatie met experts.

12.10.2023

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.