Nature Today

Natuurberichten

zaterdag 23 maart 2024

Biodiversiteitsherstel: waar begin je als organisatie?

De biodiversiteitscrisis is een risico voor onze samenleving en economie. Organisaties kunnen hier iets aan doen door biodiversiteitbewuste stappen te maken. Maar waar begin je als organisatie? Alliander, Impact Institute en Naturalis Biodiversity Center hebben een besturingsmodel voor biodiversiteit ontworpen dat laat zien welke bedrijfsonderdelen impact hebben.

23.03.2024

Lees verder

Hoe houd je de dijkviltbraam in toom?

Nederland is echt een bramenland. Van nature komen hier ruim tweehonderd verschillende soorten bramen voor. Helaas hebben we in Nederland ook last van de invasieve exoot dijkviltbraam. Deze soort is aan een snelle opmars bezig en blijkt zeer lastig te bestrijden. Op welke manieren kunnen beheerders de soort kwijtraken of in toom houden? OBN Natuurkennis schreef hier een advies over.

23.03.2024

Lees verder

Toevallige ontmoeting leidt tot actieplan vliegend hert

Het vliegend hert kwam in Nijmegen toevallig op zijn pad, letterlijk. Dat maakte indruk. Daarop besloot beeldend kunstenaar Boudewijn Corstiaensen links en rechts eens wat navraag te doen. Hoe een eenmalige ontmoeting leidde tot een gemeentebreed actieplan voor een bijzondere diersoort.

23.03.2024

Lees verder

Natuurjournaal 23 maart 2024

Zanglijsters leggen eieren en op zoek naar de kegelbijvlieg.

23.03.2024

Lees verder

Wanneer sluipen de eerste libellen uit?

Er zijn de afgelopen zonnige lentedagen al veel vlinders gezien. Naast de vlinderoverwinteraars ook al veel die als pop de winter hebben doorgebracht en nu tevoorschijn zijn gekomen. Bij de libellen zijn het nog vooral de twee winterjuffers die gezien zijn. De komende weken zullen de eerste libellen die als larve hebben overwinterd uit hun larvehuidje komen: het zogenaamde uitsluipen.

22.03.2024

Lees verder

Droge voeten houden? Nieuwe kaart brengt kans op overstroming in beeld

Het is vandaag Wereld Water Dag. Deze dag riep de VN in 1993 uit om aandacht te vragen voor de nationale en wereldwijde waterproblematiek. Een nieuwe kaart op Atlas Leefomgeving toont de kans dat er in Nederland een overstroming komt vanuit zee, meren of de grote rivieren. Atlas-redacteur Jeannine onderzoekt of ze zelf droge voeten houdt en wat voor gevolgen overstromingen voor de natuur hebben.

22.03.2024

Lees verder

Grote zorgen inheemse leiders over Braziliaanse Cerrado: 'Ons gevecht is ook jouw gevecht'

“Het is moeilijk om de Cerrado te doorkruisen, waar je elke boom kent, elke plant kent. Wetende dat de volgende keer dat je in dit gebied komt, het grotendeels weg is.” Dit zei Isabel Figuieredo - Ecoloog en Coördinator bij ISPN (Instituut voor Maatschappij, Bevolking en Natuur) - vorige week over dit Braziliaanse gebied tijdens een bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

22.03.2024

Lees verder

Steppekiekendief: van dwaalgast naar schaarse doortrekker

Om in Nederland een steppekiekendief te zien, hoef je in tegenstelling tot voor veel andere schaarse soorten niet naar de kust. Met enig geluk kun je er ook een in het binnenland langs zien komen. De beste perioden zijn de trekmaanden april, mei, september en oktober. In recente jaren blijven echter ook in de zomer en winter regelmatig exemplaren langere tijd aanwezig.

22.03.2024

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.