Nature Today

Natuurberichten

zaterdag 19 maart 2022

Australische wilde dieren in gevaar door catastrofale overstromingen

Er wordt gevreesd voor de Australische wilde dieren nu catastrofale overstromingen dezelfde gebieden treffen die door de bosbranden van de Black Summer in 2019-2020 werden verwoest. IFAW heeft met spoed noodhulp verleend aan haar partners, dierenbeschermingsorganisaties en dierenverzorgers in New South Wales en Queensland om steun en hulp te bieden in de nasleep van het noodweer.

19.03.2022

Lees verder

Profiteren Groningse akkervogels van het agrarisch natuurbeheer?

Akkerbouwgebieden waren van origine zeer vogelrijk, maar door intensivering van de landbouw zijn akkervogels sterk afgenomen. Het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) is het beleidsinstrument voor de bescherming van akkervogels. In Groningen worden deze maatregelen geclusterd in de beste akkervogelgebieden, om ‘meer te doen in minder gebieden’. Wat heeft deze aanpak opgeleverd?

19.03.2022

Lees verder

Natuurjournaal 19 maart 2022

Eerste zwaluwen terug in het land en stijve naaldvaren lokaal veel gezien.

19.03.2022

Lees verder

Klimaatverandering kan blauwalgen giftiger maken

Bepaalde blauwalgen zijn giftig. Door een veranderend klimaat kunnen dat er meer worden. Maar wat die giftigheid bepaalt, weten we nog niet goed. Dedmer van de Waal van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) wil dat nu met een Europese beurs van 2 miljoen euro ontdekken. “Van een kleine cel tot aan het volledige ecosysteem: met nieuwe technieken gaan we het helemaal uitpluizen."

18.03.2022

Lees verder

Bloedbacterie zorgde voor piek in aantal walvisstrandingen

In 2021 strandden er 721 walvissen in Nederland, veel meer dan het gemiddelde van 570 per jaar. Het hoge aantal vorig jaar kwam met name doordat er in augustus meer dan 350 dode bruinvissen op de Waddeneilanden aanspoelden, vooral vrouwtjes. De bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae is de doodsoorzaak.

18.03.2022

Lees verder

Kennisspecial: soorten herkennen en beschermen

Wil jij meer weten over de planten en dieren die in Nederland leven? Doe dan mee aan de gratis Kennisspecial van SoortenNL en het Groen Traineeship! Je leert welke soorten er in ons land voorkomen, waar je ze kan vinden en hoe je ze kan beschermen. Ook leer je meer over de invloed van het klimaat en stikstof op de natuur.

18.03.2022

Lees verder

Eikelmuis is een half jaar 'van de wereld'

Gaap, vandaag is het Wereld Slaapdag. Stel dat je een half jaar achter elkaar slaapt, hoe ben je er dan aan toe? De Nederlandse eikelmuis presteert dat ieder jaar en mede door de zachte winter kunnen we daar nu iets van laten zien. Geniet mee van het filmpje en krijg een kijkje in de winterslaap van de eikelmuis in het Jaar van de Eikelmuis.

18.03.2022

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.