Nature Today

Natuurberichten

zaterdag 25 november 2023

De groene toekomst van Sint Eustatius en de redding van de grote kwartelduif

In lijn met het Natuur en Milieubeleidsplan Caribisch Nederland 2020-2030 (NMBP), loopt een baanbrekend project om kritieke milieu-uitdagingen aan te pakken en de unieke ecosystemen van Sint Eustatius te herstellen. Dit project combineert herbebossing met het beheer van invasieve soorten voor het cruciale behoud van de unieke biodiversiteit van het eiland.

25.11.2023

Lees verder

Roesje op zolder?

De meeste vlinders overwinteren als eitje, rups of pop. Dat geldt voor de dagvlinders, maar ook voor de nachtvlinders. Van de dagvlinders zijn citroenvlinder, dagpauwoog, kleine vos en gehakkelde aurelia de uitzondering, want ze overwinteren als vlinder. Van de nachtvlinders is het roesje een bekende vlinderoverwinteraar. Die kun je nu vinden, bijvoorbeeld bij u op zolder.

25.11.2023

Lees verder

Natuurjournaal 25 november 2023

Gevaarlijk moederkoren en welke merels zijn zwart én bruin?

25.11.2023

Lees verder

Effect steenmeel op heideherstel subtiel, maar risico op bijwerkingen lager dan met kalk

Het toedienen van steenmeel wordt op steeds meer plekken overwogen. Maar wat zijn de langetermijneffecten op de natuurkwaliteit? Onlangs is het OBN-onderzoek naar de middellange termijneffecten van steenmeel in droge en vochtige heide afgerond. Uit dit onderzoek blijkt dat steenmeel geen wondermiddel is, maar wel een waardevolle aanvulling kan zijn op het maatregelenpakket voor beheerders.

24.11.2023

Lees verder

Kalkskeletjes goed gereedschap voor klimaatonderzoekers

De fossiele kalkskeletjes van eencellige foraminiferen zijn prachtige geschiedenisboeken, bijvoorbeeld om de CO2-gehalten in de oceanen uit het verre verleden mee te reconstrueren. “Maar om die geschiedenis écht te begrijpen, moet je eerst begrijpen hoe deze eencellige organismen hun skeletjes precies bouwen.”

24.11.2023

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.