Nature Today

Natuurberichten

zondag 15 mei 2022

Mirjam Wiskerke wint Frater Willibrordus Prijs 2022

Met een beschrijving van een late koekoek en een stel baltsende witte kwikstaarten heeft Mirjam Wiskerke de Frater Willibrordus Prijs gewonnen. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. De prijs is in het leven geroepen voor de mooiste, meest inspirerende waarneming op de Fenolijn. Al meer dan twintig jaar is dat een vaste rubriek in Vroege Vogels.

15.05.2022

Lees verder

Zeer droge en zeer warme start van 2022 zorgt voor problemen in de natuur

Van veel planten en dieren in ons land wordt weer het uiterste gevergd. De zeer hoge temperaturen in combinatie met de zeer droge omstandigheden hebben op allerlei manieren invloed op hun overlevings- en voortplantingskansen. We hebben op Nature Today een droogtedossier aangemaakt. Uit de ruim 240 natuurberichten over dit onderwerp blijkt hoe groot de impact van droogte op de natuur is.

15.05.2022

Lees verder

Exotische kreeften bedreigen beschermde slakken

De beschermde en zeldzame Platte schijfhoren en Kleverige poelslak leven in vegetatierijk schoon water, vooral in laagveengebied. Ze nemen echter sterk af. Massaal toenemende exotische kreeften eten zowel waterplanten als de slakken. De sloten worden daardoor steeds soortenarmer. Is daar nog wat aan te doen?

15.05.2022

Lees verder

Natuurjournaal 15 mei 2022

Weidebeekjuffer vliegt en grijze zeehond heeft even rust.

15.05.2022

Lees verder

Stoepplantje van de week: hondsdraf

Wat is dat toch met blauwe bloemen? Mensen met een hekel aan de kleur blauw zijn zeer zeldzaam. Blauw verfrist, straalt rust en onschuld uit. Hemelsblauw, azuurblauw, koningsblauw; ze zijn allemaal even mooi. Hondsdraf kleurde de afgelopen weken hele wegbermen helderblauw tot paarsblauw. Heel soms kom je een roze of wit bloeiend exemplaar tegen.

14.05.2022

Lees verder

Krappe huizenmarkt voor garnalen

Symbiotische garnalen - garnalen die samenleven met andere soorten - verhuisden tijdens hun evolutie meerdere keren naar een andere gastheer, ontdekten onderzoekers van Naturalis. Van schelp naar zakpijp - en soms zelfs weer terug.

14.05.2022

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.