Nature Today

Natuurberichten

Friday, 28 May 2021

Onderzoek: zeventigduizend knelpunten voor paling in kaart gebracht

In Nederland verhinderen vele tienduizenden blokkades zoals stuwen, gemalen en waterkrachtcentrales de toegang tot grote delen van het leefgebied van de paling. Voor het eerst is grootschalig en volledig dekkend gekeken naar de toegankelijkheid van alle Nederlandse wateren voor paling en daarmee ook andere vissoorten.

28.05.2021

Lees verder

Internationale conferentie: pak je kans de waarde van natuur serieus te nemen

De roep om de enorme waarde van natuur volledig op te nemen in het economisch systeem neemt wereldwijd heel snel toe. Het lijkt de manier om de achteruitgang van de natuur te stoppen. De meeste bedrijven, overheden en het publiek hebben echter nog geen idee hoe natuur serieus te nemen. In juni delen honderden experts van over heel de wereld hun expertise. Geïnteresseerden kunnen online aanhaken.

28.05.2021

Lees verder

Nieuw bos in Epe: een voorbeeld voor 1700 Gelderse hectares

We willen tot 2030 in de provincie Gelderland 1700 hectare nieuw bos planten, zo staat te lezen in ons bomen- en bosbeleid. Sinds het verschijnen van deze strategie hebben we de eerste hectares bos geplant: 3,5 hectare in Epe. Daar steken we meteen een hoop van op.

28.05.2021

Lees verder

Natuurjournaal 28 mei 2021

Klaproos overal te zien, klein avondrood vliegt.

28.05.2021

Lees verder

Van World Biodiversity Day naar bee-odiversity in mijn achtertuin

Biodiversiteit is een voorwaarde voor ons welzijn en onze gezondheid. Dat stelt de WHO op 22 mei, de internationale dag van de biodiversiteit. De voedselproductie loopt bijvoorbeeld gevaar als we de bodem uitputten, en bestuivers verdwijnen. Hoe bewaren we de soortenrijkdom? Think global, act local, schrijft de WHO. Atlas-medewerker Dieneke Schram-Bijkerk begint met de bijen in haar tuin.

27.05.2021

Lees verder

Moeraslantaarn gezien? Geef het door!

De uit Noord-Amerika afkomstige Moeraslantaarn is een opvallende verschijning in het voorjaar. Met haar grote gele bloeiwijze is deze invasieve exoot niet te missen in de korte voorjaarsvegetatie. Vanwege het verdrukkende karakter van Moeraslantaarn staat de soort op de Unielijst en moet voorkomen worden dat de plant zich uitbreidt. Geef daarom je waarnemingen door!

27.05.2021

Lees verder

De eerste 'Berkelbever'

Dat de bever met een geweldige opmars bezig is in Nederland, is de laatste jaren wel duidelijk geworden. Langs de grote rivieren heeft het dier de geschikte plekken inmiddels grotendeels ingenomen. Daarom zien we de bever steeds vaker op de kleinere zijrivieren en beken verschijnen. Deze maand bereikte de eerste bever via de IJssel en het Twentekanaal het riviertje de Berkel in de Achterhoek.

27.05.2021

Lees verder

Log in op Mijn Nature Today om je instellingen voor deze nieuwsbrief te wijzigen.