Nature Today

Natuurberichten

woensdag 27 maart 2024

Verdere achteruitgang vlinders

Al jarenlang komen er berichten dat het niet goed gaat met de dagvlinders. Vorig jaar waren er al perioden dat er alarmerend weinig vlinders werden gezien. Nu de resultaten van het Meetnet Vlinders uit 2023 beschikbaar zijn, blijkt dat het inderdaad nog steeds slecht gaat. Er is sprake van meer dan een halvering van de aantallen dagvlinders sinds 1992. Dit meldt het CBS in een persbericht.

27.03.2024

Lees verder

Natuurjournaal 27 maart 2024

Steenmarterbaby's worden geboren en wat zijn die gele bloemen in de berm?

27.03.2024

Lees verder

Extra voedingsstoffen intensiveren dode zones in oceanen

Wanneer er steeds meer voedingsstoffen van het land en uit de lucht in de oceanen terechtkomen, zal dit de omvang en de intensiteit van ‘dode zones’ in de wereldzeeën doen toenemen. Dat is de waarschuwing die promovenda Zoë van Kemenade, organisch geochemicus aan het NIOZ, haalt uit haar analyse van boorkernen uit de oceaanbodem voor de kust van Californië.

26.03.2024

Lees verder

Broedseizoen kievit in volle gang

De mannetjes voeren spectaculaire baltsvluchten uit. En er worden veel eieren gelegd. Het eerste kievitsei dat gevonden wordt, haalt nog altijd de krant. Niet zo gek, want kieviten horen bij het Nederlandse boerenland. Op zachte dagen in februari maken de eerste mannetjes zich los van wintergroepen om de broedplaatsen op te zoeken.

26.03.2024

Lees verder

Onderzoek biologische bestrijding van invasieve exoten veelbelovend

Bij biologische bestrijding worden organismen ingezet om een plaagsoort te onderdrukken. Dit is toe te passen met uitheemse soorten, vaak met hetzelfde natuurlijke verspreidingsgebied als de invasieve exoot. Hiermee zijn risico’s gemoeid: de gekozen bestrijder kan zich tot overlastgevende soort ontwikkelen. Stichting Bargerveen onderzoekt of hier inheemse soorten voor ingezet kunnen worden.

26.03.2024

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.