Nature Today

Natuurberichten

zaterdag 18 mei 2024

De Gewone boomwrat minder gewoon dan ooit gedacht

Vorige week zaterdag troffen we weer van die grijze bolletjes aan op een rotte stam van een dode den. Tot nu toe noteerden we deze soort als de Gewone boomwrat en hiermee was de kous af. Hij wordt ook wel Bloedweizwam genoemd als hij er in een pril stadium nog oranje tot karmijnroze uitziet. En zo zijn er nog wel meer Nederlandse namen te noemen. Wat is de Gewóne boomwrat precies?

18.05.2024

Lees verder

Hoe biodivers zijn de oevers in jouw buurt? Doe een oevercheck

Op 15 mei is het zevende seizoen van de oeverplantencheck begonnen. Oeverplanten is een burgeronderzoek waarbij de kwaliteit van de oevervegetatie in kaart wordt gebracht. Naturalis heeft daarbij jouw hulp hard nodig. Je neemt deel door de vegetatie van een oeverstrook te registreren via de Oeverplanten-app.

18.05.2024

Lees verder

Natuurjournaal 18 mei 2024

Vingerhoedskruid in bloei en elektrisch geladen hommels.

18.05.2024

Lees verder

Pinksteren is voor de strandbroeders

Eerste en Tweede Pinksterdag – 19 en 20 mei – staan op de Waddeneilanden in het teken van de vogels die op het strand broeden. Boswachters en handhavers van de verschillende terreinbeheerders en van gemeenten, Rijkswaterstaat, provincie en het ministerie van LNV zijn op verschillende plekken zichtbaar om aandacht te vestigen op kwetsbare vogels als dwergstern en strandplevier.

17.05.2024

Lees verder

Bescherming nesten bontbekplevier leidt tot meer broedsucces

Kwetsbare nestjes van de bontbekplevier lokaliseren en afschermen om het broedsucces te vergroten. Dat doet Staatsbosbeheer samen met andere natuurorganisaties en zo’n vijftig vrijwilligers de afgelopen vier jaar in Nationaal Park de Oosterschelde. Het resultaat: een derde meer broedsuccessen.

17.05.2024

Lees verder

Oosterscheldekreeft blijkt unieke, geïsoleerde populatie

Uitgebreid DNA-onderzoek heeft aangetoond dat de Oosterscheldekreeft een unieke, geïsoleerde populatie vormt en zich duidelijk onderscheidt van kreeftenpopulaties elders in Europa. Omdat de Oosterscheldekreeft kwetsbaar is voor drukfactoren is aandachtige monitoring noodzakelijk voor goed beheer. Dit concluderen de onderzoekers in hun publicatie in het ICES Journal of Marine Science.

17.05.2024

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.