Nature Today

Natuurberichten

zaterdag 21 januari 2023

Voor het eerst in 45 jaar geen Indiase neushoorns gestroopt

Assam in India, waar de grootste populatie eenhoornige neushoorns ter wereld leeft, telt vandaag de dag bijna 2.900 dieren. De soort was ooit wijdverspreid in de hele noordelijke regio, maar werd begin jaren 90 door stroperij aan de rand van de afgrond gebracht. Dankzij de inspanningen van IFAW en Wildlife Trust of India is de soort nu in het noordoosten van India in aantal verdubbeld.

21.01.2023

Lees verder

GPS-zenders bron voor biodiversiteitsonderzoek

Wereldwijd zijn tienduizenden dieren met GPS-zenders uitgerust. Onderzoekers gebruiken de gegevens om diergedrag te bestuderen, of om soorten te beschermen. Ook vertellen de zenders veel over de verspreiding van soorten. Een onderzoeksteam heeft nu de vertaalslag gemaakt die het eindelijk mogelijk maakt om GPS- gegevens in te zetten voor biodiversiteitsonderzoek.

21.01.2023

Lees verder

Natuurjournaal 21 januari 2023

Kuifeend heeft matje en kleine voorjaarsspanner is al ontpopt.

21.01.2023

Lees verder

Zeearend voelt zich steeds beter thuis in Nederland

Een van Europa’s grootste roofvogels, de zeearend, voelt zich steeds beter thuis in Nederland. Het aantal is de afgelopen jaren verdubbeld. En die groei zou zich weleens door kunnen zetten. “Vooral als het lukt om voor grote natuurgebieden met voldoende rust te zorgen en slim om te gaan met windturbines”, zegt Andrea van den Berg, Staatsbosbeheermedewerker en bestuurslid Werkgroep Zeearend.

20.01.2023

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.