Nature Today

Natuurberichten

zaterdag 26 oktober 2024

Rietmoeras komt weer tot leven

In 2005 was de roerdomp verdwenen uit de rietmoerassen van de Oude Rijnstrangen in de Gelderse Poort. Sinds 2010 werkt Staatsbosbeheer stap voor stap aan het herstel van het rietmoeras. En met succes. De roerdomp is terug. “Dit voorjaar waren er achttien paren”, vertelt projectleider Theo Wijers trots. En niet alleen de roerdomp profiteert, ook de grote karekiet en het woudaapje zijn erbij gebaat.

26.10.2024

Continue reading

Natuurjournaal 26 oktober 2024

Reeën werpen hun geweien af en de 'rauschtijd' voor de zwijnen is begonnen!

26.10.2024

Continue reading

Carto: een nieuwe AI-tool voor de Nederlandse Cariben

De Dutch Caribbean Nature Alliance is trots om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van Carto. Dit is een innovatieve webapplicatie die is ontworpen om de manier waarop we belangrijke habitats in het Caribisch deel van het Koninkrijk monitoren en beschermen, te moderniseren.

25.10.2024

Continue reading

Volg de kraanvogeltrek nog beter met de vernieuwde kraanvogelradar

Terwijl de kraanvogels afgelopen zomer in alle rust aan het broeden waren, is er achter de schermen hard gewerkt aan het verbeteren van de kraanvogelradar. Dit ter voorbereiding op de najaarstrek die momenteel in volle gang is. Check de radar en ontdek hoe groot jouw kans is om kraanvogels te spotten!

25.10.2024

Continue reading

Zelf onderzoek doen naar (korst)mossen en stadsklimaat

Welk effect heeft het warmere stadsklimaat op de natuur in onze binnensteden? Onderzoekers Tim Claerhout en Laurens Sparrius kijken naar het effect van stadshitte op mossen en korstmossen op bomen. Met het citizen science-project 'Korstmossen en stadsklimaat' kun je meehelpen om dit in je eigen wijk te onderzoeken.

25.10.2024

Continue reading

Wat is de klimaatbijdrage van natuurontwikkeling?

Sommige herstelmaatregelen in de natuur veroorzaken een extra koolstofdioxide-uitstoot. Daar staat dan soms een extra koolstofdioxidevastlegging tegenover. Nog even los van de materialen die nodig zijn en de machines die moeten ‘draaien’. Natuurmonumenten vroeg OBN Natuurkennis om een overzicht van kengetallen om de klimaatbijdrage van projecten te kunnen beoordelen.

25.10.2024

Continue reading

Van één naar twee soorten bosglimmers

De bosglimmer: een klein, zwartachtig zweefvliegje dat nu uit twee sterk op elkaar lijkende soorten blijkt te bestaan. Dat klinkt als een onderwerp voor wereldvreemde nerds die niets beters te doen hebben. Maar hoe zit het precies? En waarom zouden we dit eigenlijk willen weten?

25.10.2024

Continue reading

Realisatie Natuurnetwerk met grondinstrumenten - dertig jaar ervaring in de Krimpenerwaard

In opdracht van het Planbureau voor de Leefomgeving hebben Wageningen Environmental Research en het Kadaster onderzocht welke strategieën door overheden en gebiedspartijen zijn gebruikt voor de realisatie van natuur in de Krimpenerwaard.

25.10.2024

Continue reading

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.