Nature Today

Natuurberichten

dinsdag 21 november 2023

Veilig een rivierkreeft op je bord: kop of staart?

In Nederland mag worden gevist op uitheemse rivierkreeften voor consumptiedoeleinden. Rivierkreeften houden zich op in de waterbodem. Hierdoor kunnen eventuele verontreinigingen die zich in de waterbodem bevinden, in de dieren terechtkomen. Onderzoek laat zien dat staartvlees overwegend veilig is om te eten, terwijl kopvlees van kreeften vaak hogere gehaltes bevat.

21.11.2023

Lees verder

Geschubde mannetjesvaren kiest voor regenrijke bosgebieden

Dit jaar, 2023, is hard op weg het natste jaar te worden sinds het begin van de metingen in 1906, zo meldt het KNMI. Er valt tegenwoordig gemiddeld twintig procent meer regen dan een eeuw geleden. Ook de winters zijn de afgelopen vijftig jaar minder streng geworden. Planten met een voorkeur voor milde winters profiteren hiervan. Een van die soorten is de Geschubde mannetjesvaren.

21.11.2023

Lees verder

Natuurjournaal 21 november 2023

Dikke puisten op bomen en welke naaldboom laat zijn naalden vallen?

21.11.2023

Lees verder

Winterjuffers verbergen zich

Er zijn, zo laat in het jaar, niet veel libellen meer. Een enkele steenrode of bruinrode heidelibel, paardenbijter of houtpantserjuffer kun je nog tegenkomen. En natuurlijk de winterjuffers! Die zoeken nu hun overwinteringsplekken.

20.11.2023

Lees verder

Vroege vondst Narcisamaniet in het Noordhollands Duinreservaat

Afgelopen week werden er in een berm van het Noordhollands Duinreservaat bij Bergen (NH) twee mooie Narcisamanieten ontdekt. De Narcisamaniet wordt in Nederland meestal pas vanaf juli gemeld, maar meldingen van april en mei of nog eerder komen geregeld voor.

01.06.2016

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.