Kun je deze mail niet goed bekijken? Klik dan hier voor een weergave in je internetbrowser.
 
 
 
 
 
 
22 november 2019
 
 
 
 
 
 Vakgroep Infectieziekten
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  UITNODIGING: Een-daagse geaccrediteerde nascholing "Het Rijksvaccinatieprogramma uitgelicht"  
 
  Momenteel is er veel te doen rondom vaccinatie. Eén van de meest krachtige preventieve maatregelen staat ter discussie: een dalende vaccinatie graad in Nederland en Europa, een sterke anti-vax lobby vindt haar weg in de media, maar ook een plotselinge run op het nieuwe vaccin tegen meningitis. Vaccineren van kinderen is een onderwerp waar de JGZ een cruciale rol in speelt!

De stichting Vaccinology Masterclass organiseert al jaren nascholingen over vaccinaties voor professionals die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Zie ook (www.vaccinologymasterclass.org). De Faculty van de stichting bestaat uit onafhankelijke experts op het gebied van vaccineren en stelt gezamenlijk de programma’s op voor haar nascholingen.

In 2018 hebben we een een nascholing ‘Het RVP uitgelicht, waarom vaccineren we eigenlijk?’ georganiseerd die door de deelnemers en ons als een groot succes werd ervaren. Daarom is besloten om op verzoek 17 januari 2020 het programma opnieuw aan te bieden, aangepast aan de actualiteit en de laatste wetenschappelijke inzichten en met nog meer interactie met de deelnemers. Een praktijkgericht programma met name bedoeld voor jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en overige zorgprofessionals in de infectiebestrijding.

Accreditatie voor 7 punten is aangevraagd.
Voor informatie en inschrijving: https://vaccinologymasterclass.org/1-daagse-jgz-2020/

Kent u iemand die mogelijk ook geïnteresseerd is? Stuur deze uitnodiging gerust door. Wij kijken uit naar een inspirerende dag en hopen ook jou 17 januari te mogen verwelkomen!


 
 
 
 
 
 
 Vakgroep Jeugd
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Oproep ActiZ Jeugd en GGD GHOR Nederland: investeer in jeugdgezondheidszorg  
 
  V&VN vakgroep jeugdverpleegkundigen ondersteunt van harte de oproep van ActiZ jeugd en GGDGHOR Nederland voor gelijke gezondheidskansen voor alle kinderen in Nederland door te investeren in preventie. Ze roepen de Tweede Kamer op oog te hebben voor de belangrijke rol van de jeugdgezondheidszorg als het gaat om vroegtijdig signaleren en voorkomen van problemen bij kinderen en daardoor van onnodige zorg. ActiZ Jeugd en GGD GHOR pleiten voor structurele aandacht en investering door gemeenten in jeugdgezondheidszorg. Er zijn op dit moment te grote verschillen tussen gemeenten. De jeugdgezondheidszorg biedt veel bewezen effectieve interventies voor kwetsbare gezinnen en kinderen. Ieder kind in Nederland zou moeten kunnen profiteren van bewezen effectieve interventies. Nu is dat nog niet overal het geval.
Het is belangrijk dat jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen voldoende tijd krijgen voor het voeren van het goede gesprek over vaccineren, gezonde voeding of gezond gedrag of voor het afstemmen met (voor)school, hulpverleners of andere zorgprofessionals. Download Input GGD GHOR Nederland en ActiZ Jeugd tbv Wetgevingsoverleg Jeugd (pdf)
 
 
 
 
 
 
  Coalitie Kansrijke Start  
 
  De voorzitter van de vakgroep jeugd, Annemieke Goudkuil, (op de trap in het okergeel) is lid van de coalitie Kansrijke Start. Dit landelijke Actieprogramma heeft tot doel meer kinderen een kansrijke start te geven. 14% van de kinderen heeft een valse start bij de geboorte, waardoor deze kinderen later vaker problemen en ziektes krijgen en vaker in aanraking komen met jeugdhulp. De geboorte- en jeugdgezondheidszorg spelen een belangrijke rol bij de preventie hiervan. De coalitie bespreekt samen met de minister Hugo de Jonge de belemmeringen, de succesvolle kansen en de doorontwikkeling van Kansrijke Start. Lees verder  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Ode aan de Jeugdverpleegkundigen  
 
  Tijdens de feestelijke presentatie op 29 oktober 2019 ontvingen de geïnterviewde jeugdverpleegkundigen en ook de vertegenwoordigers van de landelijke JGZ-organisaties een exemplaar van het boek dat er moest komen. Jacqueline de Vries, Margot Kobussen en Willy Brink maakten met storytelling verschillende facetten van het beroep van jeugdverpleegkundige zichtbaar. De geïnterviewde jeugdverpleegkundigen laten elk op hun eigen manier hun verpleegkundig leiderschap zien. Ze zijn toegankelijk, laagdrempelig, voelen goed aan wat mensen bezighoudt en kunnen makkelijk vertrouwen opbouwen. Het boek is te koop voor €18,95. Bestellen kan door overmaken van €18,95 op NL03 TRIO 0379543621 t.n.v. J. de Vries, onder vermelding van het adres waar het boek naar toegestuurd kan worden. Met de inkomsten proberen de auteurs een deel van de gemaakte kosten te dekken.  
 
 
 
 
 
  About Early Life Stress and Prevention  
 
  Tijdens het EUSUHM hebben de deelnemers een declaration opgesteld. Mooi, en hoe nu verder? Hoe gaan we hier als JGZ Nederland verdere invulling aan geven? Welke jeugdverpleegkundige wil samen met de jeugdartsen en het NCJ dit verder vorm geven? We horen het graag. Zodra de namen bekend zijn zal het NCJ een overleg plannen. De declaration is bijgevoegd. 
 
 
 
 
 
 
 
  De Sterkste Schakels in de samenwerking tussen JGZ, wijkteams en onderwijs  
 
  Succesvolle samenwerking tussen jeugdgezondheidszorg (JGZ), wijkteam en onderwijs is complex. Een structurele investering op alle niveaus vraagt veel van professionals, beleidsmakers en bestuurders. Het onderzoek ‘De Sterkste Schakels’ laat zien dat de samenwerking valt of staat met de kwaliteit, vaardigheden, attitude, kennis, ervaring en continuïteit van mensen. Het is noodzakelijk om als gemeente, wijkteam, jeugdgezondheidszorg en onderwijs duurzaam in te zetten op meerdere elementen die helpen bij effectief samenwerken. De basis van samenwerken ligt in ‘de menselijke maat’ ipv in het opbouwen van een werkrelatie waarbij men op elkaar en elkaars expertise vertrouwt.
Wat werkt in de praktijk in de samenwerking tussen JGZ, wijkteam en onderwijs en wat zijn de succesfactoren? Dat lees je in de factsheet ‘De sterkste Schakels’ en in het gelijknamige onderzoeksrapport  van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi), het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ), Verweij Jonkerinstituut (VWi) en Zon-MW.
 
 
 
 
 
 
  Specialistische ondersteuner in de JGZ en bij de huisarts in Gelderland  
 
  TNO heeft samen met de Academische werkplaats AMPHI, VGGM, GGD Gelderland-Zuid, Karakter, en de gemeentes Nijmegen en Renkum onderzoek gedaan naar de inzet van een Specialistische Ondersteuner Jeugdgezondheidszorg (SOJ) in de JGZ in Nijmegen en de naar de inzet van een gedragswetenschapper jeugd (GW) ter ondersteuning van huisartsen in de gemeente Renkum. V&VN is betrokken geweest bij dit project. De uitkomsten van het onderzoek lees je in de factsheet ‘Specialistische ondersteuner jeugdgezondheidszorg en gedragwetenschapper jeugd’.   
 
 
 
 
 
  Drie eenvoudige beeldverhalen over stoppen met roken voor zwangere vrouwen, ook als animatie in talen Nederlands, Arabisch, Berbers en Turks  
 
  Vaak willen vrouwen wel stoppen met roken als ze zwanger zijn, maar het lukt niet altijd. 7 op de 100 zwangere vrouwen rookt door. Ook al kennen ze de risico’s en nemen ze het stopadvies van hun zorgverlener serieus. Pharos heeft 3 nieuwe beeldverhalen in het Nederlands, Arabisch, Berbers en Turks. Het is voor alle vrouwen begrijpelijke voorlichting die aansluit bij de leefwereld van de vrouwen om wie het gaat en is samen met hen ontwikkeld.
• Hulp bij stoppen met roken – voor alleenstaande zwangeren
• Hulp bij stoppen met roken – voor zwangere vrouwen en partners
• Rookvrij blijven doe je met hulp – na de zwangerschap
De beeldverhalen zijn ook als ingesproken animaties te bekijken, in de talen Nederlands, Arabisch, Berbers en Turks.
Jeugdverpleegkundigen kunnen deze beeldverhalen uitdelen en bespreken tijdens een consult. Daarom is er ook een handleiding gemaakt over hoe je de beeldverhalen kunt inzetten.
 
 
 
 
 
 
 
  Uniform triageprotocol JGZ  
 
  Meinou Theunissen van TNO werkt al enige tijd samen met V&VN jeugd en andere partners aan het project ‘Onderbouwing van de triagewerkwijze in de JGZ’. Meinou volgde de ontwikkeling en toetste een uniform triageprotocol. De rapportage is momenteel gereed. Die bestaat uit  6 stukken. In de factsheet zijn de resultaten kort beschreven. In het achtergronddocument wordt de ontwikkeling en het onderzoek uitvoerig beschreven.
Factsheet 
Uniform triageprotocol JGZ 5-6 jaar
Uniform triageprotocol JGZ 9-11 jaar
Gezondheidsvragenlijst JGZ 5-6 jaa
Gezondheidsvragenlijst JGZ 9-11 jaar 
Achtergronddocument 
 
 
 
 
 
 
  AEF Op zoek naar kwetsbare ouders  
 
  Onderzoeksbureau AEF heeft een opdracht van het ministerie van VWS om een verkenning te doen naar het beter bereiken van kwetsbare ouders in het kader van het actieprogramma Kansrijke Start. Om echt te weten wat ertoe doet in het bereiken van deze groep, wil het onderzoeksbureau in gesprek met kwetsbare ouders, professionals en experts uit praktijk en wetenschap. Het onderzoeksbureau is op zoek naar jeugdverpleegkundigen die hen in contact kunnen brengen met 1 of 2 kwetsbare (aanstaande) ouders, bijvoorbeeld (aanstaande) ouders die de neiging hebben om zorg en hulpverlening te mijden, ouders die kampen financiële en/of woonproblematiek, ouders die psychiatrische problemen hebben, of ouders die zeer jong zijn en onvoldoende kunnen steunen op hun netwerk. Hierbij zoeken ze ook kwetsbare stellen met een kinderwens. Verder vraagt het onderzoeksbureau of je deze (aanstaande) ouders na overleg zou willen uitnodigen tot medewerking aan het onderzoek en de onderzoekers in contact brengen met deze gezinnen. In de bijgevoegde factsheet  lees je hoe de procedure verloopt en waar je je kan aanmelden.  
 
 
 
 
 Vakgroep Wijkverpleegkundigen
 
 
 
 
 
  Terminaliteitsverklaring niet langer nodig  
 
  Eind vorig jaar was er goed nieuws voor wijkverpleegkundigen: het is niet langer nodig om een terminaliteitsverklaring aan te vragen voor de inzet van extra zorg in de palliatieve terminale fase bij cliënten in de Zorgverzekeringswet (Zvw). In de praktijk bleek echter dat sommige zorgverzekeraars hier toch om bleven vragen. Inmiddels is ook de terminaliteitsverklaring voor cliënten in de Wet langdurige zorg (Wlz) geschrapt. Een terminaliteitsverklaring is nu echt alleen nog nodig bij de aanvraag van een Zvw-PGB voor zorg in de palliatieve fase en bij een verhoging van het Wlz-PGB. Wijkverpleegkundige Jelle Reijngoudt is blij met dit schrappunt. “Dit zorgt voor meer regie in ons eigen werkveld.” Lees verder  
 
 
 
 
 
  Invoering Wet zorg en dwang per 1.1.2020  
 
  De Wet zorg en dwang wordt vanaf 1 januari 2020 ingevoerd. De wet regelt onder welke voorwaarden onvrijwillige zorg, zoals vrijheidsbeperkende maatregelen, is toegestaan bij cliënten thuis. In het uitgangspunt van de wet, ‘Nee, tenzij’, kunnen we ons vinden. In principe mag onvrijwillige zorg niet worden toegepast, tenzij er sprake is van een ernstig nadeel voor de cliënt of zijn omgeving. Over de uitvoerbaarheid van de wet maken wij ons echter zorgen. Daarom heeft V&VN begin dit jaar samen met Actiz, LHV, Verenso, Zorgthuisnl, NVAVG, en de NIP in een brandbrief aan de minister haar zorgen geuit. Lees verder  
 
 
 
 
 
  Scholing kaders voor het indiceren van zorg voor wijkverpleegkundigen op 15-1-2020 In Driebergen  
 
  Sinds 2015 indiceren de wijkverpleegkundigen zelf de zorg die valt onder de aanspraak wijkverpleging van de zorgverzekeringswet. Dat betekent dat zij zelf bepalen welke zorg cliënten nodig hebben. Er zijn spelregels afgesproken hoe de indicatie tot stand komt en wie dit uitvoert.In de praktijk blijken deze regels niet altijd eenduidig geïnterpreteerd te worden. Dit leidt tot diversiteit in indicaties en soms ook tot strubbelingen met collega’s, leidinggevenden en zorgverzekeraars over de indicatie. Ook de afbakeningen met de WMO en WLZ zijn niet altijd haarscherp te trekken. Wie heeft het nu voor het zeggen en waar haal je de benodigde kennis vandaan om te weten of je het goed doet? In deze scholing komen alle relevante kaders aan bod; het normenkader, het begrippenkader, het toetsingskader en het kwaliteitskader. Deze kaders helpen je om scherp te krijgen hoe een goede indicatie tot stand komt, waar je rekening mee moet houden en hoe je professionele autonomie vorm kunt geven. Lees verder  
 
 
 
fb   tw   yt   insta   in
 
contactinfo Contact
 
E-mail:mgz@venvn.nl
 
 
LID WORDEN
 
 
 
MIJN V&VN
 
 
Afmelden | Deel deze nieuwsbrief | Wijzig je gegevens
 
© Copyright V&VN 2019