NIEUWSBRIEF

November 2021
Niet goed leesbaar? Klik hier voor de webversie
ROUTE VAN VERZOENING LEERT JONG EN OUD MEER OVER DE HISTORIE VAN AMERSFOORT
 Art.1 MN lanceert de Route van Verzoening Amersfoort: Zes nieuwe wandel-, fiets,- en vaarroutes moeten er voor zorgen dat jong en oud een historische ontdekkingstocht kunnen maken door Amersfoort. De deelnemers komen langs kenmerkende straten, gebouwen en historische overblijfselen die meer vertellen over het koloniaal verleden, de tweede wereldoorlog of het boerenleven van toen en nu in Amersfoort. Zo leren deelnemers over de geschiedenis van verschillende groepen inwoners die in de stad leven. De themaroutes vormen samen de Route van Verzoening.

Themaroutes
Op de website routevanverzoening.nl/amersfoort zijn de verschillende themaroutes te vinden die door de stad gaan. Met de mobiele telefoon in de hand volgen de deelnemers  Het Ontmoetingspad, het Keti Koti pad, De Koloniale Wandeling, Het Gildenpad, het Herdenkingsstenenpad of het Boerenpad en krijgen daarbij een toelichting op wat ze onderweg zien. Wat gebeurde er in de wijken tijdens de Tweede Wereldoorlog? Welke sporen herinneren ons aan het koloniale verleden van de stad? Voor wie zijn de 400 herdenkingsstenen in onze stad gelegd? De Ontmoetingsroute loopt door heel Amersfoort, van Vathorst in het Noorden tot het Leusderkwartier in het Zuiden, en verbindt historische en nieuwe ontmoetingsplekken in alle wijken van de stad met elkaar. 

Klik hier om naar de website te gaan. Ga je op pad om de Route van Verzoening te ontdekken? Houd dan altijd de coronamaatregelen in acht, en tag Art.1 MN in je foto's op sociale media! 
ONLINE PANELGESPREKKEN INTERNATIONALE DAG VOOR DE MENSENRECHTEN 
In verschillende gemeenten zal op 10 december de Mensenrechtenvlag worden gehesen, maar Art.1 MN geeft door middel van drie online panelgesprekken ook inhoudelijk invulling aan deze bijzondere dag. 
Meld je aan voor één of meerdere panelgesprekken via dit aanmeldformulier

Online panelgesprek Immateriële reparaties
Donderdag 9 december 19.00-21.00 uur

Steeds vaker wordt er gesproken over reparaties, herstel van het leed dat de Nederlandse staat de tot slaaf gemaakten in het verleden heeft aangedaan. In dit debat gaat het relatief vaak over herstelbetalingen. In dit panelgesprek wordt er besproken hoe reparaties ook een immateriële vorm kunnen hebben.
Met o.a: Dr. Barryl Biekman, Babah Tarawally

Online panelgesprek Vrouwenrechten
Vrijdag 10 december 20.00-21.00 uur

Vrouwenrechten kunnen nog altijd beter. De rechten die er al wel zijn, zijn regelmatig opgesteld ten dienste van witte, cisgender, heteroseksuele vrouwen. Dit panelgesprek gaat over de vrouwen die nog altijd onderbelicht zijn.
Met o.a. Laura van Nieuwenhuijze (COC Midden-Nederland)

Online panelgesprek Hanky Panky Goodbye
Vrijdag 10 december 19.00-19.45 uur

Iedereen heeft als kind wel eens het zogenaamde verjaardagsliedje Hanky Panky Shanghai gezongen. 
In dit gesprek gaat het over de impact van dit liedje en hoe we er definitief afscheid van kunnen nemen.
Met o.a. Asian Raisins en Lily Wang (Association of Taiwan Young Professionals in the Netherlands)
AANMELDEN
WIE GUN JIJ EEN KAARTJE IN DECEMBER?

De wintermaanden zijn normaliter een moment dat mensen samenkomen en verschillende feestdagen vieren. Deze activiteiten kunnen dit jaar niet altijd in hun gebruikelijke vorm doorgaan en daarom moeten we samen op zoek naar nieuwe manieren en oplossingen om anderen toch steun en warmte te bieden. Het ontvangen van een kaartje met een lieve boodschap kan hier een belangrijke rol in spelen. 

 



Medewerkers van Art.1 MN schrijven kaarten aan mensen die een steuntje in de rug verdienen. In 2020 was de actie zo'n succes, dat er uiteindelijk meer dan 1.000 mensen een kaartje ontvingen!


Bekijk hier hoe je zo'n hartverwarmend kaartje verstuurt. 
FACTSHEET JODEN IN UTRECHT
Afgelopen maand publiceerde Art.1 MN ter gelegenheid van de herdenking van Kristallnacht de Factsheet Joden in Utrecht. In de factsheet wordt de geschiedenis van Joden in de stad Utrecht en de rest van de provincie omschreven. Ook wordt er aandacht besteed aan hoe antisemitisme er heden ten dage uitziet. Het belang van het melden van uitspraken en incidenten van niet voldoende worden onderstreept.

Bekijk de factsheet hier >

“ALLEN DIE ZICH IN NEDERLAND BEVINDEN, WORDEN IN GELIJKE GEVALLEN GELIJK BEHANDELD. DISCRIMINATIE WEGENS GODSDIENST, LEVENSOVERTUIGING, POLITIEKE GEZINDHEID, RAS, GESLACHT OF OP WELKE GROND DAN OOK, IS NIET TOEGESTAAN.”

TERUGKIJKTIP: Discriminatie op de arbeidsmarkt 
In dit webinar van de Universiteit Utrecht wordt ongelijkheid op de arbeidsmarkt verkend en wordt de Nederlandse situatie in een internationaal perspectief geplaatst. Ook wordt er ingezoomd in op de specifieke situatie van de stad Utrecht. Wat kan er worden gedaan om de Nederlandse arbeidsmarkt inclusiever te maken? De sprekers: Dr. Valentina di Stasio en Art.1 MN Directeur Bernice Calmes. Het webinar is in het Engels met Nederlandse ondertiteling.
FC Utrecht-captain traint met chronisch zieke kinderen

Voor chronisch zieke kinderen is het lang niet altijd vanzelfsprekend om te sporten. Ze liggen vaak in het ziekenhuis, hebben de puf niet of durven niet zo goed. Het WKZ en FC Utrecht hebben de handen ineengeslagen om hen fitter te maken, én meer zelfvertrouwen te geven.

Lees hier meer >
PinkPanel 2021: onderzoek naar de discriminatie-ervaringen en veiligheidsgevoelens van LHBTIQ+ personen

Identificeer jij je als LHBTIQ+? Zou je ons dan willen helpen door deze enquête in te vullen? Jaarlijks doen we door middel van de PinkPanel-enquête onderzoek naar de discriminatie-ervaringen en veiligheidsgevoelens van LHBTIQ+ personen. 

Deelnemen aan Pinkpanel >
MELD DISCRIMINATIE OF ONGELIJKE BEHANDELING
VRAAG GASTLES OF TRAINING AAN
Art.1 Midden Nederland | Kaap Hoorndreef 42 | 3563 AV Utrecht 
info@art1middennederland.nl | 030-232 86 66

Als u geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen, kunt u zich hier afmelden

Copyright © 2021 Art.1 Midden Nederland
Nieuwsbrief

Email Marketing Powered by Mailchimp