Nature Today

Natuurberichten

dinsdag 23 juni 2020

Nesten van zwarte sterns extra beschermd

Veel zwarte sterns broeden tegenwoordig op kunstmatige nestvlotjes. Trouwe vrijwilligers leggen die uit in sloten in het agrarisch gebied en in moerasgebieden. De zwarte sterns maken er dankbaar gebruik van. Zo weten ze toch hun kuikens groot te brengen. Helaas weten marterachtigen de vlotjes ook steeds beter te vinden. Daar proberen we iets aan te doen.

23.06.2020

Lees verder

Natuurjournaal 23 juni 2020

Wilde marjolein bloeit en roodborsttapuit broedt voor derde keer.

23.06.2020

Lees verder

Kunstlicht leidt tot afname nachtvlinders

Nachtelijke verlichting heeft invloed op onze natuur, maar het was onduidelijk hoe groot die invloed is. Nu is er voor het eerst bewijs uit een uniek experiment. Verlichting in bosranden leidt op langere termijn tot de afname van het aantal nachtvlinders.

22.06.2020

Lees verder

Ochtendlied mannetjeskoolmees trekt geen vrouwtjes aan maar juist andere mannetjes

Vrouwtjeskoolmezen blijven weg uit het territorium van een fanatieke mannelijke zanger, terwijl concurrerende mannetjes juist worden aangetrokken door het ochtendlied. Dat is de opvallende conclusie van een onderzoek van Wageningen University & Research. Deze uitkomst staat haaks op de gangbare gedachte dat mannetjesvogels hun ochtendlied zingen om indruk te maken op vrouwtjes.

22.06.2020

Lees verder

Invasieve exoten worden ook in Brabant aangepakt

Wat hebben de nijlgans, muntjak en wasbeerhond gemeen met de waterhyacint, de letterschildpad en de reuzenberenklauw? Ze staan allemaal op de Europese lijst van invasieve exoten die een bedreiging vormen voor onze inheemse biodiversiteit van flora en fauna en/of de ecosystemen. En die daarom bestreden dienen te worden in de landen waar ze niet thuis horen.

22.06.2020

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.