Nature Today

Natuurberichten

maandag 17 juli 2023

Hoeveel muggenoverlast had je afgelopen weekend?

Al drie jaar loopt een landelijk onderzoek naar de verspreiding van steekmuggen en van door muggen overdraagbare virussen. Doe mee met het onderzoek en geef via Muggenradar.nl door welke mate van muggenoverlast je afgelopen weekend ervaren hebt. De opties zijn ‘Geen overlast’, ‘Een beetje overlast’, ‘Veel overlast’ en ‘Heel veel overlast’. Dank voor je bijdrage.

Meld mate van muggenoverlast op Muggenradar.nl

Welke zweefvlieg is dat?

Zweefvliegen komen overal voor, tot in iedere tuin. Niet zo gek, want de familie is met 340 inheemse soorten de meest soortenrijke vliegenfamilie in ons land. De volwassen vliegen spelen een rol in bloembezoek en bestuiving. De larven van veel soorten eten bladluizen. In de familie komen de mooiste voorbeelden van mimicry voor. Maar hoe hou je al die geel-zwarte beesten uit elkaar?

17.07.2023

Lees verder

Week van de knikmossen

Er komen talloze mossen in Nederland voor. De knikmossen vormen een erg onbekende groep binnen de mossen. Sommige knikmossen behoren echter tot de meest voorkomende mossensoorten van Nederland. Veel algemene soorten zijn gelukkig niet zo moeilijk te herkennen. Daarom is het nu de week van de knikmossen.

17.07.2023

Lees verder

Natuurjournaal 17 juli 2023

Grote groene sabelsprinkhaan tjsirpt in de bosjes en gewone zeehond is aan het zonnen.

17.07.2023

Lees verder

Wat als het water maar blijft komen?

Het klimaat verandert en dat merken we de afgelopen weken aan hitte en droogte. Áls het eens regent, dringt water de bodem niet meer in: de grond is zo uitgedroogd dat water op stof blijft liggen. Hoe anders is dat in onze natuurgebieden! In Wolfhaag, Zuid-Limburg, zien we hoe planten en bodem het water als een spons opnemen waardoor het op z’n minst véél geleidelijker het dal instroomt.

16.07.2023

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.