Nature Today

Natuurberichten

vrijdag 25 maart 2022

Natuurherstel en voedselzekerheid gaan hand in hand: steun de oproep RESTORENATURE

Voor sommigen is de tragische oorlog in Oekraïne een argument om de transitie naar duurzaamheid te traineren. En met succes. Op 23 maart zou de Europese natuurherstelwet worden gepresenteerd, maar de Europese Commissie heeft de nieuwe wet uitgesteld. Terwijl het juíst nu tijd is om sneller te verduurzamen. Daarom roepen drie natuurorganisaties op tot het tekenen van de petitie tot natuurherstel.

25.03.2022

Lees verder

Het kantelpunt van de Amazone komt steeds dichterbij, wat betekent dit?

Het is het grootste overgebleven regenwoud ter wereld. Je vindt er eeuwenoude bomen, heldere rivieren, dieren als de jaguar en honderden inheemse gemeenschappen. De Amazone is ook onmisbaar voor ons. Er ligt namelijk een enorme hoeveelheid koolstofdioxide (CO2) opgeslagen. De Amazone stevent nu af op een kantelpunt, waardoor het regenwoud zoals we het nu kennen, voorgoed kan verdwijnen.

25.03.2022

Lees verder

Natuurjournaal 25 maart 2022

Edelhert verliest gewei en roodborst begint met broeden.

25.03.2022

Lees verder

Verwarrende vlinders in maart: kijk uit naar boomblauwtje en oranje berkenspanner

Dankzij het zonnige weer zijn de vlinders helemaal losgekomen. Per dag worden er vele honderden ingevoerd op de portals Waarneming.nl en Telmee. Een team van experts is dagelijks bezig om de waarnemingen te controleren en nemen indien nodig contact op met de waarnemers. De meeste meldingen kloppen, maar er zijn een paar soorten die soms foutief worden benoemd.

24.03.2022

Lees verder

Nederland wordt al groen, ruim drie weken eerder dan normaal

De astronomische lente is nog maar net begonnen en nu al beginnen de witte paardenkastanjes, berken, wilde lijsterbessen, appels en peren met hun bladontplooiing. Door de hoge temperaturen dient het frisse lentegroen zich zo’n drie tot vier weken eerder aan dan normaal. De groene golf over Nederland gaat gepaard met prachtig bloeiende sierkersen en bloeiende dotterbloemen en pinksterbloemen.

24.03.2022

Lees verder

Dé vleermuis bestaat niet

Wereldwijd zijn er maar liefst 1454 soorten vleermuizen bekend. Ze zijn zo verschillend dat dé vleermuis dus eigenlijk niet bestaat. Toch lezen we nog regelmatig in nieuwsartikelen, onderzoeksrapporten of beleidsstukken over 'dé vleermuis' of 'de vleermuizen'; alsof het om één diersoort gaat. Hoogste tijd om meer te vertellen over de diversiteit van deze fascinerende dieren.

24.03.2022

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.