Nieuwsbrief november 2020

Kun je deze mail niet goed bekijken? Klik dan hier voor een weergave in je internetbrowser.
 
 
Nieuwsbrief november 2020
24 november 2020
 
V&VN
 
Waardering en heldere rollen essentieel op IC tijdens coronagolf

Afbeelding Zorg voor een duidelijke taak – en rolverdeling tussen verpleegkundigen en ondersteuners op de IC, met de focus op de sterke kanten van de zorgprofessional. En heb aandacht voor de waardering van de verpleegkundige. Dat zijn aanbevelingen uit een studie naar de organisatie van de verpleegkundige zorg op de IC's tijdens de eerste coronagolf. De tussentijdse resultaten van een 4 jarig onderzoek naar gedifferentieerde inzet van verpleegkundigen zijn hier te lezen.
 
 
 
Meepraten over de zorg in 2030

Hoe ziet de zorg er over 10 jaar uit en wat betekent dit voor het werk van de verpleegkundige? Daarover praat Chief Nursing Officer en hoogleraar Acute ouderenzorg Bianca Buurman op 10 november was de start van een serie webinars van het onderzoeksprogramma RN2Blend. Hier gaat zij in gesprek met Hester Vermeulen, hoogleraar Verplegingswetenschap en voorzitter van de onderzoeksgroep.

RN2Blend TV bestaat uit 7 interactieve afleveringen over de ontwikkelingen binnen het verpleegkundige beroep en het onderzoek daarnaar. Verpleegkundigen, leidinggevenden, projectleiders en onderzoekers kunnen elkaar digitaal ontmoeten, vragen stellen en ervaringen delen. De eerste twee bijeenkomsten zijn al geweest maar je kan je nog steeds aanmelden de volgende live webinars te volgen. Aanmelden kan via deze link



 
 
Ontwikkelingen Acute Cluster

De afdelingen Acute Zorg bij V&VN: Intensive Care, Medium Care, Ambulancezorg en Militaire Zorg werken jaren naar tevredenheid samen in de Vakcommissie Acute Zorg. We hebben daarin al mooie stappen gezet zoals de samenwerking ten aanzien van de Houtskoolschets Acute Zorg.

In de komende 2 jaar gaan wij met elkaar een volgende stap zetten: We gaan binnen de pilot “Cluster Acute Zorg” verkennen of wij méér samen kunnen gaan besturen en meer activiteiten gezamenlijk kunnen gaan oppakken, zoals bij voorbeeld het organiseren van scholing. Wij denken vooral van elkaar te kunnen leren in de volle breedte van de acute zorg, elkaar bestuurlijk te kunnen versterken en voor een brede doelgroep toegankelijk te worden, dus ook voor de leden van V&VN met een SEH-, CCU, High Care en AOA - achtergrond.

De afdelingen zoals jij die kent als lid veranderen voorlopig niet. Wij blijven zichtbaar en al onze activiteiten blijven bestaan. Vanaf nu zullen we jullie regelmatig op de hoogte houden en betrekken bij de activiteiten van de pilot V&VN Cluster Acute Zorg.
Voor vragen kun je terecht bij je voorzitter of bij de contactpersoon.

Vriendelijke groet,
Stephanie Kaalberg, voorzitter Vakcommissie Acute Zorg: s.kaalberg@radboudumc.nl
Jan Hoefnagel, voorzitter V&VN Ambulancezorg: voorzitter.ambulancezorg@venvn.nl
Mirjam Zürlohe, voorzitter V&VN Medium Care: m.zürlohe@amsterdamumc.nl
Rick Ravensburg, voorzitter V&VN Militaire Verpleegkunde en Verzorging: HJ.Ravensburg@mindef.nl
Rowan Marijnissen, voorzitter V&VN Intensive Care: voorzitter.ic@venvn.nl
Nellie Kolk, contactpersoon afdelingen en cluster n.kolk@venvn.nl

 
 
Enquete implementatie van ECMO

Extracorporele membraan oxygenatie (ECMO) wordt steeds vaker en in meer centra ter wereld ingezet. Het wetenschappelijke bewijs voor deze behandeling is nog niet overtuigend bewezen. Daarom hebben de leden van de Dutch ECLS Study Group de afgelopen jaren een prospectieve studie gedaan naar de kosteneffectiviteit van ECMO in Nederland. De resultaten zullen (hopelijk) snel volgen. Mocht ECMO in Nederland kosteneffectief blijken dan gaan we over tot verdere implementatie. Om meer te weten te komen over welke factoren daar invloed op hebben, is deze enquête opgesteld. Voor de eerste 150 inzenders is er een Bol.com bon verkrijgbaar.
Klik hier voor de enquete.


 
 
 


Richtlijnen Donatie en High Flow bij kinderen en Intramurale Spoedzorg

V&VN-IC is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de Kwaliteitsstandaard Donatie. De definitieve versie is te vinden onder deze link.

De definitieve richtlijn High flow bij kinderen staat online. Deze richtlijn is te vinden onder deze link.

Ook de kwaliteitssstandaard Intramurale Spoedzorg is definitief. Deze versie is te vinden op de webpagina richtlijnen van V&VN.
 

Renze Jongstra nieuw bestuurslid V&VN IC

Sinds deze maand ben ik, Renze Jongstra, een nieuw lid van het bestuur V&VN-IC en ik wil me dan ookgraag even voorstellen aan jullie. In het LUMC heb ik een duobaan, ik werk 6 maanden op de Volwassen IC en 6 maanden op de Kinder IC. Daarnaast ben ik sinds 2012 ook Circulation Practitioner. Tot slot werk ik een paar keer per maand op de MICU Zuidwest Nederland.

In het bestuur is mijn doel het netwerk van V&VN IC uit te breiden met actieve leden om zo een toekomstbestendige beroepsvereniging te zijn wiens leden door het hele land werken.

Op de website van V&VN IC stel ik mijzelf verder voor.
 

Joke Dieperink nieuw bestuurslid V&VN IC

Mijn naam is Joke Dieperink. Ik ben werkzaam als Circulation Practitioner, IC-verpleegkundige en ALS instructeur in Gelre ziekenhuizen.

Ik ben aangesloten bij V&VN IC omdat ik graag de IC-verpleegkundigen en Practitioners wil vertegenwoordigen en hoop daardoor ons beroep nog aantrekkelijker te maken.

Op de website van V&VN IC stel ik mijzelf verder voor.



Joke en Renze wij kijken uit naar een fijne samenwerking en heette jullie van harte welkom bij ons in het bestuur!
 
 
 
Uitnodiging 2e webinar werkgroep opscholingsplan IC

De eerste digitale webinar op 13 oktober 2020 was een succes. Daarom organiseren we een tweede webinar op 6 januari 2021 van 20.00 - 21.30 uur.

Onderwerpen die wij graag willen bespreken zijn: Wat zijn de “lessons learned” tot nu
toe als we kijken naar de 2e golf. Wat gaat er goed, waar zijn de verbeteringen
zichtbaar en waarin kunnen we leren van elkaar.

Waar blijven knelpunten bestaan en waar moeten wij als V&VN IC iets mee. Wij
willen het in dat licht graag met jullie hebben over:
- Het opleiden van verpleegkundigen
- De inzet van de flexibele schil en de veranderde takenpakketten
- De arbeidsvoorwaarden

En daarnaast ook van jullie horen hoe de stemming is op de verschillende IC’s en
wat er wel en niét werkt om te zorgen dat verpleegkundigen het volhouden.
Tenslotte willen wij het met jullie hebben over het vormen van een netwerk van/voor
IC-verpleegkundigen binnen de regio's met als doel om de ledenparticipatie te
vergroten. Wat is nodig, welke manier van communiceren lijkt jullie goed, op welke
manier kunnen wij ons als V&VN IC naar onze leden laten horen? Daarover graag
jullie advies.

Je kunt je aanmelden voor het Webinar via het mailadres: h.visser@venvn.nl .
Je krijgt vervolgens de aanmeldlink toegestuurd.


 
  Een hart onder de riem van de Patiëntenvereniging FCIC/ICConnect
 
  Vanuit de Patiëntenvereniging ICCONNECT / FCIC willen wij jullie graag een hart onder de riem steken. Deze COVID episode staan jullie, als zorgverleners volop in de drukte van de patiëntenzorg. Vanuit de besturen en specifiek vanuit IC patiënten, ex-ic patiënten, naasten en nabestaanden willen jullie graag weten hoe dankbaar we zijn met jullie gegeven zorg.

Jullie zijn onze strijders, onze superhelden. De bewondering over hoe jullie je vak uitoefenen is groot. De hoge werkdruk, samenvoegingen van teams, andere werkplekken en de zorgen die jullie hebben zijn zichtbaar, maar de patiënten en naasten merken dit niet. Jullie zien juist ruimte om de individuele patiënt en zijn systeem te zien, vanuit ons allen een diepe buiging.

Enkele Quotes die wij graag met jullie willen delen vanuit patiënten en naasten:

• ’ De zorgverlening was in èèn woord SUPER’
• ‘ Hoe druk ze het ook hadden, ik werd gezien’
• ’ Ik mocht even met twee verpleegkundige mee naar buiten, wat frisse lucht’
• ‘ Zoveel respect en dank aan de verpleegkundige’
• ‘ Bijzonder hoeveel liefde ik heb ervaren in de zorg die ze gaven’
• ‘ Ik had wel explicieter geïnformeerd willen worden tav afscheid nemen van man/ familie. Daarnaast hadden ze keuzes voor mij mogen maken. Ze hebben mij blijkbaar gevraagd of ik foto’s wilde hebben van mijn tijd op de ic. Ik hou niet van foto’s van mezelf. Dus heb nee gezegd. Voor de verwerking was het goed om wel te doen’
• ‘ Ik ben vrij lang wakker geweest op de ic terwijl ik aan de beademing lag, toen hebben ze er alles aan gedaan om het mij comfortabel te maken. Er is snel een bel geregeld en daarna ook een letterkast, zodat ik kon communiceren. Ik had het idee dat ze het op de ic wel fijn vonden dat ze tegen mij wel konden praten’
• ‘ Voorop staat de liefde en betrokkenheid. Er zijn puntjes op de i die optimaler kunnen’
• ‘ De verpleegkundige van de dag ervoor kwam zelfs nog speciaal naar me toe. Ik was absoluut geen nummer, ze namen me serieus dat het infuus niet goed zat en hebben het met echo apparaat opnieuw geprikt. Alle lof ’
• ‘ Lieve veilige mensen waar je op kon vertrouwen, zo belangrijk’
• ‘ Bij het teruglezen van dagboek met IC verpleegkundigen hebben ik dit prima allemaal kunnen bespreken. Erg onder indruk can de betrokkenheid van zowel verpleegkundigen als paramedici. Ben erg blij met de opvang en begeleiding’
• Ik heb de zorg en aandacht op de Ic afdeling en daarna als heel positief ervaren. Wat stralen deze mensen ongeloofdelijke liegde uit. Hoewel het heel erg druk was, toch altijd tijd voor een luisterend oor, videobellen met familie ( omdat ikzelf niets kon) en dergelijke. Zo werd het feit dat mijn gezin niet op bezoek mocht komen toch een beetje verzacht. Ik voelde me erg veilig en op mijn gemak onder hun zorg. Niets dan lof!!

Wij zien jullie, net zoals jullie ons zien. Als we iets voor jullie betekenen dan horen we dit graag.

Keep up the good work!


Namens het voltallige bestuur van ICCONNECT en FCIC
 
     
 
 
Contact

Tel:     (030) 291 90 50
Email: info@venvn.nl

V&VN is elke werkdag telefonisch
bereikbaar van 09:00 uur tot 17:00 uur

facebook twitter linkedin

Lid worden    mijn venvn
 
 
 
 

Afmelden / Deel deze nieuwsbrief / Wijzig je gegevens

© Copyright V&VN 2020